Låga testosteronnivåer i kombination med symtom

(Funktionell hypogonadism hos män)

Orsak(-er)

Åldrande, övervikt, högt alkoholintag (öl innehåller östrogen = kemisk kastraktion!), kronisk stress, leverförfettning, sjuklig inlagring av järn i olika organ (hemokromatos), binjurebarkssjukdom som t ex Addisons sjukdom och Cushings sjukdom, reumatism, kronisk lungsjukdom, infektioner, läkemedel som t ex östrogener, anabola steroider och spironolakton.
Minskad produktion av hormonet GnRH från hypothalamus i hjärnan.
Försämrad känslighet för hormonerna LH och FSH i mottagningskropparna på de sk Leydigcellerna.

Symtom

Nedstämdhet, trötthet, minskad energi, minskad initiativförmåga, humörsvängningar inklusive aggressivitet och irritabilitet, sömnbesvär, minskat sexuellt intresse, erektionsproblem, nedsatt koncentrationsförmåga, sämre minne, ökade fettdepåer med utveckling av det sk metabola syndromet, minskad muskelmassa i extremiteter, balansproblem med ökad risk för benskörhet (osteoporos), högt blodtryck och ökad risk för hjärt/kärlsjukdom.

Utredning

Undersökning av testiklar och prostata.
Labkontroller av hormonerna FSH, LH, prolaktin, testosteron och SHBG och PSA.. Vid lågt S-testosteron kontrolleras även S T4 och TSH samt S-cortisol. Testosteron över 15 är normalt, 8 – 15 en gråzon och under 8 är att betrakta som lågt. Diagnostiken är svår och osäker eftersom det är normalt med en dygnsvariaton av testosteronnivåerna. Därför tas 2 morgonprov.
Lågt S-Testosteron och stegrat LH ger bild av primär underfunktion i testiklarna t ex sjukdomen Klinefelters syndrom.
Lågt S-Testosteron och normalt eller lågt LH ger bild av sekundär eller blandad underfunktion i testiklarna.

Behandling

Behandling med testosteron ges om patienten har lågt testosteronvärde samt tydliga och besvärande symtom. Kontrollera dock PSA och blodvärde (Hb) först.Vid höjt PSA måste prostatacancer uteslutas.
Om de röda blodkropparnas del av blodet (EVF) är över 53% utgör detta en relativ kontraindikation för behandling. Följ upp med blodtryckskontroll, S- testosteron, PSA och blodvärde (Hb) efter 3-4 mån och sedan efter 12 mån. Därefter årliga kontroller.
Om EVF är över 53% kontrolleras även för ev Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), ökning av blodets alla celltyper (polycytemi) resp sömnapné. Behandla med acetylsalicylsyra (ASA). Optimera testosterondosen så att denna blir så låg som möjlig. Ev åderlåtning (venesectio) med målvärde EVF 50%.

Uppdaterad: 2017

27 Kommentarer

 1. peter skriver:

  Hej. Vill bara dela med mig av mina upplevelser.
  Jag är 37 år och har nästan alltid hållt på med någon form av träning. Styrketräning, löpning,cykling. Jag gick in i väggen 2015 och var inaktiv en lång tid. Bara promenader. När jag började jobba igen efter ett halvår så tog jag upp lite träning igen men det var väldigt motigt. Det gick inte att jobba och träningen blev det ingen rutin på. Hösten 2016 märkte jag att sexlusten blev sämre och tänkte då att det var mina tabletter som var boven i dramat. Jag fick andra tabletter och några månader senare var det inte någon förändring till det positiva. Jag gick till läkaren och sa att lusten är sämre, ingen ork, väldigt trött och irriterad. Gått upp i vikt har jag också gjort. Han sa att vi ska kolla testestoronnivåerna. Sagt och gjort. Jag hade nivåer som en 90-åring. Jag som trodde att det var utbrändheten som hängde kvar.
  Fick en gel som jag smörjer in en gång om dagen. Två veckor senare märker jag en stor förändring på viktträningen. Jag kan använda tyngre vikter och återhämtar mig snabbt. Mycket roligare att träna när man inte blir helt slut av 2-kilosvikterna. Sexlusten är bättre. Sötsug har försvunnit. Bra humör. Svårt att somna men det kan bero på att nivån inte är inställd än. Idag tre veckor efter start ligger jag på 17. Ska vara på 15 tydligen. Men jag märker att utbrändheten fortfarande finns kvar men det jag orkar göra går mycket lättare. Med tiden hoppas jag att jag blir fullt funktionell igen. Hoppas att ni som tror ni har brist kollar upp det och får hjälp. Det höjer livskvaliten betydligt. Vågade inte hoppas på så här stora förändringar.

