Tietzes syndrom

(Condritis costalis / Osteocondritis)

Definition

Lokalt smärttillstånd i broskskivan i förbindelsen mellan revbenen och bröstbenet.

Orsak(-er)

Oftast okänd. Inte ovanligt efter en virussjukdom. Ibland ses den då patienten har dålig hållning och ”trycker ihop” bröstkorgen. Någon gång efter fysisk överbelastning. Ibland våld mot armar eller bröstkorg. Ibland del i en inflammatorisk sjukdom. Patienter som drabbas är ibland i ett psykiskt stress- eller spänningstillstånd.

Symtom

Smärta över i regel ett revben i övergången mellan brosk och ben, framför allt på vänster sida. Ibland utstrålning i vänster arm. Till en början brännande smärta, som successivt klingar av och övergår till en molande karaktär. ”Tryck över bröstet”. Oftast kvinnor som drabbas.
Symtomen förvärras av stress och oro, arbete som innebär lyft med armar, statiskt arbete med armarna (datorarbete, bilkörning). Köld förvärrar, värme lindrar.

Status

Distinkt ömmande punkt på revbenet.

Alternativa överväganden

Vid typisk kliniska symtom knappast risk för feldiagnos. Ledinflammationer runt själva bröstbenet pekar mot diagnosen spondartrit. Muskelsmärtor. Nervsmärtor från revbensnerver pga sk låsningar eller upphakningar av leder bak vid kotpelaren.Hjärtinfarkt har inte lokal ömhet över bröstbenet. Inte heller magsår eller gallstensmärtor.

Utredning

Kliniskt diagnos. Har patienten en bakomliggande systemsjukdom? Finns det symmetriska rörelser över bröstkorgen vid andningsrörelser?
Låt pat sitta på en brits och rotera bröstkorgen fullt ut åt höger respektive vänster. Känn samtidigt på lederna mellan kotkropparna (facettleder) i övre bröstryggraden. Om patienten känner smärta över dessa + smärta vid rörelse vänster eller höger talar detta för ”låsning” i facettled.

Behandling

Lugnande besked!
Antiinflammatoriska NSAID-preparat kan prövas.
Vid låsning över facettled remiss till sjukgymnast för ”mobilisering”.
Oftast spontant avklingande besvär på månaders eller något års sikt.

Uppdaterad: 2017

132 Kommentarer

 1. Hanna Marie skriver:

  Hej!
  Är lite konfunderad. Tror jag nyligen fått detta. Det började för några veckor sedan då jag fick en sådan plötslig, sjuk smärta/kramp över bröstet att jag knappt kunde andas eller röra mig.
  Varit hos läkare, varav den ena ber mig gå på smärtstillande. Väntar också på svar från lugnröntgen. En läkare på en närakut då smärtorna kom tillbaka lika oprovocerat, menade att det kan röra sig om Titzies syndrom. Igår fick jag denna panikartade smärtattack igen men på vänster sida av bröstkorgen/hjärtat. (Tidigare haft mitt på och under bysten). 1177 rådde mig åka in. Jag har smort in med Voltaren, använt värmekudde. Känner mig lika stel som en linjal och vågar inte andas ut då smärtan ligger kvar. Hur går jag vidare?
  Jag var ett tag lite inne på om det kan röra sig om hjärtsäcksinflammation. Vet att jag inte ska självdiagnostisera mig, men är en sådan som läser mig mycket på nätet. Symptomen liknar det och Titzies syndrom, som ligger just nu närmast.
  Hur får man en slutgiltig diagnos på Titzies och hur är det att jobba med det? Kan ju knappt lyfta något då det skär till och smärtar helt oerhört. Människor förstår inte riktigt att till och med tyngden av en påse är tillräcklig för att provocera fram smärta. Har även ont om jag har åtsittande kläder, kan inte ens använda BH just nu.
  Det skär till lika mycket om sitter länge vid datan, eller gör en hastig rörelse. Även vid psykisk stress har jag märkt att jag får dessa andningssvårigheter och ett sinnessjukt tryck/smärta över bröstkorg, känns som revben och hjärta ramlar ut. Vissa säger att man har Titzies hela livet andra att det läker ut. Känns lite som ett käftslag, om det är något man ska leva med? Finns det verkligen inget som kan läka ut inflammationen? Många frågetecken..

