Stukning av fotled

(Fotledsdistorsion / Fotledsinstabilitet)

Definition

Fotleden har kommit ur läge genom t ex snedtramp eller nedtramp i nivåskillnad som vid en trottoarkant. I regel uppstår besvären genom att fotsulan vridits inåt-uppåt (supinerats).

Orsak(-er)

Uttänjning av ledband vid fotledens utsida (framför allt ligamentum fibulotalare (FTA) och ligamentum calcaneo fibulare).
Vid kraftigare våld kan även lig.deltoideum på fotledens insida skadas liksom den främre bindvävsfogen, utan att det har uppstått någon skelettskada. Just vid kraftigt våld kan det också uppstå skador på ledkapseln. Dessa skador kräver en mer aktiv behandling hos en ortoped.

Symtom

Svullnad, ömhet och blåmärke kring och framför allt nedanför den yttre fotledsknölen. Belastningssmärta.
Vid svårare fotledstukningar har patienten ömhet över den främre bindvävsfogen och eventuellt även på fotledens insida.

Status

Tydlig ömhet framför och eventuellt nedanför den yttre fotledsknölen. Ökad smärta vid inåt-uppåtvridning av foten (supination). Eventuellt svullnad och blåmärke.
Vid kraftigare fotledstukningar kan ett ordentligt blåmärke uppstå vid fotledsknölen och succesivt sjunka ned till den yttre fotranden.

Alternativa överväganden

Fotledsfraktur. Fraktur högt upp på vadbenet. Hälseneavslitning.

Utredning

Stabiliteten i fotleden testas. Hela vadbenet måste undersökas, särskild observans på en eventuell fibulafraktur högt upp på vadbenet. Noggrann undersökning av fotledsknölarna.
Röntgen görs i tveksamma fall, ffa hos växande individer och på äldre där skelettet är svagare än ledbanden. Har patienten ingen ömhet över bindvävsfogen mellan skenbenet och vadbenet och inte heller någon ömhet över fotledsknölarna brukar röntgenundersökningen vara negativ.

Behandling

I akutläget: Hård lindning med högläge av fotleden i 15-20 minuter för att undvika blödning/svullnad. Man kan t ex använda en helt uttänjd Dauerbinda för att få bästa trycket. Bindan får sitta kvar under några dagar.
Kylomslag i smärtlindrande syfte läggs utanpå bindan.
I enstaka fall ges en krycka att använda i ”fel” hand under några dagar. Full belastning och tidig rörelseträning genom uppåt- och nedåtsträckning i fotleden ger dock en snabbare förbättring.
Inflammationshämmande behandling t ex NSAID kan ges kortare tid för att patienten skall kunna stödja på foten.
Högläge av foten på stolsdyna då patienten sitter.
Vid kraftigare stukningar ges patienten ett stödjande bandage med en elastisk binda eller ett mekaniskt stödjebandage av läder kan användas i 10-14 dagar. Fotleden kan också tejpas. Tejpningens funktion är i huvudsak för att ge patienten information om fotledens läge och ger inte någon ökad stabilitet. För en aktiv idrottsman gäller tejpning av fotleden ofta säsongen ut, ibland upp till 3 månader (beroende på vilken sport patienten utövar).
Det är viktigt att tidigt starta med succesivt ökande belastning och med koordinationsträning för att snabbare återfå funktion och rörlighet.
Balansträning på balansplatta dagligen under 3 månader minskar risken för nya stukningar.
Full rörlighet och smärtfri belastning fås oftast inte förrän efter cirka 6 veckor. Vissa symtom kan finnas kvar i flera månader.
Vid upprepade stukningar är första behandlingen alltid träning enligt ovan med hjälp av sjukgymnast. Hjälper inte detta remitteras patienten till ortoped för bedömning och ställningstagande till en eventuell ledbandsoperation.
Skador på insidan av fotleden tar längre tid att läka än skador på utsidan av fotleden. Skadorna på insidan har ofta god prognos och behöver aldrig opereras om det bara är det inre ledbandet som är skadat.
Även vid en total bristning av ledbandet läker det ihop om bara några få ledbandsfibrer har kontakt.
Vid lindrig stukning och med rätt behandling kan återgång i fotbollsspel etc. ske efter 1-2 veckor.
En smärtande fotled efter en stukning skall alltså tränas upp aktivt, helst ej avlastas.
Inflammatorisk behandling med t ex NSAID kan användas, vid behov i kombination med paracetamol för att kunna öka träningen.

