02 July, 2020

Överlevnad borde inte få vara en klassfråga

Publicerad: 29 oktober, 2012

Privat Medicin

Hälften av all bröstcancer upptäcks tack vare det organiserad screeningprogrammet. Men fast än man idag vet att dessa mammografier räddar liv så visar det sig att deltagandet verkar vara en klassfråga, detta enligt en undersökning som Cancerfonden och Demoskop presenterade i förra veckan. Den visar att många kvinnor i socialt och ekonomiskt svaga områden inte går på sina hälsokontroller.

– Vi kräver nu en satsning från landstingen för att ge dessa kvinnor bättre chans att upptäcka bröstcancer i tid – och att överleva, skriver man på Cancerfondens webbplats.

Läs mer på Cancerfondens webbplats.

Läs också i vår Medicinbok om symtom och behandling vid bröstkörteltumörer och bröstcancer

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..