Knölar i pungen

(Skrotala resistenser)

Definition

Knölen upptäcks antingen av patienten själv (oftast) eller vid rutinundersökning av skrotum hos läkare. Knölen är ibland ömmande men oftast bara en ”oöm knöl” utan symtom i övrigt.

Orsak(-er)

Vattenbråck (hydrocele): Vätskeansamling inom vävnader i pungen som ligger utanpå testikeln.
Vätskefylld cysta i bitestikeln (epididymiscysta).
Åderbråck i blodkärl i pungen (varicocele).

Symtom

Vattenbråck: Ensidig, ibland dubbelsidig, måttlig till uttalad fluktuerande svullnad i pungen. Sällsynt att patienten har ömhet. Åkomman är vanligt och oftast ofarligt. Stora vattenbråck kan ibland vara kosmetiskt generande eller besvärande.
Cysta i bitestikeln: Ensidig, ofta cirka spelkulestor men med stora variationer. Ömhet är sällsynt. Åkomman är vanligt och oftast ofarligt. Stora cystor är ibland besvärande. Det är vanligt att patienten känner oro för cancer.
Åderbråck: Tyngdkänsla och knöl i ena punghalvan, ibland i båda. Förvärras i stående. Ej smärta.

Status

Vattenbråck: Ibland en förändring som går att trycka ihop med en lätt vätskekänsla. Bråcket är genomlysbar med en lampa.
Cysta i bitestikeln: Cysta som ofta känns styv, i regel tydligt avskiljbar från själva testikeln. Vid tveksamheter används ultraljud.
Åderbråck: Förändring som går lätt att trycka ihop. I regel vänstersidig. Förändringen ”fyller på sig ” vid stående samt vid krystning (valsalva). I regel ser man de slingriga venerna tydligt vid undersökning.

Alternativa överväganden

Akut bitestikelinflammation: Ovan nämnda tillstånd brukar alltså ej gå med feber eller påtaglig ömhet. Om en äldre man, i synnerhet KAD-bärare, söker med smärtande knölar i ena punghalvan, i synnerhet om feber föreligger, så skall tillståndet betraktas som akut bitestikelinflammation. Antibiotikabehandlas. Inläggning på sjukhus om patientens allmäntillstånd är påverkat eller om patienten har hög feber.
Roterad testikel: Om ett gossebarn eller en yngling söker med en akut debuterande pungsmärta så är ovanstående diagnoser inte aktuella. Då ges en AKUT remiss till kirurgakuten. Fastande. Kom ihåg att roterad testikel också kan förekomma hos patienter i mogen ålder.
Rotation av Morgagnis hydatid: I regel ställer man diagnosen under operation som startats pga misstanke om roterad testikel.
Testikelcancer: Skall alltid misstänkas vid en knöl i pungen som ej är tydligt skild från testikeln. Vid typiskt tumörfynd telefonkontaktas urolog och man kommer överens om vart patienten skall infinna sig för inledande samtal och information. Annars beställes ultraljud som måste ske inom några veckor. Alla andra svar på ultraljudet än att det föreligger en helt homogen ekoarkitektur i testikelvävnaden skall föranleda kontakt med urolog för bedömning.

Utredning

Undersökningsfynd är i regel tillräckligt för att diagnosen skall kunna ställas. Bäst undersöks pungen i stående där man systematiskt känner igenom varje punghalva för sig och värderar testikelns form, storlek samt konsistens. Vidare undersöks patienten i ett mörkt rum. Med hjälp av en stark ficklampa, som placeras bakom pungen, kan man se om ljuset strålar igenom förändringen alternativt konstatera att den ej är genomlysbar.
Ultraljudundersökning har vid tveksamt palpationsfynd mycket hög diagnostisk träffsäkerhet (röntgen är dock ingen hjälp).
Vattenbråck som utvecklats snabbt eller om de är högersidiga, bör undersökas med datortomografi (CT) buk. Man letar då efter en förändring som ligger innanför bukhinnan.
En viktig regel är att: En knöl i pungen som känns åtskild från testikeln är nästan alltid godartad medan en process inuti testikeln nästan alltid är elakartad.

