Vadkramp. Benkramp.

Definition

Kramp-/smärttillstånd i vadmuskulaturen, i regel nattetid.

Orsak(-er)

Oftast okänd. Ibland en ren muskelstelhet som grundorsak, t ex efter längre promenader på hårt underlag.
Vid järnbrist, vätskebrist, rubbningar i kroppens saltbalans, hormonrubbningar och vid en del läkemedelsbehandlingar (tiazider, betastimulerare, kalciumblockerare) utlöses krampen lättare.
Andra faktorer som kan vara orsak till besvären är sjukdomar i såvär artärer som vener i benen (arteriell- som venös insufficiens) t ex åderbråck, polyneuropati, högt koffeinintag liksom rökning.

Symtom

Muskelkramp i vadmuskulaturen, i regel efter en stunds sömn.

Status

I regel normalt status. Eventuellt känns en stelhet i vadmuskulaturen.

Alternativa överväganden

”Restless legs syndrome” (RLS) med dess symtom med allt ifrån myrkrypningar i benen till smärta i benen. Förträngd ryggmärgskanal.

Utredning

Led-, muskel-, cirkulations- och neurologiskt status i benen.
Eventuellt kontrolleras blodvärde (Hb), S-ferritin, vitamin-B12/folsyra, blodsocker, urinsticka, S-Calcium och kontroll av övriga kroppssalter.

Behandling

Behandla orsaken till besvären.
Eventuellt stödstrumpa.
Massage och tänjning av vadmuskulaturen före sänggående.
Kinin till natten var tidigare ett klassiskt preparat i sammanhanget, men har ej längre denna indikation och rekommenderas heller intepga risk för svåra biverkningar. Preparatet är dessutom inte tillräckligt undersökt med denna indikation.
L-dopa och dopaminagonister är verksamma mot Restless legs syndrom med den smärtan som kan uppkomma där. Någon sådan effekt ses inte vid behandling med dessa preparat då patienten har vadkramper.
Förespråkare finns för magnesium respektive selenbehandling, och att gravida skulle kunna prova B-vitamin. Ibland kan muskelavslappande i form av bensodiazepin behöva tillgripas (med försiktighet).

Uppdaterad: 2017

3 Kommentarer

 1. micael skriver:

  Hej. Vid ett problem i ryggen fick jag Citadon + Paraflex som är muskelavslappnande och mina 5-15 nattliga sendrag var borta. Finns det något reseptfritt som kan verka muskelavslappnande utom magnesium som jag har tagit i fler år? Mvh Micke

 2. Matilda skriver:

  Hej! Är riktigt förkyld och får kramper i benen, armarna, händerna och till och med i magen. Kom plötsligt. Vad kan detta bero på och är det farligt?

 3. Jan Erik skriver:

  Jag är 68 år och har haft vadkramper om kvällar och nätter i c:a 15 år.

  För snart 1 år sedan opererade jag ländryggen för mycket tät spinal stenos och hoppades att vadkramperna skulle försvinna.
  Tyvärr försvann inte kramperna helt utan nattsömnen var fortsatt lidande av ständiga kramper.
  Nu hade jag fått höra att magnesium skulle kunna hjälpa varför jag köpte en förpackning på apoteket.
  Styrkan är 300 mg. och jag tar en tablett vi 17.00 och en vid 21.00. Till min förvåning så försvann i stort sett kramperna direkt. Skulle jag få lite känningar på natten så hjälper det med att jag masserar lite lätt vid operationsärret. Provade för någon dag sedan att bara ta 300 mg kl. 17.00, men fick då gå upp på natten och ta en tablett till. Skall prova att endast ta en tablett strax före sänggående.
  Har Pramipexol hemma men väntar med att ta dem först om magnesiumet inte hjälper längre.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.