 2. Tony skriver:

  Jag är lite över 40 och har kört med Tostrex nu i lite över ett år. Måste säga att det är som natt och dag. Jag låg på mellan 6-7 innan jag fick behandling och tog mig knappt ur sängen. Så ni som ligger lågt – tjata och se till att ni får den hjälp ni behöver!

 3. Jag skriver:

  Hej, fick mitt provsvar idag och har 3 i testovärde. Så jag kommer att få någon medicin mot det, men vilken är bäst eller att föredra.

 4. darwinia skriver:

  Hej. Har lite problem då ja misstänker starkt att jag har testosteronbrist, och haft i ett par år nu. Det började med att jag fick en muskelskada från jobbet som jag sedan opererade. Inget konstigt med det. Men de smärtstillande läkemedel jag fick gjorde att jag förstörde min mage totalt, och kunde inte dricka eller äta mer en en sked vatten samt ett halvt knäckebröd om dagen. Tiden gick och de blev så klart lite bättre, men under cirka 6 månader så utveklades det andra problem. Såsom att stor del av min muskelmassa försvann, började få ont i många leder såsom armbågar, knän. Sexlusten försvann totalt. Mängder med bukfetma började byggas upp. Högre blodtryck ”antagligen pga skadan i magen”. Minnet kan väl vara lite sisådär med, haha, men är ju inte säkert det är pga det eller om man bara är förvirrad. Är inte de minsta deprimerad, har det gott ställt och bra umgänge mm, men humöret kan svänga lite till och från. Blir inte aggressiv men absolut mer lättirriterad.
  I september 2013 tog jag en rad blodtester samt testosteronivåer på min lokala vårdcentral. Värderna hamna på 8,7 nmol/L, vilket jag anser vara väldigt låg för min ålder, 23år gammal vid detta test. Senare samma månad tog jag ännu ett test och hamna på 10 nmol/L. Jag försökte allt med att de skulle kolla vidare med mitt problem men utan att lyckas. De ville ej kolla vidare så jag gav till slut upp, då det började påverka jobb mm.
  Nu 2016 så tog jag ännu ett hälsotest privat. Och mitt testosteron låg fortfarande på 10 nmol/L. Nu vet jag inte riktigt vart jag skall vända mig för att få vidare hjälp? Jag bor i göteborgstrakterna
  2013 tog jag även S-SHBG 22 nmol/L, LH 4.2IE/L, PSA 0.5/uq/L.
  2016 tog ja även PSA 0.6 uq/L.

 5. Carl skriver:

  Hej alla Män!!
  Har blivit 48 år och man, men känner mej som en kärring. Mitt liv är gymmet, motorer och har alltid gillat sex, men allt har ändrats. Senaste åren har jag plågats av styrkeminskning, influensavärk i kroppen. Dimmig syn, muskelförlust, depression, självmordstankar m.m. Orkar inte sköta ett jobb, kan och vill ibland, då jag har råkat få lite energi.
  Jag har jämt varit känslig men detta på grund av ”diagnoser”. Nu gråter jag väldigt lätt och är skitkänslig för allt folk säger till mej. 6,2-11,0 mmol har jag haft i mätvärde vad gäller mitt testo. Fick utskrivet gel men löste inte ut det med rädsla för biverkningar. Jag sover skit, men det har jag alltid gjort. Är 180 cm/84 kilo med lite fettansamling kring naveln. Jag får skitlätt stånd och den fortsätter gärna stå till fästmöns förtjusning! Fast jag mår skit och har ont över allt.
  Har aldrig prövat steroider! Sist jag mådde bra vägde jag 91 kilo och var stark på gymmet, men musklerna ville inte växa!! Tog 62 kilo på skivstångscurl men inget hände, det gjorde mig konfunderad! Döm inte mig efter vad jag skriver eller hur jag skriver, är bara ärlig. Jag har fått borrelia också till råga på allt. Har supertorr hud och lite rynkig, dålig skäggväxt som en 15-åring. Är skiträdd att tappa håret, ståndet och förståndet om jag skulle pröva testo! Borde jag pröva? Tack alla för er ärlighet, det hjälper att bara läsa vad ni skrivit!
  MVH…

  • DrJ skriver:

   Låter ju inte som det är dina nivåer det är fel på. Gå till en psykolog istället.