Behandling

Vattenbråck: Vid besvär är kirurgisk behandling standard. Annars ingen åtgärd. Punktion och sk sklerobehandling kan övervägas om patienten är klar med sin familjebildning.
Cysta i bitestikeln: I regel ingen behandling. Förändringarna är i regel så små att lugnande besked är tillfyllest. Har dock patienten besvär rekommenderas operation.
Åderbråck: Behandlas om patienten har subjektiva besvär eller lätt temperaturstegring. Vid urologklinik används ett flertal olika operationsmetoder t ex klassiskt hög underbindning av vena spermatica, ljumskmikrodissektion eller röntgenassisterad retrograd embolisering av vena testikularis.

Uppdaterad: 2017

56 Kommentarer

 1. Jack skriver:

  Hej! Jag har fått diagnosen att jag har en cysta på 1 cm i vänstra pungkulan. Urologen sa att det inte behövs någon operation, trots att jag har en smärta som är obarmhärtig. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill inte bära på smärtan, jag orkar verkligen inte det. Vad rekommenderar ni?

 2. Sebben skriver:

  Hej! Jag har en knöl i storlek av en knappnål som ömmar vid beröring på höger sädesledare, knölen sitter fixerad.
  På senare tid så har den börjat växa och mitt kiss luktar unket/surt några dagar, till och från men är återkommande.
  Bör jag vara orolig?

 3. Felix skriver:

  Jag har en knöl på höger pung. Knölen är hård och är som en liten ärta och det går inte att klämma ut nånting från den! Vad kan de vara för nåt?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Felix! Är du under 25 år så råder jag dig att vända dig till ungdomsmottagningen där du bor. De är bra att lyssna och ge goda råd. Tycker också att du ska läsa igenom de många inläggen under rubriken Knölar i pungen. Klicka på ”pratbubblan” med siffran 52. Kanske får du lite vägledning där. Hälsningar webbredaktören

 4. Ann skriver:

  Hej! För ett tag sedan hittade min man en liten knöl på ena sidan av pungen som var stor som en ärta, men nu har den blivit stor som en köttbulle. Knölen ömmar. Vad ska vi göra? Mvh ann

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Ann! Rådet är att din man börjar med att gå till er vårdcentral för undersökning och bedömning. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 5. Tom skriver:

  Hej! Jag har under en tid känt att jag har något som känns som kokt spagetti bredvid min ena pungkula och på lite senare tid känt att jag har en otroligt rund uppskattningsvis 9 mm stor kula precis högst upp på pungkulan. Jag har aldrig känt någon smärta eller haft några andra problem, och jag har säkert haft så här sen jag var 16 år eller något, är 20 idag. Vill helst undvika att behöva gå till vårdcentralen, klarar jag mig utan det så länge det inte smärtar eller blir ömt? Mvh

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Tom! Rådet, om du är orolig över det du känner, är att du vänder dig till Ungdomsmottagningen där du bor, eller ställer din fråga till UMO – din ungdomsmottagning på nätet, http://www.umo.se. Vänliga hälsningar webbredaktören

  • Sebastian skriver:

   Jag har haft samma i ett år (vad jag vet i alla fall), är 22 nu.
   Kollade då hos läkare och hon sa att det vara bitestikeln, trots att den ena kulan var mer framåtlutad än den andra. Jag tror att det är naturligt, har inte heller haft besvär förutom att det känns kosmetiskt underligt.
   Är vi fler med samma problem så känns det även mer naturligt.

 6. Peter skriver:

  Hej! Jag har en liten mjuk ”klump” ovanför den ena testikeln. Den är uppskattningsvis lika stor som en testikel, fast inte rund, men den känns ”vätskefylld” och gör inte ont över huvud taget (inte ens om jag trycker ”hårt” på den). Vet ni vad det kan vara?
  Mvh

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Peter! En bra början för att ta redan på vad ”klumpen” kan vara för något är att boka tid på din vårdcentral för att få en bedömning. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 7. Ted skriver:

  Hej! Jag var på vårdcentralen häromdan för att kolla upp en öm knöl i storlek av en boll på en kartnål. De sa att det var en smärre infektion som jag inte skulle vara orolig över, och att den antagligen var öm för att jag pillat på den. Så jag ignorerade knölen resten av dagen, men dagen efter på morgonen var den extremt öm. Det började göra ont så fort jag gick hastigt eller ner på huk. Värken kommer och går runt ljumsken och baksidan av låret. Jag började ta Diclofenac T ratiopharm och knölen är inte öm längre, men det pirrar i respektive sida av pungen och smärtorna kommer och går. Bör jag kontakta vårdcentralen igen, eller överreagerar jag?

