11 August, 2020

Herpesvirus kan ”få nya mediciner”

Publicerad: 10 september, 2013

Privat Medicin

Ökat tryck inne i viruscellen verkar vara en nyckelmekanism för att viruset skall kunna skjuta in sin arvsmassa i våra friska celler. Nu har forskare för första gången lyckats mäta detta inre tryck som tycks ligga bakom hur herpesvirus infekterar celler i människokroppen.

 

Innanför virusens tunna proteinhölje ligger dess arvsmassa med gener. Länge har man trott att virus har ett högt tryck inombords på grund av att de är så fullpackade med genetiskt material och att detta gör att de kan infektera en cell genom att skjuta in sina gener i hög fart. Cellen luras då att bli en liten virusfabrik som producerar massa nya virus. Men det är första gången som någon lyckats mäta det inre trycket hos ett virus. Resultaten kan innebära goda chanser att stoppa herpesinfektioner i framtiden.

 

– Trycket förklarar hur alla åtta kända herpesvirus som infekterar människor injicerar sina gener i våra celler, säger biokemisten Alex Evilevitch vid Lunds universitet i ett pressmeddelande. Det är han som tillsammans med amerikanska kolleger lyckat mäta trycket inuti ett herpes simplex virus.

Photos.com
Photos.com

Mediciner som finns för att motverka virusinfektioner idag är väldigt specialiserade och om viruset ändrar karaktär/muterar så blir medicinen mindre verksam. Lyckas man nu utveckla en behandling som sänker trycket innanför virusets hölje skulle man kanske kunna motverka många olika typer av virusinfektioner med en och samma medicin, även om viruset förändras. Eftersom dessa förändringar inte påverkar virusets inre tryck.

 

Detta inkluderar de vanliga herpesformer som ger munsår och könsherpes, och även de virus som ger vattkoppor och bältros, körtelfeber, samt virus som kopplas samman med olika former av cancer.

 

– Resultatet av den aktuella studien är ett första steg mot målet att utveckla ett sådant läkemedel och vi har redan positiva preliminära data som visar att herpesinfektionen kan stoppas. Det känns riktigt bra att veta att den här forskningen kommer att bidra till att kämpa mot hittills obotliga virusinfektioner, säger Alex Evilevitch.

 

Studien är publicerad i Journal of the American Chemical Society, JACS.

 

Läs mer om dagensbehandling vid; Munsår orsakade av herpes simplex , Könsherpes,Körtelfeber, Bältros och Vattenkoppor

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..