  • Chris skriver:

   6,2-11,0 är för lågt. Självklart mår du inte bra vid de nivåerna.

  • Pete skriver:

   Hej! Jag lider av samma skit, men fick bra hjälp. Givetvis utomlands. Testo fritt 6,7. Prostatan kollades två gånger och även med ultraljud. Tre mätningar fastande på morgonen utfördes och sedan fick jag medicin. Från svettningar och orkeslöshet med pissigt sexliv till ett helt normalt dito.
   Läkarna från mellanöstern är fantastiska! Mitt förtroende för den svenska sjukvården är tyvärr lågt. Besök en läkare i ett annat EU land så löser ni era problem.

   • Åsa skriver:

    Vad var det för hjälp du fick? Min man fått massa sprutor men inget hjälpte. Nu fått testogel som man ska smörja. Men han har lågt testoron så det tar sån tid. Hållit på med sprutor i 1,5 år. Trist när de inte vet vad man ska göra.

 6. Johan skriver:

  Hej alla! Jättebra att så många skriver här om sina problem så att man inte behöver känna sig ensam. Jag har fått konstaterat lågt testosteron, prover visar kring 7.1. Jag är helt död som människa, ingen mental ork eller driv. Ingen större lust att hitta på saker, svårt med koncentration och minne. Jag har fått min första spruta Nebido för fyra veckor sen idag men känner än så länge ingen skillnad. Man kan läsa mycket på nätet om människor som mår dåligt, men väldigt lite om de som blivit bättre av behandling. Jag undrar, ni som blivit bättre, hur lång tid tog det innan ni började må bättre? Hur märkte ni en förändring?
  /Johan

 7. hagapip skriver:

  Vid undersökningar har det visat sig att jag har låga testosteronvärden och fått behandling för att höja testosteronnivåerna.
  Till min förskräckelse upptäckte jag av en tillfällighet att Spironolakton mot högt blodtryck
  är en direkt olämplig medicin mot låga testosteronvärden ! Jag är alltså ordinerad Spironolakton 25 mg dagl. mot högtblodtryck.
  Hur kan detta förklaras ?

 8. Micke skriver:

  Hej.
  Jag är en 53 åring som känner igen mig i era berättelser. Har precis avslutat ett samtal med den mest arroganta läkare jag någonsin träffat på. Mitt testvärde var på 7,8. Övriga värden TSH, t3, t4 var bra. Mår jättedåligt. Ont i kroppen, svettattacker utan orsak, rakar mig numera bara 2 ggr per månad, erektionen har försvunnit och sexlusten obefintlig, ”skakig i kroppen”, lagt på mig en redig bilring och tappat muskelmassa framför allt i benen (trots att jag promenerar varje dag). Dessa symtom kan man inte förklara på annat sätt men ändå säger läkaren att det finns andra förklaringar. Han var också tydlig med att jag bara har två minuter på mig på telefon att prata och att värden över 5 inte är något att diskutera om då detta enligt hans sätt att se det är fullkomligt normalt (kommer definitivt att byta vårdcentral efter detta bemötande) .Vet ej vad jag ska göra nu och behöver tips på någon Androlog i skånerregionen som tar dessa patienter på allvar. Alternativet är att självmedicinera vilket får bli den sista utvägen. Det känns just nu som om jag lever i skuggan av mig själv. Tips någon?

 9. Johan skriver:

  Tja!

  Jag har varit och kollat mina testosteronvärden och det var väldigt lågt. 4,1. 12 och 10.
  Min endokrin lyssnar inte på mina symptom och vill inte hjälpa mig överhuvudtaget.
  En smula desperat. Nån som känner någon privatläkare i Gbg med omnejd som hjälpt er?
  Tacksam för svar.

