11 August, 2020

Din dagliga dos av D-vitamin

Publicerad: 21 november, 2014

Privat Medicin

Under den mörkare delen av året behöver vi fylla på förråden av D-vitamin. Det dagliga behovet varierar dock med ålder och hur mycket vi exponerar vår huden för solen.

 

Just nu skriver media mycket om D-vitamin och informationen i tidningarna varierar. Bäst är att gå till tillförlitliga källor som Livsmedelsverket om du vill lära dig att förstå varför det är viktigt och se vilka rekommendationer som finns. Deras webbsida är uppdaterad 141119, en information som alltid är bra att tänka på när man söker tillförlitlig information.

 

Varför behöver vi D-vitamin?

 

Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på vitamin D kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Vitamin D är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.” D-vitamin sägs också vara bra för immunförsvaret på olika sätt.

 

Gå in och läs mer på Livsmedelsverket, som för övrigt är en mycket bra sida att surfa in på när du vill veta mer om mat och näring men även; Risker med mat, Märkning av mat, Mat och miljö, Dricksvatten, Livsmedelsföretag, Import och export samt Lagstiftning Livsmedelskontroll.

 

Brist på D-vitamin kan bland annat bidra till benskörhet. Läs mer på vår webb om just Benskörhet.

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..