01 April, 2020

”Nya insikter om diabetes”

Publicerad: 06 januari, 2013

Privat Medicin

Diabetes är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar och det gemensamma draget är att sockerhalten i blodet är förhöjd. Nästan var tjugonde person i västvärlden har någon form av diabetes. Så det är många individer och familjer som berörs och behovet av kunskap och forskning kring diabetes är stort.

 

Den vanligaste formen är typ 2-diabetes, tidigare kallad åldersdiabetes. Tillsammans med typ 1 diabetes, tidigare kallad barn- och ungdomsdiabetes utgör de de två huvudformerna av diabetes.  Dessa båda sjukdomar stod i centrum för den femtonde Forskningens dag vid Medicinska fakulteten på Umeå universitet i våras. Dagen fylldes av information och diskussion kring diabetesforskningen och framtiden.

 

Ny bok om diabetes
Nu finns forskningsdagen i bokform ”Nya insikter om diabetes”. Nedan ser du bokens kapitel och går du in på länken ”Nya insikter om diabetes”,  kan du läsa kapitlen online eller beställa boken i sin pappersutgåva helt kostnadsfritt. I slutet av boken finns även ett kapitel med frågor från publiken och svar från forskarna som var med och föreläste, moderator var fakultetens hedersdoktor, TV-journalisten Sverker Olofsson.

 

 • Ökar diabetes bland barn?
  Anna Möllsten, pediatrik, visar utveckling och trender för typ 1-diabetes, en autoimmun sjukdom där de insulinproducerande cellerna bryts ned av kroppens eget immunförsvar.
 • Arv miljö = Diabetes?
  Kristina Lejon, immunologi, belyser den komplicerade frågan om de ärftliga faktorerna bakom diabetes.
 • Kan man se diabetes?
  Nina Fransén Pettersson, immunologi, visar bilder och filmer hur immunförsvaret angriper bukspottkörteln.
 • Hur kan ändrad energibalans förebygga diabetes?
  Tommy Olsson, medicin, ger balanserade kostråd och argumenterar för vardagsrörlighet snarare än organiserad motion.
 • Hur undviker man diabetes?
  Margareta Norberg, epidemiologi och global hälsa, ger svaren, baserade på erfarenheter från mer än 30 års mätningar och studier av hälsoläget i länets befolkning.
 • Molekylerna bakom diabetes
  Helena Edlund, molekylär medicin, berättar om att stamceller kan vara vägen till bot.
En bok från Forskningens dag 2012 Umeå Universitet
En bok från Forskningens dag 2012 Umeå Universitet

 

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..