Uppdaterad: 2017

20 Kommentarer

 1. Eddie skriver:

  Hej! För cirka 3-4 månader sedan fick jag problem med insidorna på mina fötter. Har gått till en sjukgymnast som inte visste vad det kunde vara och en specialist inom något annat område som antog att de var en stukning av insidan på foten. Har jobbat med övningar, sprungit och kört så hårt jag kan. Men i min ena fot vill det inte försvinna. Så fort jag tränar max (spelar fotboll) så svullnar det upp lite precis mellan fotknölen och underdelen av insidan av foten. Tränar mycket och vill kunna komma tillbaka fullt så snabbt som möjligt, några tips? Mvh Eddie

 2. Anna skriver:

  Initialt missad isolerad stukning av Syndesmos, missade skador i andra delar av fot, trots påpekande om fler smärtområden, ledde till:
  Artroskopi 6 mån efter skada,
  Op för skruvning av syndesmos 11 mån efter skada,
  Op för borttagning av skruv 14 mån efter skada,
  Upptäckt av andra kroniska skador från ankel till tår 18 mån efter skada.

  Har nu en fot med permanenta skador, vilket leder till livslånga besvär med arbetsinskränkningar och fritidsinskränkningar. Kan hädanefter inte ha stående/gående arbete. Vet ej heller om jag kommer kunna köra bil igen.

  Är jag ensam med att fått sådana komplikationer av en fotledstukning?

  • Bo skriver:

   Nix, du är inte ensam. Jag bröt vadbenet cirka 5-7 cm ovanför fotknölen för ganska prick ett år sedan. Jag frågade efter magnetröntgen för att säkerställa att inga mjukdelar var skadade, men fick till svar att vid den typen av brott som jag hade råkat ut för så ”kunde inga mjukdelsskador uppstå”.
   Konstaterar i maj i år att foten fortfarande inte fungerar och går till specialist som idiotförklarar Danderydsakuten, eftersom syndesmosen är icke-existerande och ortopeden talar om för mig att vid den här typen av brott så förstörs syndesmosen ALLTID och bör omedelbart åtgärdas (via skruvning alternativt någon form av ”trådslinga”). Dessutom var i princip samtliga ledband skadade/inflammerade. Efter att jag påpekat det för Danderyd så får jag till svar att inga fel begåtts, trots att jag själv rätt lätt kan hitta 10-tals beskrivningar på nätet att experten jag gick till har rätt.
   Ortopeden på Danderyds akut var ung och oerfaren, så jag har förståelse för att misstag kan uppstå, men givet att alla artiklar pratar om 100 procent skada på syndesmosen vid den här typen av skada, så måste hen rimligen ha varit medveten om det, eller åtminstone tveksam och i sådana fall borde hen ha kontaktat bakjouren (men som alla unga läkare så var hen säkert litet tveksam till att kontakta någon vresgubbe/tant om man nu inte helt är säker på sin sak).
   I vilket fall som helst – nu känns det som om hälen ”släpper” när jag går (dock endast lätt smärta) och någon hårdare användning av foten är inte möjlig.
   Man är ju tyvärr inte så kaxig när man gör illa sig och tyvärr har man också en tendens att lita på att läkaren åtminstone har en hyfsad susning vad hen talar om.

