18 June, 2018

Alla sidor-mobil_topp

Misstänkt borrelia kan istället vara tyfus

Publicerad: 18 september, 2012

Privat Medicin

Misstänkt borreliainfektion efter fästingbett kan istället vara en infektion av en betydligt mindre känd tyfusliknande bakterie vid namn rickettsia helvetica . Det framgår av en ny svensk studie som publiceras i tidskriften European journal of clinical microbiology and infectious diseases.

– En praktisk slutsats av vår studie är att det vid misstänkt fästingsmitta i många fall finns skäl att testa också för rickettsia helvetica. Det gäller i synnerhet när patienten har tydliga sjukdomssymtom, men proverna inte visar några tecken på borrelia, säger överläkare Kenneth Nilsson vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett till UNT.se .

Den fästingöverförda Rickettsia helvetica kan ge febertillstånd med muskelsmärtor, huvudvärk och hudutslag och ibland även svårare infektioner med fynd av bakterien i blodet och/eller hjärnhinneinflammation. Att rickettsia helveticabakterien finns i fästing är ungefär lika vanlig som att borreliabakterien finns där. Det händer även att patienter har en dubbelinfektion med båda sorternas bakterier.

Vanligt penicillin biter nästan alltid mot borrelia, medan andra sorters antibiotika har effekt mot rickettsia helvetica.

Läs mer på UNT.se

Om diagnos och behandling av borrelia läs här på PrivatMedicin

 

Rekommenderat på Privat Medicin

Viktig information angående Privat Medicin

Sommaren 2017 övertog Add Health Media Privat Medicin och Praktisk Medicin samt Medicinboken från Three Doctors. Vi håller just nu på att se över funktionaliteten på respektive sida. I praktiken innebär det att du i dagsläget inte kan göra några nya inlägg och att vi håller på att se över hur vi i framtiden kommerLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..

Alla sidor-mobil_mitten

Alla sidor-mobil_bottom