Blod i urinen

(Hematuri)

Definition

Det finns ingen allmänt accepterad definition beträffande mängden blod etc. som behövs för att man skall få kalla tillståndet ”Blod i urinen”. Blodet skall kunna ses med blotta ögat, vid mikroskopisk undersökning av urinen eller via urinsticka.

Orsak(-er)

Blod i urinen kan ha många orsaker och blodet behöver nödvändigtvis inte komma från urinvägarna.
En vanlig orsak är att patienten behandlas med läkemedel som hämmar blodlevringen, t ex warfarin eller acetylsalicylsyra.
Blod i urinen kan också ses vid behandling med antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
Symtomen är vanliga hos kvinnor i anslutning till menstruation, vid sår runt urinrörets öppning eller vid blödningar från slida och ändtarm.
Blod i urinen kan också komma efter hård fysisk aktivitet som t ex ett maratonlopp.
Blödningen i urinvägarna kan komma från skador i urinröret i samband med användning av kateter, prostataförstoring, blåskatarr, stenar i urinblåsan, njur- och urinledarstenar, njurinflammation, njurbäckeninflammation, tuberkulos och vid cancerorsakade förändringar i njurar, urinblåsa och prostatakörtel.

Utredning

Blod i urinen synligt för blotta ögat
(makroskopisk)
Utredning med röntgenundersökning av njurar eller ultraljud av urinvägar samt undersökning av urinblåsan med hjälp av en ”rörkikare” (cystoskopi) och mikroskopisk undersökning av urinens olika celler (cytologi). Viktigt att utredningen sker snabbt. På män görs även en prostataundersökning och PSA (Prostataspecifikt antigen) kontrolleras.
Synligt blod i urinen skall betraktas som en elakartad åkomma tills motsatsen är bevisad.

 

Mikroskopiska mängder blod i urinen
Patienter med blod i urinen och samtidiga urinvägssymtom men utan tecken på infektion, bör remitteras för cystoskopi och urografi. Mikroskopisk mängd blod i urinen utan övriga symtom behöver ej utredas. Det finns ej medicinska skäl att göra en allmän test på vuxna för mikroskopiska mängder blod i urinen.

 

Mikroskopiska mängder blod i urinen + äggvita i urinen.
Av oförklarlig anledning ger denna kombination av symtom misstanke om njurinflammation. Blodkärlsinflammationsprover (vaskulitprover) t ex p-ANCA skall kontrolleras.

Behandling

Riktas mot grundorsaken.

Patientorganisation/patientorganisationer

ILCO Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade

Uppdaterad: 2017

30 Kommentarer

 1. Henric skriver:

  Hej

  Jag är en man på 38 år som för cirka 5 dagar sedan började kissa blod. Första gången var det väldigt väldigt mörkt mörkt gult/lila, inte så man såg att det var blod till 100 % men det var min absolut första tanke vilket blev allt säkrare när man såg färgen mot det vita porslinet i toan sedan. Min sambo ville redan då åka till sjukhuset men det var något jag ville vänta med för att se om det hände igen kanske och om jag kände något annat. I morse kissade jag så blod för andra gången och då var det klart mycket rödare, var som att i princip kissa bara blod, urinet var helt rött. Nu när jag på förmiddagen kissade igen så var urinet åter gult om än mörkare än vanligt. Vad ska jag göra nu? Har gått på smärtstillande medicin så som Tramadol, Tramadol retard, Gabapentin, Ipren och Alvedon nu dagligen i snart ett år pga diskbråck i nacken, men är i övrigt frisk och utan krämpor, har inte heller fått ont någonstans nu sista tiden som jag kan häröra till blodet i urinen.
  //Henric

 2. olle skriver:

  Hej. Jag är en 41-årig man som varit förkyld i 26 dagar. Haft lite lite rödorange urin i två dagar. Hjälpte min granne med att bära för en dag sedan och fick en väldigt stinkande svettning under armarna, vilket jag aldrig har annars. Besökte vårdcentralen för en vecka sedan, innan ovan besvär, och då trodde de inte det var ett virus efter att tittat i halsen och lyssnat på lungorna. Fick i förrgår en lättare öroninflammation också.