  J

  • Susanne skriver:

   Hej. Sök på ordet ”androlog” (expert på mannens sjukdomar) via nätet, det finns några privata mottagningar i Göteborgs och Kungsbackaområdet. Mvh webbredaktören.

  • Anders skriver:

   Hejsan,
   Dr Tomas Meisel på ekenhalsan.se !

 10. Janne skriver:

  Hejsan!
  Gissa om även jag känner igen mig. Har varit dålig i över ett och ett halvt år med över trettio, ja ni läser rätt, 30 olika symtom, många av dom ganska diffusa Sprungit otaliga gånger till vårdcentralen och mer eller mindre blivit idiotförklarad och hemskickad utan någon vettig förklaring. Två ambulansfärder och inlagd tre gånger utan någon vettig förklaring. Senaste gången sa den utskrivande läkaren att allt berodde på min astma. Jag känner min kropp och kan min astma, (som jag har under full kontroll), så jag visste att jag återigen blivit idiot förklarad.
  Som av en händelse träffade min fru en kvinna genom sitt arbete som tipsade mig att uppsöka en endokrinolog, vilket jag gjprde. Första besöket var för ca 6 veckor sedan. Har nu genomgått en magnetröntgen med kontrastvätska av hypofysen, fått en genomkörare av testiklar och prostata, samt lämnat kopiösa mängder av blodprover vid flera tillfällen.
  Diagnoserna har hittills visat: hypotyreos,(underproduktion av sköldkörteln), vilket jag nu äter levaxin för, brist på B12 samt folsyra, vilket jag också medicinerar för, lite hjärtproblem som gör att jag även tar piller för det samt, sist men inte minst, testoteronbrist, vilket jag hoppas kunna börja medicinera mot inom det närmaste.
  Mår riktigt uselt i dagsläget. Tror emellanåt att min sista stund är kommen.
  Innan allr detta började var jag i riktigt bra form. Sprang 3,5 mil i veckan och levde ett ganska sunt liv. Nu är det soffläge större delen av dygnet.
  Inte lätt att bli gammal. 49+2
  Hoppas ni alla kryar på er
  //Janne

 11. Kenneth skriver:

  Hej. Jag har nu sedan okt-nov 2012 sedan min utredning började gått igenom en hel del. Mitt testosteronvärde var väldigt lågt under det normala och efter gelbehandling så gick till och med värdena ner ännu mer varpå det blev injektioner (Nebido). Injektionerna gavs med 12 veckors mellanrum först, men jag kände verkligen när effekten avtog eller försvann helt ur kroppen. Symptom jag hade före utredningen var, ryggont, nedstämdhet, minskad sexlust trots att det aldrig varit direkta problem med erektionen, den kunde försvinna pga min nedstämdhet osv. Jag märkte direkt att jag blev deprimerad när verkan avtog, så injektionerna blev tätare. Först 10 veckor, 8 veckor för att hamna på 6 veckor och då mådde jag som bäst. Men när jag skulle lämna blodprov så blev det fel en injektion hade gjort dagen före blodprovet så värdet låg så högt som 46. Vi gjorde ett nytt försök och då hamnade jag på 21, vilket läkaren sa var fortfarande högt men accepterat.

  Nu efter drygt 2 veckor med värdet på 21 så har jag idag 2014-05-12 kännt av nedstämdhet och minskad eller helt avkall på sex, mer ont i ryggen än tidigare och att jobba känns tufft.

  Jag mådde som bäst då jag gick på 6 veckors intervaller. Blodprovet jag tog dagen efter injektionen går ju inte att utvärdera och kanske hade värdet varit helt annorlunda än blodprov nr 2 där värdet visade 21 då jag nu efter det testet visar dessa symtom. Hoppas Ni förstår hur jag menar.

