02 July, 2020

Kroppslukten påverka valet av partner

Publicerad: 07 februari, 2013

Privat Medicin

Hur luktar en människa egentligen, har du tänkt på det någon gång?  Jag menar inte dofterna av tvål, deodorant, parfym, bodylotion, ansiktskräm, schampo, balsam, rakvatten, tvättmedel och sköljmedel mm. Ja alla dessa dofter som omger varje individ dagligen. Utan vad just du luktar i dig själv?

 

Vi människor förmår särskilja mer än 10 000 doftämnen, med våra ca 300 olika receptorer. Även om vi inte har ord för alla lyckas vi ändå identifiera dem i det sammelsurium av dofter, från miljontals ämnet som ständigt cirkulerar omkring oss. Det går också att träna upp luktsinnet, tänker på alla som jobbar med tillverkning av till exempel parfymer och vin.

 

Jag läste för ett tag sedan en intervju i Forskning.se med Richard Axel nobelpristagare i medicin 2004. Han fick Nobelpriset för att han tagit reda på hur luktsinnet är uppbyggt. Hela intervjun är klart läsvärd klicka på denna länk. Men det jag fastnade för var de ”doftlösa dofterna” som påverkar oss och vår hjärna. Bland annat pratar han om ”love at first smell…”. Det vill säga att det kanske är så att doftlösa signaler når oss från en annan individ och gör oss blixtförälskade. Hans favorit doft är, säger han i intervjun, är doften från hans egen kvinna. Har du koll på hur din partner luktar, eller hur dina barn doftar?

 

Photos.com
Photos.com

Nu har även forskare vid Sahlgrenska akademin medverkat i en studie kring människors kroppslukter och hur vi kanske omedvetet använder oss av dem för att tillexempel hitta en partner med kompletterande immunförsvar. Man har i tidigare studier visat att djur använder sig av denna ”teknik” för att just hitta en partner som har ett kompletterande immunsystem. Detta för att avkomman ska få bästa möjliga skydd mot sjukdomar.

 

Studien är ett resultat av mer än tio års forskning och öppnar enligt forskarna möjligheten att skapa dofter som förstärker kroppens signaler och som skulle kunna öka chansen att attrahera en partner. Läs mer via länken.

 

-I framtiden skulle en syntetisk parfym kunna tillverkas som baserades på kemiska signaler och producerades utan sedvanliga animaliska produkter, berättar forskningsledaren Manfred Milinski vid Max Planck-institutet i pressmeddelandet från Sahlgrenska Akademin.

 

Det finns även forskning kring att sjukdomar luktar på olika sätt. Länkar med in spännande artikel i ämnet från ”Forskning & Framsteg” med ingressen – Under tidigare sekler tog läkare ofta hjälp av näsan för att ställa diagnos. Nu visar noggranna experiment att luktsinnet uppfattar mycket tidiga tecken på en sjukdom.

 

Det är ju snart alla hjärtans dag, tänkte att ett litet blogginlägg om kärlek och dofter kunde vara på sin plats. Det är ju alltid intressant att brädda sin kunskap även kring de mjuka värdena i livet. Hälsningar webbredaktören

 

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..