Urledvridning av armbågsleden hos barn

(Pigluxation)

Definition

Godartad urledvridning av armbågsleden hos barn.

Orsak(-er)

Dragning i armens längdriktning. Klassiskt uppstår skadan genom att lyfta upp ett barn från marken genom att dra i barnets arm.

Symtom

Barnet har ingen rörelseförmåga i armbågsleden. Underarmen hålls lätt inåtvriden och hängande intill kroppen.

Utredning

Klinisk diagnos. Röntgen har begränsat värde eftersom benkärnorna ej är färdigutvecklade och inte heller kalkhaltiga i den aktuella åldersgruppen.

Behandling

Armen kan oftast lätt dras rätt genom att böja armbågen till 90 grader. Undersökarens tumme hålls över strålbenets ände (capitulum radii). Med en snabb utåtvridning (supination) av underarmen kan ett snäpp då höras och kännas, ledhuvudet sitter på rätt plats och patienten upplever omedelbar symtomfrihet.
Relativt snart efter denna åtgärd börjar barnet att använda sin arm igen.
Glöm inte att lugna den ofta olyckliga föräldern genom att informera om att det inte krävs något övervåld för att orsaka en ”pigluxation”.

Uppdaterad: 2017

En kommentar

 1. Pigluxation « Mina små & jag skriver:

  Pigluxation

  21 maj, 2012 av minasmaojag

  Igår var en av de värsta dagarna som mamma ever känns det som. Elma satt på balkongen, vi skulle beställa sushi och jag så åt henne att komma in. Som vanligt ville hon inte det och jag gick och hämtade henne. Hon satt lite tokigt till, bakom en stol, så böjde mig helt enkelt över stolen och lyfte upp henne i händerna, eller om det var i underarmarna. Kommer inte ihåg. Det som hände efter kommer jag däremot ihåg och lär inte glömma i första taget. Elma skrek till när jag hade henne i luften och till en början trodde jag att hon blev arg, över att inte längre få vara på balkongen. Förstod dock ganska snart att det var själva lyftet som gjorde ont. Vilket förstås inte var avsikten. Lyfte inte fort eller det minsta hårdhänt, var inte arg. Lyfte bara upp henne för att få fram henne. Men ont gjorde det och efter kontakt med sjukvårdsrådgivningen fick vi veta att det troligtvis var en pigluxation. Inne på akuten klämde och kände de på hennes lilla arm och jag kände mig så bedrövad. Vad är det för en mamma som just gjort sitt lilla barn så illa? Varför flyttade jag inte bara på stolen och lyfte henne på vanligt vis? Två läkare fick klämma på henne och den sista trodde att han ”lagat” armen som
  han sa till Elma. Hon fick stanna kvar en stund för observation. Efter en kvart ungefär blev vi hemskickade. Elma kunde röra på armen och var betydligt gladare. Vi skulle återkomma om armen hängde nästa dag eller om hon inte ville använda den. Hon vaknade imorse, jätteledsen och med hängande arm. Ringde vc, telefontid på eftermiddagen. Avvaktade lite till och glädjetårar för minsta rörelse. Nu några timmar senare verkar armen helt ok. Lekt ute, lekt inne och använder sin arm. Söta söta unge. Nu sover hon och jag ska försöka att inte misshandla henne så hemskt.

  Försöker ta fasta på dessa rader: ”Glöm inte att lugna den ofta olyckliga föräldern genom att informera om att det inte krävs något övervåld för att orsaka en ”pigluxation”.”

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.