04 July, 2020

Hjärntrötthet kan lindras med yoga och meditation

Publicerad: 25 september, 2012

Privat Medicin

Yoga och meditation kan hjälpa patienter som drabbats av extrem hjärntrötthet. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin. Studien visar att mindfulness kan bli en viktig pusselbit i behandlingen av patienter som lider av svår mental uttröttbarhet efter skallskada eller stroke.

– Vi är överraskade över resultatet. Trötthet och stress minskade markant och vi såg en signifikant förbättring under bara åtta veckor”. Det säger Birgitta Johansson, specialist i neuropsykologi i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Personer som drabbas av hjärnskada till följd av kraftigt våld mot huvudet eller en stroke drabbas ofta av så kallad hjärntrötthet. Detta kan visa sig som svårigheter att ta egna initiativ, sömnproblem, gråtmildhet och ljus- och ljudkänslighet. Hittills har det inte funnits någon bra behandling.

I studien medverkar förutom Birgitta Johansson, som är fil.dr och specialist i neuropsykologi, även Lars Rönnbäck, professor och överläkare i neurologi vid Sahlgrenska akademin och Helena Bjuhr, psykolog och lärare i mindfulness.

Läs mer på Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitets webb 

Om diagnos och behandling vid hjärnskakning och stroke/slaganfall/hjärninfarkt läs mer i Medicinboken här på Privatmedicin.se

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..