07 July, 2020

Beredd att rädda liv – gör AKUT-testet!

Publicerad: 15 oktober, 2012

Privat Medicin

Var sjuttonde minut drabbas en person i Sverige av en stroke, det vill säga får en propp eller blödning i hjärnan. Symtomen är ibland rätt diskreta så det gäller att veta vad man skall titta och tänka på för att kunna larma snabbt. För ju fler som lär sig upptäcka symtomen på stroke i tid och ringa 112 direkt, desto större är chansen att rädda liv.

Den 10 oktober gick startskottet för höstens nya utmaning, där Nationella strokekampanjen utmanar alla som idrottar och alla idrottsrörelser att ta sitt ansvar och lära sig känna igen symtomen på stroke. Alla uppmanas att gör AKUT-testet, och testet görs på http://strokekampanjen.se/sport.

Det tar bara två minuter att göra testet och förhoppningen är att 50 001 personer skall ha gjort testet under en månad, det vill säga ett test mer än alla sittplatserna på den nya nationalarenan, skriver man på webbplatsen.

Jag har precis själv gjort testet och det kändes bra att jag nu är bättre beredd, för nästa gång kan det vara någon på mitt gym eller en släkting eller vän som drabbas. Det kan till och med vara jag själv som drabbas och då hoppas jag givetvis att någon i min omgivning har vett och mod att ringa 112. Efter att du gjort AKUT-testet tipsas du om att gå in på din Facebookstatus och ”uppmana” dina vänner på FB att göra det samma, eller så kan du skicka din ”uppmaning” via e-post till dina vänner. Ett snabbt och enkelt sätt att sprida bra kunskapen på tycker jag.

Nationella strokekampanjen är ett initiativ från Sveriges landsting och regioner. Den bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer som går ut på att öka kännedomen om stroke till allmänheten. Att rädda fler människor till ett bättre liv genom att känna igen symtomen och larma direkt är syftet med Nationella strokekampanjen.

Läs mer på Strokekampanjens webbplats strokekampanjen.se klicka på ordet sport i rubriken och anmäl ditt lag och/eller bara dig själv.

Vad behöver du veta, läs nedan:

Fakta AKUT-testet (hämtad från Nationella strokekampanjen)
Ansikte
Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger – ring 112!

Kroppsdel Arm/Ben
Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder?
Om en arm faller – ring 112!

Uttal
Kan personen upprepa en enkel mening som ”Det är vackert väder idag”?
Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord – ring 112!

Tid
Varje sekund räknas. Tveka aldrig. Ring 112 direkt.

Få mer information om symtom, behandling mm när det gäller Slaganfall -Stroke – Hjärninfarkt i vår Medicinbok, genom att klicka på denna text.

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..