  Min fråga är följande. ”Normala” värden säger inte så mycket för mig, jag tror mina värden ska vara högre för att det ska passa mig. Kan denna teori stämma? Jag vill inte må dåligt, ha noll sexlust eller känna att gå till jobbet är ett helt företag i sig självt, vara trött hela tiden och vakna deppig osv…

  Jag måste också säga att jag är normalviktig väger 91 kg (har gått ner 10 kg självmant) och är 195 cm lång, inga andra problem, har gjort MR på hypofysen (allt ser bra ut) prostata ok osv

  Tacksam för svar…

  Mvh Kenneth

 12. Martin skriver:

  Hej.
  Jag är 24 år gammal och jag har minskad sexlust, trötthet, känner mig deprimerad och har lättare för att få skador och liknande. Detta har jag aldrig haft problem med förut, utan det har kommit det senaste halvåret.
  Jag gick till min lokala vårdcentral och tog blodprover, fick provsvar på posten för nån vecka sedan och det visade att mina testonivåer ligger på 11,3. De säger att det är fullt normalt.
  Men när jag gjort eftersökningar på internet och sådant, och även här, så har jag läst mig till att under 12 så kan man vara i riskzon/gråzon och har även läst mig till att jag som är 24år gammal, ska ligga på betydligt högre.

  Ringde upp min läkare häromdagen för att få reda på mer, men han verkade inte veta så mycket om detta då han sa att enligt dem och deras referenser så är det fullt normal att ligga mellan 8-13. Vilket jag inte kan hålla med om. Jag tog även provet (blodprovet) på morgonen, runt 9-9,30 på morgonen. Och har även hört att det ska vara som högst på morgonen. Jag trodde, eller hoppades att det skulle visa nått på proverna så jag kan få någon form av behandling, för mina symptomer har inte försvunnit.
  Min läkare började sedan fråga om jag tog proverna på fastnade mage och liknande, men det gjorde jag ej för det sa de aldrig till mig. De säger att de inte ofta tar sådana tester, och känner därför att jag skulle vilja prata med en specialist eller någon som håller på med detta dagligen/ofta.
  Vart kan man vända sig då? Om det inte händer mkt på ens vårdcentral??

  Jag vill ju veta vad som är fel i kroppen och isåfall få behandling eller hjälp.

  Mvh Martin

  • Susanne skriver:

   Hej Martin. Som du kan läsa i tidigare svar, så gäller det att som patient själv trycka på för att få hjälp. Det finns en viss okunskap vad det gäller djupare kunskap kring andrologi- läran kring manliga sjukdomstillstånd etc. Om du hos din vårdcentral tagit prover på sköldkörteln och uteslutit andra orsaker till din trötthet och nedstämdhet samt lägre sexlust så kan du kontakta en androlog. Googla på ordet och den stad/kommun du bor i och se vilka träffar du får.
   Det finns ytterligare en sajt på nätet som heter Andrologi.se Ansvarig för sajten är en välrenomerad androlog. Där kan du få svar på frågor via mail om de är anonyma med hänsyn till sekretess.
   Vi har planer på att göra ett blogginlägg kring manliga sjukdomstillstånd längre fram, håll utkik efter det. Hoppas detta hjälper dig på vägen, ge inte upp!!! Mvh webbredaktören

 13. Jonas skriver:

  Jag själv lider av Hypotyreos (underskott av sköldkörtelhormon) och käka t4 hormon (levaxin) och t3 för detta. Har också fått cipralex antidepressivt, för jag har gått totalt in i väggen. Innan jag började käka cipralexet, så klarade jag inte av att kolla på en film utan att nästan börja gråta, Har aldrig varit sådan innan Hypotyreos. Kände mig gråtfärdig känslig hela tiden. Har blivit riktigt tjock med, och varken t4:at eller t3:et har hjälp ngt.Klarar inte heller av någon sorts stress. Sover 2 till 5 timmar varje dag efter jobbet, annars kroknar jag totalt nästa dag. Sover fruktansvärt dåligt på nätterna, men jag får iallafall mellan 5 till 7 timmar. Ingen bra libido heller. Lördagarna sover jag oftast till kl 15 – 16. Är helt borta efter en veckas jobb. Är väldigt ofta sjuk. Har precis blivit sjukskriven 50% också. Endokrinologen som jag var hos, sa att mina binjurar var bra, men jag vet inte ifall de samtidigt tog prov på testosteronet då? Kollade mig för trötta binjurar då. Det var ett helt batteri med blodprover som jag fick ta när jag var där dock. Endokrinologen dömde mig som utbränd.