 3. Linnea skriver:

  Hej,
  Jag stukade foten för 4 dagar sedan. Kan gå och stödja på den, men det gör ont och den är väldigt svullen. Nu har blånaden gått upp på benet. Bör man åka och kolla den? Eller gäller det bara att följa de anvisningarna som finns om att linda och hålla den högt?
  Mvh Linnea

 4. Erika skriver:

  Hej

  I sommras råkade jag ut för en ganska allvarlig stukning när jag blev fälld under en fotbollsmatch. Men då förstod inte mina tränare att jag stukat foten inte jag heller för den delen så jag fortsatte spela. Hade problem med foten i flera veckor, men visste inte att man behövde köra rehab- program för foten. För några månader sedan så var jag på ett fotbollsläger och stukade foten igen ( inte lika allvarligt som tur ) men vilade upp den osv och fortsatte snabbt tillbaka till vanliga träningar. Nu för tre dagar sedan stukade jag foten igen, jag ska på fotbolls läger om ungefär 12 dagar och vill veta vad jag kan göra varje dag för att stärka foten. Jag undrar om jag kan börja löppträna imorgon för konditionens skull? Har lindat foten lätt de senaste dagarna, har ingen större smärta mer än att jag får lite ont när jag vrider foten utåt ( har stukat leden utåt alla gånger ) tacksam för svar så snabbt som möjligt.

 5. Mikaela skriver:

  Hej! Stukade foten för 2 1/2 vecka sedan & har ätit citodon och diclofenak, men känner fortfarande av smärta. Har varit hos två läkare men de säger att de inte kan göra något förutom att skriva ut mer smärtstillande. Jag känner smärta både på utsida & insida fot, även upp på smalbenet. Främst när jag är i viloläge och kan inte gå utan krycka. Börjar bli trött på detta nu och undrar om jag ska gå till en ortoped eller kräva en ny röntgen. Röntgade foten samma kväll som den stukades men det visade ingen fraktur. Vad ska jag göra?!

  • Anna skriver:

   Du kanske råkade ut för samma som jag? Se längre upp i kommentarfältet.
   Om du har ont, ge dig inte! Jag blev inte tagen på allvar förrän nästan ett år senare. Det resulterade även i kroniska skador. Är nu gipsad i 10 v och efter det ska man ta ur skruven också.
   Min skada syntes inte på slätröntgen eller CT. Knappt på MRI. Var dock större än de trott.
   Stå på dig!

   • aune skriver:

    Hej anna . Stukat min framfoten tillsammans med alla tårna nästan . .lilltå är enda oki . . Har fått tjata och tjata och inte nån tar allvar mig nu snart 4 månader . .trog sönder blodkärl i tårna efter detta läkning fick jag propp i denna foten . Tar citoton fast dom vill ej skriva ut . Efter massa tjat fick remiss till belastningsröntgen fast den visar att där har vart ledband skador. Sen visar att det har kommit även mera skador och sliten av bena eftersom det har inte läkt rätt . Nu efter 4 månader ska dom provva stödstövel . Det värkar från tåna till vaden . .har fått göra alla möjliga röntgen men dom har nonchalant inte kollat i allvar dom ingen sa att det va nån cysta med i hälen och den kom efter fallet . Och det känns att våran fina sjukvård har sabbat min fot . .ingen tar mig allvar och jag fattar inte varför har jag så ont i framfoten. Jag vem går så mycket . .just nu har tagit 2.5 citoton och en Alvedon. .men det värkar som in i helvete. . Vet ej vad skulle nästan gräva av dom dom hittar inte vad jag har för skada . Och kan inte äta vilket som helst medicin därför att sitter på waranen samtid . Jag är under 40 år och småbarns mamma och haltar som en 80 åring . Jobbigt när sjukvård inte lyssnar. Har vart med om sånt förr att dom inte lyssnade och det avslutade att fick genomgå 3 operation. .

