Urinrörskatarr hos kvinnor

(Uretrit)

Definition

Inflammation i urinröret.

Orsak(-er)

Oftast oklar orsak. Hos yngre, kan möjliga orsaker varaklamydiainfektion, herpes, svamp, mycoplasma genitalium eller gonorré. Hos äldre kvinnor är orsaken ofta en förtunnad slemhinna i underlivet.

Symtom

Täta trängningar. Smärta kan förekomma i urinröret under och efter vattenkastning.
Även smärta i urinblåsetrakten. Denna smärta strålar ofta ut mot ryggen och kan förstärkas i samband med samlag.
Inga bakterier i urinen.

Diagnos

Rodnad och svullnad i urinröret och i urinblåsans botten (trigonumområdet). Då man trycker på urinröret känner patienten en ömhet.

Utredning

Förekomst av blod, bakterier m m kontrolleras med urinsticka, ibland görs även en urinodling.
Prov tas för att utesluta klamydia och gonorré.

Behandling

Behandling sker med ledning av odlingssvar. Antibiotika som t ex doxycyklin kan prövas om odling saknas.
Om återfall behandla i 28 dagar. Hos äldre patienter kan östrogenbehandling lokalt eller i tablettform vara av värde.
Ibland behövs upprepade vidgningar av urinröret med metallsonder (Hegar-stift) följt av behandling med kortison och antibiotika i urinröret.
Silverkloridssköljningar av blåsan kan också användas för att lindra symtomen.

Uppdaterad: 2017

16 Kommentarer

 1. yvonne skriver:

  Jag har fått lite urinträngningar. Känns som det brinner. Hade mycket blåskatarr när jag var liten.

 2. Frida skriver:

  Jag vet inte om jag har uretrit, men det är inte urinvägsinfektion eller svamp i alla fall. Jag ska se till att bli bättre undersökt snarast.

  Men jag ville bara tipsa om att värme, som en vetekudde eller så, hjälper obehagskänslan tillfälligt.

 3. alice skriver:

  Hej! Många kvinnor lever med obestämda urinvägsbesvär. Kontakta en specialisturolog, begär en cystoskopi, för att utesluta sjukdomen interstitiell cystit (tillhör, små ovanliga sjukdomar).

 4. Inger skriver:

  Hej! Har haft uretrit i 30 år! Denna sjukdom är inte rolig och innebär stor stress. Det som alltid har hjälpt mig är att vidga urinröret. Tyvärr är det många läkare som inte vet vad detta är förutom urologer och vissa gynekologer. Vidga urinröret har jag gjort med några års mellanrum och ibland har jag klarat mig genom att äta Hiprex under några dagar, tranbär är också bra. Aldrig bada och aldrig frysa eller sitta på något kallt är mina ledord!

 5. Cheri skriver:

  Hej! Jag har precis varit och gjort en utvidgning av urinröret efter veckovis med smärta i underlivet, urinträngningar, ont i ryggen och ont i nedre delen av magen. Urinodling visade inget bakteriellt. Min gynekolog informerade mig att detta med utvidgningen av urinröret är gammaldags och i fortsättning ska detta behandlas med Cyprofloxacin i 3 veckor. Har någon hört talas om detta? Vill också skriva att jag har haft uretrit i många år och utvidgningen av urinrör har hjälpt mig betydligt, då är jag frisk i ungefär ett år innan nästa behandling.

 6. Anonym skriver:

  Hej, har haft i 1 års tid varje månad sen jag fick mitt första barn detta.
  Svider inte när jag kissar men känner obehag typ irritation i urinröret och ibland i blåsan.varit till olicka läkare och gjort urinprov, skickat på odling som visar inga bakterier. Håller på bli galen på detta då jag inte kan leva ett normalt liv med min familj vem ska man vända sig till för vanliga läkare verkar inte kunna hitta felet och har frågat dom vem jag ska vända mig till då de bara tittar på mig säger att jag ska gå hem så försvinner det om någon dag.. Man vill veta vad det är man har så man kan behandla det. //tröttungmamma

  • Susanne skriver:

   Hej. Jag tycker du skall gå till din gynekologmottagning eller barnmorska och få hjälp, dina problem kan ju eventuellt vara gynekologiska. Mvh webbredaktören

  • Hannah skriver:

   Hej. Fick du någon hjälp? Jag har samma problem. Sveda i urinröret som inte är urinvägsinfektion efter förlossning. Använder Ovesterin (östrogen) lokalt som gjort det bättre men inte bra.

 7. Catharina skriver:

  Hej!
  Jag har under 3 veckors tid haft problem när jag kissar, det trycker på och det känns som blåsan inte är tömd. Jag har inte ont när jag kissar utan känslan efteråt är att jag fortfarande är kissnödig. En odling har visat att det inte finns några bakterier. Jag har också ätit antibiotika. Nu börjar jag bli orolig vad det kan vara? Har någon varit med om liknande symptomer? Vad ska jag göra? Har någon gjort cystoskopi, gör det ont?
  Tacksam för svar!

  • Angelica skriver:

   Hej Chatarina! Beställ tid hos en gynekolog. Jag har precis varit där med samma problem som dig. Jag undersöktes om det kunde vara uretrit men i och med att jag inte hade fruktansvärt ont som hon sa, när hon tryckte på urinröret, var det inte uretrit. Förmodligen hormonellt (jag har psos) som jag fick medicin mot, har dock inte börjat med den ännu men skall hålla på i tre månader till en början. Mvh Angelica

  • Mathilda skriver:

   Känner EXAKT som du Catharina och har ingen aning om vad jag ska göra, har haft såhär i fem veckor och börjat seriöst må psykiskt dåligt.

 8. Yvonne Liljekvist skriver:

  Jag är trött på att det inte görs någon forskning kring denna sjukdom,hade det varit män så hade de aldrig stått ut med denna smärta!!!! Jag har provat det mesta det ända som lindrar symtomen är akupunktur.Nu börja jag även få tyndhetskänsla i benen.

  • Moni skriver:

   Jag är också sjuuukt trött på det här nu! Kronisk uretrit. Förbannat! Men jag måste rätta dig i en sak faktiskt, män får stå ut med samma sak. Googla lite på syndromet prostatit. Har en nära vän som får gå med det, finns ingen forskning inom det heller i princip. Påminner sjukt mycket om uretrit.

   Men! Hoppas att du har det bättre nu, är ett gammalt inlägg ser jag. Jag ska börja gå på behandling med silverklorid och anti-inflammatoriskt nu, så får vi se!

   Mvh / Moni

   • Susanne skriver:

    Hej! Låter som ett fruktansvärt jobbigt tillstånd.
    Har själv besvär med återkommande hugg/ smärta i urinröret ingen bakteriellt. Överaktiv blåsa har gynläkaren sagt.
    Men ingen förklaring varför man har smärta.dock ej när jag kissar men mellan kisstillfällena.Har du haft/ har smärta på liknades sätt? Jag har blivit så orolig över detta så det påverkar hela min livssituation och då har jag” bara haft det i 5-6 veckor. Ska få göra cystoskopi men är flera månaders väntetid på det.kanske man har uretrit.Hoppas att din behandling hjälper dig så att du får må bättre och lindrar symtom.

    • Cecilia skriver:

     Hej,
     har också värk i urinröret, men ej när jag kissar. O ej bakteriellt. Fick du ngn förklaring t dina besvär?

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.