09 July, 2020

Årets pollensäsong är här

Publicerad: 28 april, 2013

Privat Medicin

Nu har vi kommit in i årets pollensäsong och tänkte därför ge lite mer kunskap och tips kring pollenallergi och vad du kan tänka på inför årets säsong. En pollensäsong som kommer se lite annorlunda ut för att kylan har varit kvar så länge.

 

– Framför allt innebär detta att säsongen för trädpollen är försenad och att de olika allergiframkallande trädarterna blommar tätare inpå varandra. Björkpollensäsongen börjar troligen först efter månadsskiftet april-maj, vilket är ovanligt sent. Och även om blomningen av al och hassel redan är över har säkert många björkpollenallergiker redan känt av den. Vissa kommer också få besvär av sälgblomningen, som pågår för fullt just nu, säger biologen Åslög Dahl som forskar och undervisar på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid GöteborgsUniversitet.

 

Sannolikt innebär den kalla våren också att vi får mindre gräspollen än vanligt, totalt sett. Men under senvårens varma dagar och första halvan av sommaren kan det ändå bli rätt besvärligt för gräspollenallergiker, om det pollen som finns kommer ut under kort tid.

 

Ökad förståelse

Var femte person i Sverige lider av någon form av pollenallergi, hon uppmanar till förståelse över att allergiker har en jobbig period framför sig. Symtomen kan vara som om man fått influensa, man blir trött hängig och har svårt att koncentrera sig . Undersökningar visar till och med att skolbarn med pollenallergi presterar sämre på till exempel prov och vuxna har svårt att vara lika effektivt på jobbet under pollensäsongen.

 

– Det är vanligt att man blir nedstämd och kanske också lite retlig, säger Åslög Dahl.

 

Åslög Dahl är också ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs Universitet. Laboratoriet har sedan 1975 bedrivit mätningar av luftburet pollen och utfärdar dagligen prognoser till allmänheten, media och sjukvården. De samarbetar med Naturhistoriska riksmuseets Palynologiska laboratorium, och deras pollenprognoser publiceras via Naturhistoriska riksmuseet.

 

Photos.com
Photos.com

– Om du vet att du påverkas mycket av allergiframkallande pollen, bör du ha kontakt med en läkare.

 

Här kommer hon med några bra tips att tänka på.

 

  • Följ pollenprognoserna noga, om det finns sådana för din region, och agera därefter. Vilket som är den besvärligaste tiden varierar mellan olika år. Du hittar bra information via ”Pollenprognoser och andra mätningar” Där finns också annan bra information och en Pollendagbok man kan testa.

 

  • Ta reda på så mycket du kan om de växter du är allergisk mot och om hur de ser ut när de blommar.

 

  • Pollen från andra länder. Tänk också på att det inte är ovanligt att t ex björkpollen kommer hit från andra delar av Europa före eller efter vår egen björkblomning. Om det finns en risk för detta, kan du få reda på det i pollenrapporten.

 

  • Planera dina aktiviteter;

– Försök att inte lägga viktiga aktiviteter som kräver att du är mentalt eller fysiskt på topp under perioden då de högsta pollenhalterna råder.

– Träning utomhus under en period med höga pollenhalter innebär att du utsätter dig för en ökad exponering, vilket bör undvikas.

– Tänk på att pollen kan följa med inomhus via ditt eget hår eller i husdjurens päls. Om det är höga pollenhalter kan du gärna skölja håret innan du går och lägger dig, så att det inte hamnar på kudden, nära där du har din näsa.

 

Fler tips från Privatmedicin; 

Våra egna sidor; Hösnuva och Pollenallergi med rinnande ögon

 

Pollenallergi är en sajt med massa bra information från Astma och Allergiförbundet

 

Pollenkoll.se är ytterligare en sajt med mycket matnyttigt för dig med pollenallergi. Där hittar du också aktuella pollenprognoser för hela Sverige, samt förslag på vart du kan vända dig för att få hjälp, dvs vårdinrättningar i din närhet.

 

Rekommenderat på Privat Medicin

Skogens skafferi

Hösten är här och det är dags att ladda inför vintern. Både blåbär och lingon är nyttigheter som finns alldeles gratis i våra skogar. Och utanför skogarna, i dikesrenar och runt ängar och hagar (åtminstone i stora delar av landet) har vi också de välsmakande björnbären. Det är bara att ta för sig. I blåbär finns detLäs mer..

Få koll på dina mediciner

Idag finns många hjälpmedel för att hålla koll på sina mediciner. Apoteket AB har nyligen lanserat sin nya app Mina recept. Med den kan du exempelvis beställa dina receptbelagda medicin, få påminnelse r om när dina recept håller på att gå ut, få enkel kontakt med läkare för att förnya recept och chatta med enLäs mer..

Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet.Läs mer..