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Hanna Marie! Tycker att du ska vänta på svar på din lungröntgen, och efter det ta upp en fortsatt diskussion om Titzies syndrom med läkaren som remitterat dig till röntgen. Vänliga hälsningar webbredaktören

  • Sandra skriver:

   Åh önskar jag hade dina uppgifter. Vill höra av mig till dig direkt. Vila. Reflektion. Fråga smärtan rakt ut! D-vitaminer och massage, akupressur, akupunktur, djupvågsbehandling som kan lösa upp stagnationerna i bröstkorgen och ryggen. Yoga, qi gong. Cirkulera. Försiktigt försiktigt. Det har hjälpt mig iaf. Har inte bröstsmärtor hela tiden längre och jag kan lyfta saker. Och depressionen som kan komma av all den stress som bara bröstsmärtan i sig själv ger är inte lika stark. Testa allt. Klart det här inre ska levas med!

  • Isabella skriver:

   Hej, ibland känner jag typ som att de strålar ovanför mitt bröst på vänstra sidan. Det är en obehaglig känsla och det varar en stund jag får det bara då och då. Jag sitter vid datorn mycket men jag går i skolan typ halva dagen men vi använder datorn mycket i skolan också, de stod ju något om datorer, men jag är bara 14 år!

   • Webbredaktören skriver:

    Hej Isabella! Jag tycker att du ska gå och prata med skolsköterskan om besvären du känner. Hälsningar webb-redaktören

   • Ida skriver:

    Gå till skolsyster och förklara hur det känns. Min 14-åriga dotter har samma smärtor och gick till sjukhuset och tog EKG, blodprov och klämdes och vreds på. Eftersom EKG var normalt och blodprovet bara visade på lite låga järnvärden konstaterade de med symtomen att hon har Tietzes. Så din ålder behöver inte vara avgörande. Men jag måste säga att även jag undrar lite när jag läser att det är något som är ovanligt och som mest drabbar kvinnor i medelåldern.

 2. Christina skriver:

  Jag har haft tietzes i snart 10 år och är lite förundrad överokunskapen hos naprapater bl.a. Han jag var hos sist sa att det kan man inte ha mer än ett år, det läker ut sej själv… Tydligen gör det inte det, jag kämpar på, blev utförsäkrad av FK 2010 och jobbar nu fast jag oftast blir sängliggande sen och äter smärtstillande. Känns hopplöst med denna värk… Hon på FK sa att inget varar för evigt. Jo, min värk är kronisk, fast ingen ser på mej hur jobbigt det är vissa dagar.

 3. Stina skriver:

  Haft Tietzes i 3,5 år. Ont i bröstben och alla revbensfästena på både höger och vänster sida. Sjukt ont i ändarna på nyckelbenen närmst halsen, hjärtklappning, feberkänsla, slem i halsen och en del andra symptom. Är SÅ trött på detta… Som grädden på moset är jag också mitt i klimakteriet. Tål inte Diklofenak och andra antiinflammatoriska mediciner. Vad har ni andra för typ av smärtstillande mediciner?

  • Millimeter skriver:

   Hej! Har haft Tietzes i många år och bli aldrig fri från detta. Minsta stressituationer påverkar mig, klarar inte av träning utan bara promenader. Tungt arbete klarar jag inte av. Ska jag ändå göra det måste jag ta smärtstillande före och efter, ofta i flera dagar. Tror att stressen gör att det kommer hela tiden tillbaka. Av mediciner hjälpte bara Kortison och Valeriana forte som är receptfri. Dessa gör att jag blir lugnare och klarar av smärta. Jag har slutat bry mig, gör bara det jag känner jag behöver och ibland måste. Många gånger känns det för jävligt …

 4. Erika skriver:

  Hejsan!
  Det är inte alltid mobilisering hjälper, utan bättre resultat kan ofta ges vid justering/manipulation som utförs av legitimerad kiropraktor/naprapat.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.