28 May, 2020

På resande fot

Publicerad: 26 juni, 2013

Privat Medicin

Tillhör du den glada skaran utlandsresenärer under sommaren? Då kanske du kan ha nytta av lite information kring vaccinationer, Europeiska sjukförsäkringskortet och vad du bör tänka på när det gäller vård, mediciner och även försäkringsskydd för resan.

 

Även under din semester kan olyckan vara framme och du kan drabbas av sjukdom och behöva uppsöka sjukvård och apotek. I Semestersverige vet vi oftast vart vi skall ta vägen även om vi inte är hemma när vi blir sjuka, för vården fungerar bra även på våra svenska semesterorter. Och vårt högkostnadsskydd för läkemedel och patientavgifter samt hemförsäkringen är ju lika året runt. Men är du ute och reser och blir sjuk är det inte alltid lika lätt.

 

Privatmedicin.se i mobilen
Visst kan du fortsätta läsa om symtom, sjukdomar och behandling på vår mobilanpassad sajt Privatmedicin.se, men det kan vara bra att förbereda resan lite också. Vi har i detta blogginlägg samlat några bra länkar där du kan läsa mer.

 

Photos.com
Photos.com

 

Europeiska sjukförsäkringskortet ”Med EU­-kortet kan du få ersättning för nödvändig vård om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka när du reser inom EU/EES och Schweiz. Visa upp kortet tillsammans med din ID-­handling för läkare och vårdpersonal.”Gå vidare här till Försäkringskassan för att beställa hem kortet och/eller ladda ner EU-kortsappen

 

Reseapotek. Tänk på att ta med ett litet reseapotek med sådan du vet du brukar behöva. Det kan vara alltifrån plåster, till vanliga febernedsättande- och värktabletter, till klådstillande-, solskyddande- och hudvårdande produkter.

 

Om du har receptbelagda mediciner eller kost, bör dessa tas med i sin originalförpackning. Detta för att underlätta både i tullen och om du behöver visa upp dem vid ett eventuellt läkarbesök utomlands. Vissa narkotikaklassade mediciner kan du behöva specialintyg från läkare eller apoteket för att kunna ta med. Hör med apoteket eller din vårdgivare vad som gäller för just dina mediciner.

 

Mediciner som handbagage. Tänk på att se till att du har tillräckligt med livsviktiga mediciner i handbagaget ifall din resväska skulle komma bort på flyget. Är medicinerna flytande finns det speciella regler för handbagage på flyget, så kolla på apoteket.

 

Sola säkert. Apoteket AB har en artikel ”Sola säkert- använd solskydd” om vad du bör tänka på när det gäller att sola säkert och använda rätt solskydd. Där finns även en Solguide som du kan testa din hudtyp mot.

 

ICE i mobilen . ICE står för ”In Case of Emergency” och är vedertaget internationellt. Lägg in ett eller flera nummer till den/de personer du vill skall kontaktas om du blir akut sjuk och inte längre kan föra din egen talan. Tänk på att lägga in numren med + 46 eller 0046 innan som är vårt landsnummer och ta sedan bort första nollan i riktnumret, så kommer det fungera rätt.

 

”Rätt försäkrad på resan”. Råd&Rön har en uppdaterad guide som heter ”Rätt försäkrad på resan” den kan du läsa via denna länk. Utan bra försäkringsskydd kan det bli mycket dyrt att bli sjuk utomlands.

 

Reseinformation från Sveriges ambassader, hittar du via denna länk från Regeringskansliet 

 

Mer råd om sjukdomar på resa och vaccinationer inför resan kan du läsa via 1177.se. Sajten informerar om vissa sjukdomar som du kan drabbas av vid utlandsresa och som vi på Privatmedicin inte tar upp eller som 1177 kompletterar. De har också olika checklistor om du reser med barn eller är gravid.

 

Så här ser våra barns normala vaccinationsschema ut, i Sverige. Så du kan se vad du eventuellt behöver komplettera med.Gå till länken privatmedicin.se barnsjukdomar/vaccinationer.

 

Se över skyddet mot mässling inför utlandsresan, uppmanar Smittskyddsinstitutet läs mer här.

 

Vi önskar er alla en skön sommar
Vi kommer inte uppdatera bloggen lika ofta under sommaren, utan det blir mer sporadiskt. Men vi planerar att publicera och svara på er frågor i kommentarsfälten 1-2 ggr i veckan. Och återkommer som vanligt igen mitten på augusti.

Photos.com
Photos.com

 

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..