Svullna ben

Orsak(-er)

De vanligaste orsakerna är: övervikt, inaktivitet som ger nedsatt blodcirkulation t ex i samband med mycket stillasittande men även i samband med mycket stående, värme, vistelse i varmt klimat, åderbrock, medicinering med kalciumblockerare, hjärtsvikt, lymfsvullnad, graviditet, nedsatt njurfunktion, cancersjukdom i lilla bäckenet.
Ensidig bensvullnad ses bl a vid blodpropp i benet och vid rosfeber.

Behandling

Utredning och behandling efter orsak.

Uppdaterad: 2017
Läs mer om Svullna ben på doktorn.com (öppnas i nytt fönster)

4 Kommentarer

 1. hagapip skriver:

  Kan SVULLNA BEN också vara tecken på LYMFÖDEM ( sekundärt lymfödem )
  Jag har läst i medicinsk litteratur att tillståndet är obotligt men kan lindras genom höga doser av
  urindrivande medicin ( t ex hög dos av Furix ).
  Har jag tolkat ovanstående påståenden rätt ?

  • Susanne skriver:

   Hej. Lymfödem som inte är medfödd kallas sekundär och beror på en bakomliggande sjukdom. Det kan till exempel uppstå ödem i armar/ben om man tagit bort eller skadat lymfkärl eller lymfknutor i samband med till exempel cancerbehandling, se vår information ovan. Har du haft svullnad i armar eller ben under en längre tid och det alltså inte kommit akut, kan du boka tid hos din vårdcentral för undersökning och eventuell vidare handläggning hos en sjukgymnast. Har det kommit snabbt eller ändrar karaktär blir mer svullet, kanske bara på en sida, rodnat eller du får feber, bör du söka akut hjälp på akutmottagning. Det är alltså inte alltid obotligt eller kräver enbart läkemedelsbehandling, allt beror på bakomliggande orsak. Hoppas detta ger lite mer svar på din fråga. Mvh webbredaktören.

   • hagapip skriver:

    Hej !
    Tack för ditt uttömmande svar!
    Jag har opererats för malign cancer i min vänstra njure för 3 år sedan
    Njuren därför bortopererad.
    Jag har bland andra mediciner ordinerats Norvasc10 mg/2 ggr dagl.
    Min konkreta fråga är: Kan Norvasc orsaka svullna ben och anklar (ödem?)
    Svullnaden uppstod med största sannolikhet när min njurläkare höjde dosen Norvasc till 2X10 mg /dagl. Jag har tidigare ordinerats 10 mg/dagl.Jag har själv tolkat den medicinska litteraturen att 20 mg Norvasc /dagl.inte är att rekommendera. Mitt blodtryck ligger mycket bra dvs 120/75.Detta innan dosen Norvasc höjdes till den dubbla !

    • Susanne skriver:

     Hej igen.Ankelsvullnad och ödem är enligt FASS vanliga biverkningar till Norvasc och maxdygnsdosen ser ut att ligga på 10mg. Jag tycker du skall kontakta din behandlande läkare som ordinerat dosen och berätta om dina biverkningar och be om undersökning och förklaring till den högre doseringen. Mvh webbredaktören Susanne

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.