03 July, 2020

Podcasts om medicinska frågor

Publicerad: 31 maj, 2015

Privat Medicin

Ett bra sätt att lära sig mer om medicinska frågor, få svar på eventuella frågor och kanske få höra något om ”sin egen” sjukdom, är att lyssna på ”radio” via datorn eller telefonen. Det nya sättet att sända ut sådan information är via en så kallad podcast. Podcasts är ljudfiler som du kan lyssna på gratis, antingen strömmande eller genom att ladda ned filen till din dator eller till din smartphone. Gemensamt för dem alla är att de är enkelt producerade och ofta snabbt når en stor lyssnarskara.

Varje månad dyker det upp nya kanaler där du kan hitta dina guldkorn. Några exempel är Ronden, som görs av två läkare, en specialist i internmedicin och en infektionsläkare, och Generalisterna, som görs av tre distriktsläkare.

Ganska ny är Akademiliv, Sahlgrenska Akademins podcast som bygger på halvtimmes långa intervjuer med forskare och tar upp intressanta ämnen på ett populärvetenskapligt sätt. Där kan du bland annat lyssna på forskning om hjärnskakning, upplevelsen av alkohol och om fluortandkrämens betydelse. Senast i raden av forskare är Agnes Wold, professor i immunologi som varit sommarpratare i P1 som talar om varför vi blir allergiska och slår hål på hälsomyter om handsprit och om amning.

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..