03 July, 2020

Övervikt och högt blodtryck kan påverka prostatacancern

Publicerad: 23 oktober, 2012

Privat Medicin

Hos män med prostatacancer finns en ökad risk för att dö i sjukdomen om de dessutom har en övervikt eller högt blodtryck. Det visar huvudresultatet i en stor europeisk studie som har letts av forskare vid Umeå universitet.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland svenska män. Det är också den cancerform som flest män avlider i. Det finns idag motstridiga uppgifter kring metabola faktorer som högt blodtryck, förhöjda blodfetter och blodsockernivåer och deras inverkan på att dels utveckla prostatacancer eller att dö på grund av sin prostatacancer.

Resultaten från den här studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cancer, visar dock att de som redan har sjukdomen och en övervikt eller högt blodtryck löper ökad risk för att dö i sin cancersjukdom. Däremot fann man inte att övervikt och högt blodtryck i sig ökade risken för att drabbas av just prostatacancer. Man fann inte heller några samband mellan höga blodfetter och högt blodsocker och risken för att drabbas av prostatacancer.

– Vi spekulerar i att övervikt och högt blodtryck har betydelse för hur aggressiv prostatacancern blir och att det är detta som ökar risken för att dö i sjukdomen, kommenterar Christel Häggström, doktorand vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap och huvudförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

Data från sammanlagt 290 000 män ligger till grund för studien, läs mer om studien på Forskning.se och läs mer om symtom mm vid prostatacancer i vår Medicinbok

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..