Prostatainflammationsliknande besvär. Kronisk bäckenbottensmärta

(Chronic Pelvic Pain Syndrom (CPPS) / Pelvic myoneuropathy)

Orsak(-er)

Oftast oklar. Tolkas ofta som en prostatainflammation utan bakterier men har troligen inget med prostata att göra. Kramp i bäckenmuskulaturen utlöst av närliggande sjukdom anses vara orsak till symtomen. Ibland orsakat av stress, en slags motsvarighet till stresshuvudvärk.

Symtom

Oftast inga vattenkastningsbesvär till skillnad från akut och kronisk bakteriell prostatainflammation där sveda och/eller smärta är typiskt.
Mycket varierande symptom med smärtor över blåsa, under pungen och vid testiklarna. Smärtorna går ofta ner mot lårens insidor. Symptomen är ofta återkommande. Oftast har patienten fått olika förklaringar till sina symptom och därigenom blivit ytterligare oroad.

Status

Ömhet över bäckenbottenmuskulaturen i anslutning till prostata.

Alternativa överväganden

Kronisk prostatainflammation.

Utredning

Urinsticka samt eventuellt urinodling. S-PSA. Utredning mot den misstänkta bakomliggande sjukdomen, patientens sjukdomsberättelse är oerhört viktig i denna utredning. Vid normala urinprover bör urethrocystoscopi undvikas.

Behandling

Smärtstillande i form av paracetamol eller NSAID.
Behandla eventuell bakomliggande sjukdom.
Varma bad och fysisk aktivitet förbättrar besvären (avkylning förvärrar).
Antibiotika är ej bättre än blindtablett (placebo). Ge lugnande besked till patienten.

Uppdaterad: 2017

9 Kommentarer

 1. Johan skriver:

  Fick för mer än tio år sedan en kraftigt molande värk runt bäckenbotten och prostatan som gjorde att jag blev både spyfärdig och kände mig febersjuk. Smärtan var och är fortfarande genombrutal. Inga värktabletter hjälpte.Tog cirka två timmar av rent lidande och hyperventilerande innan det släppte. Har med åren lärt mig att inte låta bakdelen (skinkorna) bli kalla. Är det så att smärtan kommer är det bara värmefilt, bilstol eller hett badvatten som gäller. Ju varmare desto snabbare går smärtan över.

 2. Kurt S skriver:

  Har gjort uppehåll med blodtrycksmedicinen Losartan 25 mg KRKA i tre veckor. I natt när jag ligger, har jag fått ont bakom bäckenbenet. Kan kissa normalt men har ont på natten. Har aldrig haft ont där tidigare! Vad kan felet vara? Det finns cancer i släkten samt hos far och mor.

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Kurt! Om besvären håller i sig tycker jag att du ska ta ny kontakt med din läkare. Hälsningar webbredaktören

 3. Hans skriver:

  Undrar!
  På vilken nivå skall man lägga sin fysiska,träning.Känns som träningsvärk i hela kroppen ,av att bara 5km,skogstur med hunden.

 4. Johan skriver:

  Hej.
  Under min sista vecka på semester började mina problem.
  Vaknade på natten i husvagnen med en molande värk i mage och pung.
  Vi var då ute i tre dagar ytterligare, väl hemma så åker jag in akut och de kollar upp urin blod osv.
  Inget fel på dig säger läkaren.
  Han frågar om jag har haft blöta badbyxor, jag svarar ja.
  Får ut disslofenak eller vad det heter.
  Besöker på akuten får mig lättad och jag knaprar i mig pillren.
  Känslan när pungsmärtan släpper är obeskrivlig.
  Men redan efter 3veckor kommer molandet tillbaka.
  Vanligen när jag kör bil och gör det mycket i mitt jobb.
  Jag knaprar mera disslofenak men det hänger kvar ändå.
  Kontaktar vårdcentralen och vid besöket har jag molande i vänster ljumske.
  Läkaren bedömer det ej som prostatit njursten. Jag lever inte sunt så det är säkert mycket troligt.
  Veckor och månader går och ska idag träffa en läkare på vårdcentralen igen.
  Samma djävla molande och oro i kroppen.
  Verken sätter igång ca 10 minuter efter att jag satt mig i bilen då i vänster sida mage nertill, förutom det så kan det ena dagen verka i pungens vänstra eller högra sida.
  Nästa dag i snorren o nästa i ljumsken.
  Det vandrar liksom runt.
  Jag brukar alltid ha en massa roliga saker på fritiden men tappar allt mer lusten.
  Vad är det som händer………

  • Staffan skriver:

   Testa Cernitol (receptfritt) Fick tipset av en kompis som hade samma problem som du och jag. Hade tidvis så ont så fort jag satt kallt etc. att det kändes som att få en p.ngspark. Har ätit det nu under snart 30 år och har nästan aldrig ont mer. Dessutom kan jag dricka fler stora glas vatten på kväll och under natt utan att gå upp på toa.

