28 May, 2020

Vinterkräksjukan tar sakta fart

Publicerad: 21 november, 2013

Privat Medicin

Vinterkräksjukan börjar så sakteliga sätta fart. Enligt Smittskyddsinstitutet är sjukdomsfallen spridda över landet med flest fall i Stockholm och Västra Götaland.

 

Vill du hålla dig uppdaterad om spridningen där du bor och läsa mer om vinterkräksjukan i stort rekommenderar jag att du går in på Smittskyddsinstitutets webbplats. Där kommer det varje vecka upp nya rapporter om hur det förhåller sig ute i landet och man kan även se prognoser och jämförelser från tidigare år.

 

Du kan också läsa mer i vårt eget inlägg från förra året, där vi berättade rätt mycket om historik mm kring vinterkräksjukan, en kräksjuka som ju egentligen finns året om.

 

Kort om symtom
Inkubationstiden är 12–48 timmar, symtomen kommer sedan mycket hastigt, så fort ibland så att den drabbade inte hinner dra sig undan, vilket ökar risken för smittspridning. Symtomen varar ca 24 till 60 timmar men smittas kan man faktiskt göra flera veckor efter att symtomen avklingat. Liksom andra virus, kan detta virus överleva men inte tillväxa utanför människans kropp.

 

Så håll hög handhygien och hoppas på god tur….!!

 

Läs mer på SMI om själva viruset och ”Webbanalyser pålitlig indikation för vinterkräksjuka”

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..