 3. Vsm skriver:

  Hej! För cirka två dagar sedan fick jag en plötslig feber och jag spydde och mådde illa under hela dagen. Och idag märkte jag att jag fått röda (mörka) flytningar och jag kissade även blod! Jag hade mens för ungefär en vecka sedan. Vad kan detta bero på ?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej! Om dina besvär håller i sig är rekommendationen att ta du tar kontakt med din vårdcentral. Och även om det lättat, så kanske det vore värt ett samtal till din vårdcentral för att diskutera vad dina hastigt uppkomna besvär kan ha berott på. Vänliga hälsningar webbredaktören

 4. njurtransplanterad skriver:

  Hej jag är njurtransplanterad sedan fem år tillbaka.
  Jag har sedan två månader sedan vidgat mitt urinrör mellan urinblåsan och njuren.
  Jag har ett fysiskt jobb och just tagit semester. Har nu upptäckt att min urin blir mörkrött dock inte vid första toalettbesöket efter natten men sedan varar det under hela dagen. Har en bra stråle samt det gör inte ont.
  MVH, Transplanterad

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Transplanterad! Eftersom du är transplanterad och nyligen fått ditt urinrör vidgat så tycker jag att du ska ta kontakt med den läkare du brukar ha kontakt med och fråga om missfärgningen av urinen. Hälsningar webbredaktören.

 5. Dana skriver:

  Hej! Tog en kiss sticka som tydde på att jag har bakterier någon form av infektion men Inte urinvägsinfektion. Hade en kort rosa blödning med flytningarna för 1,5v sedan så tog ett gravtest som var negativt. Men jag har inte fått min mens på en vecka trots att brösten är jätteömma och enligt stickan fanns inget blod i urinen. Vad är fel? är det pga av infektionen som jag inte får min mens?

 6. Lisa skriver:

  Hej. Det svider ibland när jag kissar! Kissar rätt så ofta, men jag har inte fått min mens på över en vecka! Varför är det så för???

  • Susanne skriver:

   Hej. Om det svider när du kissar och du kissar ofta kan du ha en urinvägsinfektion. Hör med din vårdcentral om hjälp med kontroll. Hälsningar webbredaktören

 7. eva skriver:

  har haft livmoderhalscancer -08, nu har jag haft blödning i kisset….ett ganska starkt blodfall + 2 mindre, vad beror det på?

  • Susanne skriver:

   Hej. Det låter på din korta beskrivning som om du borde ringa din gynmottagning och prata med dem. De kan ställa rätt följdfrågor som är mer personliga och göra en bra bedömning och eventuellt ge dig tid till din läkare om det behövs. Mvh webbredaktören

 8. Ulrika skriver:

  Hej!
  Jag ställer samma fråga som Kristina. Har återkommande uvi, dom två senaste gångerna kissar jag blod. Fruktansvärda trängningar som fortsatt även efter avslutad antibiotikakur. På min vårdcentral säger dom att om man ska utreda sånt får man utreda nästan alla med urinvägsinfektion. Min livmoder är borttagen så därifrån kommer inte blodet. Min fråga är om det är normalt att det kommer blod vid en uvi eller om det ska utredas vidare?

  • Susanne skriver:

   Hej. Att ha blod i urinen vid urinvägsinfektion är rätt vanligt. Men blod i urinen som kan ses med blotta ögat bör alltid utredas så som du kan se i vår text. Så måste man självklart gå på symtom som patienten har. Men att du har fruktansvärda träningar forfarande efter avslutad behandling bör du gå vidare med det. Om det var länge sedan du var hos din gynekolog tycker jag du kan kontakta dem för kontroll, det är inte ovanligt med olika problem efter operationen. Så finns det även något som man skulle kunna kallas för ”slemhinnesmärta” och i samband med klimakteriet och andra tillstånd vi kvinnor drabbas av kan detta verkligen kännas av och vara jobbigt. Men det kan gynekologen berätta mer om. Mvh webbredaktören

 9. Daniella skriver:

  Hej, jag har haft 4-5 gånger urinväginfektion bara i år. Aldrig haft det tidigare. Sist för en vecka sen fick jag samma symptom som UVI igen, gick till läkaren och gjorde odling. Men såg ingenting, dom hittade inte någon bakterie eller sten i urinen. Idag hade jag blod i urinen. Vad kan det vara? Jag var hos gynekologen i juli och hade inte nåt heller. Hade mens för nå vecka sen med.Jag är jätte orolig.