  Jag har alla symtomer och har inte haft ngt riktigt liv efter att min sköldkörtel pajjade, kanske korta stunder i början av att jag fick levaxin. Träffa en tjej? Glöm det, träffa polarna, inte en chans, dom undrar vad man har blivit för en underlig figur. Trött hela tiden, snubblar över orden, osäkerhet, ofokuserad, orkar ingen psykiskt eller fysiskt arbete, svettas som en gammal kärring, på sommaren är det olidligt, gått upp 35 kilo. Man lever i skuggan av sitt gamla liv. Kan jag ha Hypogonadism med?

  Jag ska genast sätta upp mig för provtagning och ta all er erfarenhet i åtanke! Men med tanke på att jag har kämpat med Hypotyreos i ca 7år nu utan någon förbättring i livet, och att jag har fått kämpa för att få t3 utskrivet, så undrar man ifall jag ska orka kämpa för detta också. Ifall jag nu har Hypogonadism. Jo varför det kanske kan bli problematiskt för mig är att jag har tränat gym i ca 23år, är 195cm lång väger ca 136kilo och 38år. Min läkare tror inte helt på mig, när jag säger att jag aldrig ätit anabola. Jag har alltid varit ren. Ska jag söka privat läkare kanske?

  Jag har precis kollat in på Andiuskliniken, bor 15min ifrån dem med bil.
  Men jag är nyfiken på ifall det finns andra fall som har Hypotyreos och Hypogonadism?
  Jag är lite panikslagen av att inte må bra, känns som att jag förlorar min personlighet, identitet alla vänner och ett liv med barn och familj…

  • Susanne skriver:

   Hej. Det verkar vara flera som har liknande problem som du. Kanske du kan starta en tråd på vårt forum under Hormontemat. Jag är gärna med och svarar även där efter förmåga. Låter bra att du tar kontakt för ny provtagning. Mvh Webbredaktören

 14. Bo skriver:

  Hej!

  Jag är 50+ och har sökt för djup depression och allmänt låg energi. Man skrev ut blodtrycksmedicin samt ani-depressiva. Jag tog en rad blodprov och det indikerade en protein som kan bildas när hjärtat är ansträngt. Efter ultraljud av hjärtat menade man att det fanns ett litet problem med en klaff som inte stängde helt men att det var ganska vanligt och inte direkt borde utgöra något som behövs behandlas. Jag väntar på en tid för arbetstest på cykel.

  Man tog i samband med ultraljudet också och vägde mig, har ökat kraftigt i vikt, samt tog man blodprov för att kontrollera lever samt testosteron. Jag har varit under stark stress i många år, och fått behandling för lågt testosteronvärde tidigare. Nu visade svaren att testosteronvärdet var 5,8 nmol och menade det var inom normalvärdet. Jag hävdar dock, vis från tidigare behandling av androloger, att testosteron över 15 är normalt, 8 – 15 en gråzon och under 8 är att betrakta som lågt. Nu kan detta förvisso variera något indivudellt men klart bör väl ändå vara att 5,8 nmol är för lågt, en rad symptom jag har stämmer in – deprimerad, trött, väldig låg energi, minskad initiativförmåga, humörsvängningar, sömnbesvär, minskat sexuellt intresse, starkt nedsatt koncentrationsförmåga, sämre närminne, ökade fettdepåer osv….

  • Susanne skriver:

   Hej. Tycker du gör logiska slutledningar. Blir du inte bemött med den kompetens du önskar tycker jag att du kontaktar den androlog du varit hos tidigare. Jag var inne på en annan sajt som heter Andiuskliniken som svarat på liknande frågor kring testosteron och mannens hälsa, du kan läsa mer där http://www.andiuskliniken.com/category/testosteron/. Man ska inte gå omkring och må dåligt. Hoppas du får bra hjälp snart. Mvh webbredaktören

