11 August, 2020

Fler svar angående bröstcancer och hjärtinfarktsrisk

Publicerad: 04 april, 2013

Privat Medicin

I mitten på mars kunde vi på nyheterna höra om att kvinnor som behandlats med strålning i samband med bröstcancerbehandling löpte en större risk att drabbas av hjärtinfarkt senare i livet. Risken ökade redan inom fem år efter avslutad strålbehandling och var förhöjd under minst 20 år.

 

 

Det var forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med kollegor från Danmark och Storbritannien som undersökt detta i en studie och publicerat forsknings resultaten i New England Journal of Medicine.

 

Detta är en studie vars resultat påverkar många kvinnor som drabbats av bröstcancer. Att lyssna på ett TV-inslag en vanlig vardagkväll som berättar att du som överlevt din bröstcancer nu istället har en ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt, kan kännas tungt och lite oroande.

 

Det var dock ett bra och balanserat inslag på SVT’s nyheter. Men efter intervjun tyckte jag att några viktiga frågor blev hängande kvar utan svar. Så jag tog kontakt med läkaren som intervjuades, Per Hall, professor i strålningsepidemiologi Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik. Som gärna svarade på våra frågor. Du kan titta på inslaget via länken;  Bröstcancerpatienter som strålats riskerar hjärtinfarkt

 

Bild Photos.com
Bild Photos.com

 

Först lite bakgrundsinformation kring studien och sedan kommer frågorna längre ner i inlägget.

I studien ingick nära 2 200 danska och svenska kvinnor som någon gång mellan 1958 och 2001 strålbehandlats mot bröstcancer. Forskarna har hämtat uppgifter ur kvinnornas patientjournal och på så sätt kunnat uppskatta vilken stråldos som hjärtat har exponerats för. De har också samlat annan information om varje kvinnas hälsa, så som andra kända riskfaktorer för hjärtsjukdom. Man såg att risken var större för dem som vid tidpunkten för strålningen hade andra kända riskfaktorer för hjärtsjukdom, så som rökning, överviktiga/fetma eller lever med diabetes.

 

Påverkar det om strålningen sker av höger eller vänster bröst, med tanke på att hjärtat vanligtvis är placerat på vänster sida?
– Redan 2003 publicerade vi resultat i BMJ som visar att man har högre risk för hjärtinfarkt om man har en vänstersidig bröstcancer som strålats. Det arbetet låg till grund för det arbete som publicerades nu. På den tiden hade vi dock inga stråldoser definierade, vilket förstås var en svaghet. Vad vi gjort i det nya arbetet är att vi i detalj beräknat dosen till hjärtat, oavsett om det är vänster eller höger bröst som bestrålat, säger Per Hall.

 

Ges det samma stråldoser idag som för 50 år sedan?
Patientmaterialet är från 1958-2001. De patienter som strålats efter denna period har de strålats med lika stor mängd och samma precision? Eller har behandlingarna de senaste 10-åren förändrats, till förmån för mindre stråldoser (allmänt sätt) och bättre precision?

 

– Man kan generellt säga att stråldoserna är lägre idag än vad de var tidigare. Läkare är också bättre på att beräkna vilka doser som ges till bröstet och omkringliggande vävnad. Dock är det inte så att hjärtdosen helt och hållet har försvunnit. Den stora frågan idag är hur den övriga bröstcancerbehandlingen med kemoterapi mm samverkar med strålbehandlingen. Med andra ord, är kombinationen av dessa preparat ihop med strålning mer skadlig?

 

Finns möjlighet att stärka kroppen för att förhindra komplikationer?
Om man vill stärka kroppen och förhindra/fördröja eventuella komplikationerna, vad skall man i första hand fokusera på då?

 

– Vad det gäller att minska uppkomsten av senare biverkningar såsom hjärtinfarkt ska patienterna självklart sluta röka, gå ner i vikt och allmänt göra vad de kan för att minska påverkan av riskfaktorer för bröstcancer.

 

Viktigt budskap
– Jag tycker de viktigaste budskapen är att vi finner att ju högre dos, desto högre risk. Vi finner också att det inte finns någon lägre dos under vilken man inte har någon risk för hjärtinfarkt alls. Det andra vi hittar är att vissa kvinnor är mer känsliga än andra (rökare, överviktiga, tidigare hjärtproblem, etc). Sedan trodde vi nog när vi startade att det skulle vara samma samband som för strålinducerad cancer (dvs den risk som finns för att ny cancer kan uppkomma i det strålade området efter strålbehandlingen) med andra ord att man ser riskökningar först efter 10 år. Men vi finner en ökad risk redan inom 5 år från det att individen har bestrålats.

 

Några funderingar kring Per Halls svar
Att överleva en cancerdiagnos är något du givetvis känner stor tacksamhet för resten av livet. Och som cancerpatient förstår du att du inte exkluderas från andra och nya svårigheter i livet, bara för att du en gång varit drabbad. Så det är givetvis bra att få reda på dessa kalla fakta om ökade risker för hjärtinfarkt. Men det är framför allt bra att veta att man kan påverka riskerna genom sin livsstil.

 

Om någon är intresserad av att fortsätta diskutera kring ämnet ”Bröstcancer och sedan..” så har jag öppnat ett forum här på sajten och bistår gärna som webbredaktör med mer information och dialog i forumet.

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..