  • Susanne skriver:

   Hej. Jobbigt att känna oro. Bättre att du tar med dig vår text/eller hänvisar till den, till din behandlande läkare vid nästa besök så kan du be hen att prata kring dina symtom kontra våra experters text och be förklara. Du kan också tipsa om att vi även har texter som vänder sig till läkare på http://www.praktiskmedicin.se. Mvh webbredaktören

 10. Veera skriver:

  Hej, jag är 15år, fick min mens vid början av sommaren men nu har jag inte haft det på 4månader men det kan väl vara helt normalt? Idag har jag haft rött urin hela dagen, vet inte om det är blod men jag antar det. På toapappret syns inget men varje gång ja urinerat så har det varit rött. Snälla svara jag vet inte vad jag ska göra, är jätte orolig..

  • Susanne skriver:

   Hej. Det låter som du fått en urinvägsinfektion. Jag antar att du redan sökt hjälp för detta. Din andra fråga angående mensen som hoppat lite så är det inte ovanligt att den gör det i början. Och har man inte haft samlag så finns det inget att oroa sig över. Om du har funderingar kring menstruation och liknande brukar Ungdomsmottagningarna vara toppen att prata med. Kolla på nätet var du har din ungdomsmottagning. Hälsningar webbredaktören

 11. Maria skriver:

  Jag har ständigt återkommande blod på toapapper efter kissandet. Har haft menopause 4 ggr sen 2010. Är 50 år. Fick selexid 2 ggr. Syns inget rött i urin men kommer brunt på trosskydd och ibland färsk blod. Har högt blodtryck som behandlas med enalapril och selocen zoc. Är trött på ständigt blod/brunt vid torkning.får urinträngning som är omöjligt att hålla.

  • Susanne skriver:

   Hej. Du verkar ha haft återkommande problem sedan 2010. Blod på det sätt som du beskriver kort i ditt inlägg kan ju komma både från underlivet och urinvägarna. Tycker du skall gå till din gynekolog för att på något sätt starta och se var den ursprungliga källa till ditt problem är. Alternativt om det inte är gynekologiskt är sedan att få remiss till en urolog som är expert på urinvägarna. Men detta fixar din gynekolog om det blir aktuellt. Du skall inte gå och dra med de symtom du beskriver utan få hjälp. Mvh webbredaktören

 12. Dumitru skriver:

  Hej!
  Jag är en man på 47 (snart) har inte sovit på 2 dagar och en natt, har jobbat mycket tung (fisyskt) igår 13 timar , var HELLT slut i natt …
  I dag upptäkte blod i urinen , har inte ont bara i muskulaturen , är MYCKE trött …
  Pissar också utan stråle…(har hög blodtryck i ca 1år , tar INTE medicin mot något…)
  TACKAR på förhand för svar.

  • Susanne skriver:

   Hej. Blod i urinen hos en man skall alltid undersökas av läkare. Så jag tycker att du kontaktar din vårdcentral nu, om du inte redan gjort det. Så får de undersöka dig vad det gäller blod i urinen, blodtryck och eventuella övriga symtom du kan ha men inte väljer att nämna här. Krya på dig, mvh webbredaktören

 13. Becca skriver:

  Fick ett provsvar idag där min läkare har hittat blod och lite vita blodkroppar i urinen.

  Jag har ingen menstruation
  Jag är inte gravid då jag använder mig av p-spruta
  Jag har heller inte ont när jag kissar oh det svider aldrig
  och odlingen visade inte heller någon urinvägsinfektion eller andra infektionen som va på odling.

  Så man blir ju klart nu orolig på va det kan vara
  Nån som kanske vet och fått samma svar av en läkare?