 15. Erik skriver:

  Jag är 41 år och har haft minskande sexlust, ork, muskelstyrka, koncentrationsförmåga, mental uthållighet etc sedan 2009 eller något längre. Sommaren 2010 fick jag ledgångsreumatism som behandlas med Metotrexat så att jag är symptomfri från den. Övriga problem har ökat och i oktober 2012 sökte jag hjälp hos min HC då jag var svårt deprimerad och misstänkte testosteronbrist. De konstaterade kraftig depression och ville inte testa mitt testosteronvärde. Jag fick antidepressiva (Sertralin) och ställdes i kö för KBT-samtal. (Vilket sedan visade sig vara nästan 3 mån!) I slutet av november var jag på årskontroll på Reumatologen och berättade om övriga problem och lyckades övertyga dem om att ta prover på testosteron. De kollade även värden på sköldkörtel och TSH visade sig vara 0,36 och de sade bara att testosteronet var ”inom normalområdet”. De skickade papper att jag skulle ta nytt blodprov för sköldkörtel på HC så jag gjorde det och sedan hörde jag inget mer så efter en månad ringde jag Reuma och frågade efter värdena. Testosteron=10,3 TSH=0,36 T3=4,6 T4=12,6. De sade att de lämnat över mig till HC och att jag borde blivit kontaktad av dem. Jag ringde HC och fick tid hos läkare som inte alls tog mig på allvar angående testosteron och mina synpunkter och funderingar på värdets eventuella samband med mina övriga symptom och reumatismen. Han ville bara att jag skulle fortsätta med antidepressiva och påbörja KBTn. I det nya provet var TSH på 0,27 men det såg han inte som något problem när T3 och T4 var inom normalområdet. Testosteronet var inget som primärvården sysslade med sa han. Han kunde eventuellt ”höra efter på sjukhuset om det värdet var något att gå vidare med”.

  Det är oerhört frustrerande att inte komma någon vart efter flera års allmänt nedåtgående och numera obefintlig sexlust och förmåga. Det blir inte bättre av att hitta artiklar om eventuella samband med reumatism mm. Dessutom det man läser om att testosteronbrist i längden kan ge ökad risk för diabetes, benskörhet, hjärt/kärlsjukdomar mm mm. Det känns som min HC inte bryr sig eller förstår detta alls.

  • Susanne skriver:

   Hej Erik. Det låter som du har det tungt i livet just nu. Jag hittade ett pressmeddelande från Lunds Universitet ang en doktorsavhandling kring testosteronbrist och ledgångsreumatism, kanske har du redan sett artiklarna i tidningarna som kom efteråt. Jag tycker du kan kontakta din läkare och be om ny hjälp, referera till avhandlingen som jag länkat. Du är ju ung, det är klart att du skall få ett gott liv med bra livskvalitet. Hoppas detta kan ge nya ingångar för att få adekvat hjälp, Mvh webbredaktören.

  • Martin G skriver:

   Hej! Jag skulle kunna lägga karbonkopia under din beskrivning, dina besvär liknar mina på pricken. Jag har tidigare varit en mycket aktiv person men efter att passerat fyrtio var det som om all kraft rann ur mig. Jag fick också reumatologiska besvär som jag fick någorlunda bukt med genom bättre kost och vanor. Efter ett antal års försämring likt dina fick jag av en bekant rådet att testa testosteron. Det var lågt, 8 vid två olika tillfällen. En klok läkare rekommenderade att injicera testosteron, det var i mars i år. Efter dessa månaders behandling har värdet stigit långsamt, nu senast i juli till 13. En blygsam ökning kan man tycka men förbättringen är dramatisk. Jag är piggare, gladare, väsentligt starkare – musklerna börjar komma tillbaka, koncentrationen bättre, sexlivet som varit plågsamt dåligt är åter fantastiskt och av reumatismen märks inget. Det känns som om livet runnit tillbaka i mig! Om jag hade fortsatt utan behandling hade sannolikt mitt äktenskap gått åt skogen, jobbet gradvis blivit svårare att sköta. Efter som jag varit deppig och svår att ha och göra med hade säkert mitt social liv också gått åt fanders. Stå på dig! Du bör få prova den här behandlingen! Den är enkel, billig och riskerna låga, i jämförelse med de risker du löper nu. Självklart ska du få hjälp!

   • Ingemar skriver:

    Kan intyga att det stämmer, hade 8 på första och 4 på andra provet. Har blivet hjälpt med sprutor, har fått livet tillbaka ! Mvh Ingemar.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.