  • Webbredaktören skriver:

   Om du fortfarande är orolig är det väl en god idé att åter ta kontakt med vårdcentralen. Börja med att ringa för att få råd hur du ska göra. Vänliga hälsningar webbredaktören

 8. sven skriver:

  Hallå! Haft problem med pungen i snart två år. Det började med att jag blev jätteöm i toppen på ena kulan. Det gick över efter några dagar men hade problem med den hela tiden. Blev lite svullen ibland och nu har jag blivit jätteöm igen. Det gick över men kände lite extra nu ock kände en liten knöl som var typ stor som en finne på kulan. Vad kan det vara? Jättefeg, vågar ej gå och kolla mej.

  • Webbredaktören skriver:

   Hej! Då du haft dina besvär i snart två år tycker jag att du ska ta mod till dig och beställa tid på din vårdcentral för kontroll. Är du 25 år eller under så kan du vända dig anonymt till Fråga Umo (Umo = Ungdomsmottagning på nätet). Vänliga hälsningar webbredaktören.

 9. Roger skriver:

  Hej, har under 1-2 veckors tid haft en jobbig känsla, inte så att det gör ont utan mer obehagligt och värker runt pung området och det känns som det är i ljumskarna, varierande men svårt att säga exakt vart. Nu har jag dessutom märkt att ena testikeln är större och känns uppsvullen och gör ont, känns som något ligger utanpå testikeln. Har också små smärtor i ryggen och nacke, måste kissa mycket oftare, och känner att det värker lite och gör lite ont när jag kissar… Vet inte vad detta kan bero på men är såklart orolig… Kanske kan bero på överbelastning eller ansträngning då jag jobbat konstant i 4 veckor varje dag och står upp och jobbar 8-9 timmar om dagen och långa bilfärder då man sitter stilla. Tack på förhand

 10. hank skriver:

  Hej!
  Nu ikväll när kissade så kände jag något konstigt på p ungen! Det är som en ärta som jag kan klämma ut vätska ur?! Vad kan detta vara?!

 11. hank skriver:

  Hej!
  Nu ikväll när kissade så kände jag något konstigt på pungen! Det är som en ärta som jag kan klämma ut vätska ur! Vad kan detta vara?

 12. Martin skriver:

  Vaknade nu på morgonen med en svullnad som inte nödvändigtvis satt fast på ena kulan (men var stor), men möjligen. Är osäker… Värkte som tusan och har ibland vaknat med i smärta i just den sidan den satt på, ibland såpass ont att jag tex. stått i duschen och avbrutit för att jag fått en känsla av att svimma. Men kände först nu idag att det fanns en väldigt mjukknöl, den gick visserligen bort efter sisådär 5-10 minuter oroligt googlande och skrivande det här och värk + knöl är nu borta. Är inte omöjligt att jag överreagerar men man blir lite orolig. Samtliga gånger värken kommit har varit efter att ha sovit. Några idéer eller överreagerar jag?

  • Lisbeth skriver:

   Eftersom du känt av denna smärta tidigare tycker jag att du ska vända dig till din vårdcentral. Det kanske kan vara en överreaktion som du skriver, men det är alltid skönt att få klarhet. Hälsningar webbredaktören.

 13. Erik skriver:

  Hej! För några månader sedan började min högra pungkula ömma efter en idrottslektion. Jag hittade en knöl bredvid den högra pungkulan som ömmar ibland, har även fått en känsla av att den högra pungkulan är större än den vänstra. Kan också känna att det strålar ner i högra sidan av låret ibland. Tacksam för svar!

  • Lisbeth skriver:

   Då du skriver att din ena pungkula började ömma efter en idrottslektion så förmodar jag att du går kvar i skolan. Jag tycker inte att du ska gå och oroa dig, det är bättre att så snart som möjligt gå och få pungen underskönt. Om du inte vill vända dig till vårdcentralen kan du ta kontakt med ungdomsmottagningen där du bor. I väntan på det kan du gå in umo.se, ungdomsmottagningen på nätet för personer mellan 13 och 25 år. Kanske hittar du svar på din fråga där. Hälsningar webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.