03 July, 2020

Smådjur som gillar människor

Publicerad: 12 augusti, 2013

Privat Medicin

Nu har de flesta av oss kommit hem från våra semestrar och med oss även en del smådjur och snyltgäster. Vi har haft några frågor på vår webb om bland annat skabb, och nu när dagis och snart skolorna startar brukar även huvudlössen göra sig påminda.

 

Så jag tänkte att lite bra länkar med information om symtom och behandling av dessa smådjur som skabb, löss och loppor med flera kan vara på sin plats. På Privatmedicin har vi information om Skabb och Huvudlöss . Men vill du läsa och lära mer har Smittskyddsinstitutet en bra webb för Loppor, Löss, Människolöss, Huvudlöss, Kropps och klädlöss, Vägglöss och Flatlöss och en sida om Skabb.

 

Bild: Photos.com
Bild: Photos.com

 

Vi får dock hoppas att så få som möjligt blir drabbade av dessa snyltgäster. Men om man nu skulle drabbas så är det bara att ta tag i problemet och lösa det. Det finns behandlingar för de flesta även om vägglös, som ju inte lever på människan, även innebär en sanering av hemmet.

 

Vill du läsa lite historik kring en av människans äldsta smådjursvänner så har PopulärHistoria ett kul artikel i ämnet ”Loppor och Löss” från 2010.

 

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..