03 July, 2020

Färre fyrverkeriolyckor genom ökad kunskap

Publicerad: 27 december, 2012

Privat Medicin

Varje år skadas nästan 200 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka sjukvården och tyvärr inträffar det även dödsolyckor. Av dem som skadas är övervägande män och 50 % är barn och ungdomar under 18 år, trots att det finns en 18-årsgräns för att få hantera fyrverkerier.

Att hantera fyrverkerier innebär stora risker, om man inte vet vad man bör tänka på. Detta gäller inte bara när man avfyrar dem, utan även vid förvaring, transport och försäljning av fyrverkeriartiklar.  De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador på händer och fingrar. Näst vanligast är skador på huvudet, ögon och öron. Om detta kan man läsa på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, webbplats.

 

Bild: Photos.com
Bild: Photos.com

Nyårshelgen värst

Det är vid nyårshelgerna som det flesta olyckor sker och Nyårsafton mot 2012 skadades en pojke i Malmö så allvarligt av en raket att han miste sitt ena ben. Skadorna var så svåra och omfattande att han fick genomgå flera operationer. Tillslut gick hans ben inte att rädda utan man fick amputera det vid ljumsken. Raketen hade avlossats på cirka 10–15 meters avstånd och pojken stod i en folksamling. Kraften av drivladdningen gjorde att raketen gick genom hud och muskulatur och sedan exploderade huvudladdningen inne i benet. Kraften av explosion sprängde av lårbenet på tre ställen, och stora delar av hud och mjukdelar förstördes och försvann från ljumsken ned till knäet.

 

Blodförlusten var omfattande och metallkomponenter som fanns i raketen brann med mycket hög temperatur, vilket medförde att nästan all kvarvarande muskulatur bokstavligen hade kokat sönder. Om detta kan man läsa i en debattartikel i Läkartidningen. Detta är verkligen ingen trevlig läsning, men det är ett exempel på hur illa det kan gå. Författarna till artikeln i Läkartidningen var de läkare som tog hand om pojken, de skriver också att – ”Beslutet att sprängkraften i raketerna ska minska är mycket välkommet, men det är helt oacceptabelt att detta träder i kraft först om fem år! Beslutet är fattat, verkställ nu!”. Utöver en ökad medvetenhet hos allmänheten kräver de att beslutet att minska den maximala laddningen i fyrverkeripjäser, från 250 till 75 gram, måste träda i kraft genast – inte om fem år (dvs. 2017).


Vanligaste olyckorna
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, är vanliga orsaker till olyckor med fyrverkerier – ”att pjäsen exploderar tidigare än man tänkt sig, att man leker eller experimenterar med fyrverkerier eller att man fyrar av en pjäs utan att ha kontroll över vart den tar vägen och någon annan blir träffad. Man följer helt enkelt inte instruktionerna”.


Bra broschyr och film om att hantera fyrverkerier
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB har i samarbete med Polisen och Brandskyddsföreningen tagit fram en folder kring hantering av fyrverkerier. Broschyren kan kostnadsfritt laddas ner vi deras webbplats.
Du kan också se en informationsfilmen som ger dig tips om hur ditt fyrverkeri blir säkrare.


10 råd för ett säkrare fyrverkeri

 

Du måste vara minst 18 år för att få köpa och hantera utomhusfyrverkerier

  1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  7. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.
  8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: MSB

 

För att fyrverkeriartiklar ska få släppas ut på marknaden i Sverige måste de vara godkända, klassificerade och märkta. Om ni vill läsa mer om dessa kriterier så klicka på denna länk ”Godkännande av fyrverkerier”.

 

Klicka på rubriken här ”Frågor och svar om fyrverkerier”, för att komma till MBS webbplats och sidan med många relevanta och bra frågor och svar.

 

Vi på Privatmedicin vill också passa på att önska alla våra läsare Gott Nytt År och fira nu med glädje, kunskap och sunt förnuft.

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..