 5. Tommy skriver:

  Hej!

  Har själv diagnos kronisk bäckenbottensmärta (oklar anledning) och har länge trott att det är pudendusnerven som är skadad eller inklämd. Jag kollade precis på diagnosen ”somatoformt smärtsyndrom”. Kändes helt klart som att detta kan vara en alternativ diagnos. Stress kan verkligen ställa till det. En kompis fick en temporär synfältsrubbing.Ögonläkaren trodde det handlade om stress,

  • Mathias skriver:

   Hej Tommy, kan du beskriva dina besvär i mer detalj? Jag har själv diagnosen vad läkare säger kan vara en kronisk bäckenbottensmärta. Den utlöstes för cirka 3 månader sedan i form av en bitestikelinflammation (utan att diagnosen säger så). Jag var ute och sprang en lördag morgon (kallt, -5 grader och tunna byxor) och cirka 6 timmar senare så började det göra ont i pungen. På natten fick jag åka in till aktuten för att jag trodde det handlade om testikelvred. På akuten fick jag träffa läkare som konstaterade att det snarare rör sig om bitestikelinflammation. Dagen efter så hade jag ett ultraljud inbokat och åkte på det. Det visade ingenting ovanligt. Ingen inflammation eller något ovanligt etc. men enligt en annan läkare jag pratat med så kan man gå en bitestikelinflammation utan att det syns på ultraljud.
   Tre olika läkare har känt på pungen och varav två säger att det kan handla om bitestikeln men min husläkare säger att det handlar om (kronisk) bäckenbottensmärta. En av specialistläkarna jag pratat med säger att man kan ha bitestikelinflammation utan att det syns på CRP-värdet eller på ultraljudet. Det är framförallt vänster sida av pung (testikel) och det verkar vara vänster sädesledare som går upp ifrån pung emellanåt ger molande värk. Jag har behandlats med Naproxen och det hjälpte ju första kuren och nu är det dags igen för en 3-veckors kur enligt läkare (innan vi kopplar in specialistläkare).
   Vad ska man göra?
   Hälsningar Mathias

 6. Glenn skriver:

  Flera saker
  1.Googla runt på prostatabesvär (förstoring) – kolhydrater. Finns mkt intressant att läsa. Finns starkt koppling . Kan gå att backa bandet med nästan total avhållsamhet av kolhydrater typ LCHF liknade kost.

  2. Omega 6
  Starkt Inflammationsdrivande. Kroppens immunförsvar jobbar häcken av sig och förlorar matchen ofta för att vi har total obalans. Minimiera Omega 6 – framförallt griskött samt oljor. Tänk på att otroligt många matvaror innehåller tex solrosolja eller rapsolja = höga mängder av 0mega 6. Ett flertal sk autoimmuna sjukdomar kan sannolikt sorteras in under rubriken kolhydrater+Omega = sjukdomsalstrande.
  3. Kolloidalt silver brukar kunna hjälpa vid prostatit eller liknande. Läkare totalt ovetande om detta.Kan ta ett par veckor -googla.

  4. Zink. masturberar du ofta eller har mkt sex. Tillskott av Zink – googla

  Problemet är att prostatit (liknande) diagnostiserades för många hemskans år sedan(minst hundra år sedan) men urologer är handfallna – kanske osexigt att forska på detta för män stora och vanliga problem. Helt klar är att det har med mikroorganismer att göra (sätter mitt huvud på det) men metoderna att typa organismerna är på fel avdelning. Urologer borde släppa detta till infektionsläkare och dessa måste få en stor dos forskningspengar för att finna nya kreativa metoder i syfte att minska detta folkhälsoproblem (män).

  Jag blev frisk via – minimera kolhydrater (äter men mkt lite- undviker oljor. Äter D vitamin. OCH – Kolloidalt silver fungerade -men inte antibiotika. Kanske kan dessa rader ge dig nya infallsvinklar. Lycka till. PS : de flesta urologer följer regelboken å kan inte se ”utanför boxen”.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.