  • Jonna skriver:

   Hej!

   Fick du reda på vad det var du hade? Jag fick just mitt provsvar som visade på lite samma resultat som det du hade. Jag har heller ingen menstruation eller är gravid och det svider inte när jag kissar. Skulle uppskatta att få svar så fort som möjligt. Vänliga hälsningar Jonna.

 14. Kristina skriver:

  Jag blir förvånad över förklaringen till blod i urinen. För mig börja det för 4 år sedan.
  Jag kissade enbart blod – sköterskan trodde jag hade mens. Men så var inte fallet.
  Jag fick ingen utredning utan bara en kur med penicillin. Har haft urinvägsinfektion 2 ggr till efter det, med samma symptom, dock inte lika extremt. Har fått selexid samtliga gånger. Varför får jag blod i urinen varje gång jag har urinvägsinfektion? Och det kanske inte är så farligt då med blod i urinen??

 15. Kajsa skriver:

  Hej
  Var oss läkaren för 1 vecka sedan,vissa sig ja hade blod i urinen.
  Jag har även haft problem med att ”hålla tätt” vid olika aktiviteter.
  Har även ont vid samlag ibland,samt mollande ont ganska ofta.
  Han skrev ut vagifen samt några andra tabletter.
  Nu har ja fått ondare,samt jätte ont vid samlag…Samt har en svidande känsla i underlivet
  Ps har tagit bort min livmoder).

  • Susanne skriver:

   Hej.Det känns som du behöver en ny läkarkontakt, för att reda ut varifrån symtomen kommer. Frågan är om dina problem kommer från urinvägarna eller har gynekologisk karaktär. Du skriver inte vilken typ av läkare du varit hos. Om det inte är gynekolog som undersökt dig för en vecka sedan tycker jag du skall boka en tid hos en sådan specialist, till att börja med. För även om du inte har någon livmoder kvar så kan man ändå få så kallat framfall som kan smärta vid samlag. Jag länkar med några andra sidor från vår Medicinbok som kanske kan ge dig mer information. Hälsningar webbredaktören.

   Urinträngningar hos kvinnor. Överaktiv blåsa hos kvinnor

   Framfall

   Sköra slemhinnor

   • Kajsa skriver:

    Hej
    Var oss en överläkare då man gjorde en gynekologisk undersökning,
    Hade väldigt ont när ”han” tog på urin blåsan sved till,

    Igår hade ja smärtor som nästan blev akut,kan inte stå rakt utan svider och hugger i hella nedre delen av magen,mest vän sida

    • Susanne skriver:

     Hej igen. Är man hos en gynekolog så brukar de göra ett ultraljud och se hur äggstockar och livmoder ser ut. Bland annat kan man se om äggstockarna har så kallade cystor (vätskefyllda ”blåsor”)som kan ge smärta i nedre delen av buken så som du beskriver. Vissa cystor krymper ihop av sig själv och andra får man ta bort. Dina besvär kan givetvis också komma från urinvägarna. Jag tror dess värre att jag inte kan ge dig så mycket mer eller bättre hjälp än så här. Vår webbplats är till för att ge utökad information om sjukdomar, vård och behandling och även att få dela med sig av sina erfarenheter, jag känner dock att det som behövs i ditt fall är en riktigt vårdkontakt. Så jag tycker att du inte skall ge dig utan söka ny vårdkontakt och få klarhet i var smärtorna kommer ifrån. Hälsningar webbredaktören.

 16. ibrahim skriver:

  hej!
  jag hade ont när ja kissa tidigare idag, sen efter det senare på kvällen hade jag samlag, då upptäkte jag lite blood med sädes utgång, söker efter hjälp mvh ibrahim!

  • Susanne skriver:

   Hej, det låter som du fått någon form av infektion i urinvägarna. Jag antar att du redan sökt läkare på din vårdcentral, för sådan infektioner brukar göra mycket ont. Det är viktigt att du blir undersökt och kan få rätt behandling så snart som möjligt. Tänk också på eventuell smittorisk i samlivet, innan man vet vad det är du ”fått”. Hälsningar webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.