Akut inflammation i prostata och sädesblåsor

(Akut prostatit / Akut prostatavesiculit)

Definition

Akut bakteriell inflammation i prostata och sädesblåsor.

Orsak(-er)

Nedre urinvägsinfektion.

Symtom

Någon typ av vattenkastningssmärta förekommer. Smärtor i
penistoppen och/eller vattenkastningssveda och urinträngningar. Blod i urinen (hematuri) och blod i sperma (Hematospermi) kan förekomma. Vattenkastningssvårigheter med nedsatt urinflöde. Eventuellt urinstämma. Om samtidig feber misstänks att patienten även har en övre urinvägsinfektion.

Status

Ofta påverkad patient. Vid undersökning är prostatakörteln kraftigt ömmande och med en mjuk, ”degig” konsistens.

Alternativa överväganden

Prostatitliknande besvär. Kronisk prostatainflammation.

Utredning

Urinsticka eller sediment. Urinodling. Eventuellt mäts kvarstående mängd urin i blåsan efter blåsan tömts på vanligt sätt (residualurinmätning).
PSA är nästan alltid förhöjt och PSA stegringen kan bestå i månader efter avslutad behandling.

Behandling

Antibiotikabehandling t ex ciprofloxacin. Eventuellt ges även NSAID.

Uppdaterad: 2017

2 Kommentarer

  1. Jan K skriver:

    Hej
    Jag har sedan 12-årsåldern (1976) efter ett kraftigt slag mot urinblåsa/penisområdet haft problem i form av smärta, urinträgningar och svårt att kissa. Gör även ont vid sädestömning. Det enda sjukhuset gjorde vid denna tid var att ge mig en ispåse så att svullnaden gick ner. Idag är jag 52 år och har genomgått en kontroll av förstorad prostata och man har inte funnit någon prostataförstoring eller neurologiska problem. Ändå är smärtan kvar och även visst efterdropp kan förekomma, samt att det känns som en svullnad runt penisroten. Vad kan detta vara och vad kan man eventuellt göra åt en eventuell kronisk prostatit? Är mycket tacksamm för svar som kan hjälpa mig.

    • Webbredaktören skriver:

      Hej Jan! Du har haft dina besvär väldigt länge. Det framgår inte av ditt brev om du berättade om dina problem när du gjorde kontrollen av din prostata. Om inte, tycker jag absolut att du ska vända dig till din vårdcentral och berätta om dina långvariga besvär och eventuellt få remiss till en urolog. Vänliga hälsningar webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.