 6. Annette skriver:

  Ramlade för ca 10 veckors sedan ner i en golvbrunn o stukade foten rejält. Har gått o använt den hela tiden, även om jag första dagarna knappt kunde gå, hade då lindat ordentligt! Har sedan övergått till att växla mellan linda o tejpa. Kan inte vara utan då får jag värk o svullnar upp. Fungerar hyggligt o jobba, då jag har omväxlande stående sittande. Men idag har jag stått o gått i ca 8 timmar kommer hem med
  en jätte uppsvullen fot utsida runt fotknöl o upp på ovansida fot, det dunkar o värker som bara attan,
  Detta känns inte okej efter så lång tid- borde den inte vara bättre – klara en dag? Bör jag kolla upp varför den blir så dålig eller bara fortsätta vänta ut stukningen??

  • Susanne skriver:

   Hej. Jag tycker du skall kolla upp din fot hos din husläkare för att se att allt står rätt till. Mvh webbredaktören

 7. Max skriver:

  Stukade foten för en vecka sedan, har kunnat gå normalt i flera dagar även jogga lite lätt men har fortfarande ett stort blåmärke och foten är gul på utsidan. Benbrott?

  • Susanne skriver:

   Hej Max, det låter som en helt vanlig ”stukning” och att blåmärket successivt ändrar färg från blårött till gulgrönt är helt normalt. Så fortsätt med att använda foten som du gör. det är bästa rehaben. Ont och ömhet kan du även ha i ytterligare veckor. Mvh webbredaktören

 8. Jessika skriver:

  Hej! För en vecka sedan halkade jag ute i en trappa när det var så halt. När jag skulle kliva upp och börja gå så gick det inte hela benet skaka och kunde inte ta foten rak. Åkte då in till akuten och fick röntga men läkaren sa att det bara var en rejäl stukning. Kan gå lite nu på foten men gör riktigt ont och den är svullen över hela foten och upp mot knät och är helt blå. Är det normalt? Har ont på ovansidan av foten och uppåt. Och runt fotknölarna.

 9. Anna skriver:

  Hej!

  Min fundering är: Jag stukade fotleden vid ett feltramp med högklackat (6-7 cm hög klack) för lite över 3 v sedan. Vid skadetillfället kunde jag inte gå alls på foten, utan försökte o lyckades, ta mig uppför trappen igen för att lägga mig på sängen. Eftersom jag var ensam kunde jag inte komma åt lindorna vi har utan kröp (vid det laget) fram till sängen, slet åt mig en filt o överkast o fick på så sätt åtminstone upp foten över hjärthöjd.
  Smärtan var obeskrivlig, o min första tanke när jag ramlat var att foten gått av.
  Detta hände vid ca 9.30 på morgonen, o vid 20 på kvällen var jag och röntgade. Jag höll på att svimma av att läkaren skulle avlägsna tejp o strumpa (tejpen hade min bror satt dit mitt på dagen då han kom hem till mig.).

  Jag var svullen o oerhört palpationsöm mediala malleolen, vid PITFL, AITFL mm, samt vid plantarligamentet.
  Röntgen påvisade att det inte var någon fraktur, men stukning typ 1 på PITFL, AITFL samt Deltoideum lig. Men eftersom jag inte hade någon känsel i de tre inre tårna, o en rejäl svullnad så klarade jag ej heller av att få foten att hamna i de ytterlägen röntgensköterskan begärde pga smärta o oförmåga att vinkla foten.

  I en veckas tid var jag tvungen att använda mig av is o högläge för att uthärda smärtan. Att stå på foten gick inte. Var till sjukgymnasten precis en v efter skadan, fick lite övningar som gick ut på att stå o gå på foten, oavsett att läkaren ordinerat viktavlastning i minst en v tid, samt tåhävningar. Detta utan att ens ha känt på foten!
  Pga sjukgymnastens bristfälliga undersökning, samt ett program med belastning omgående när jag knappt kunde luta foten mot golvet, kontaktade jag en naprapat på Idrottsskadecentrum. Där fick jag ett annat ”snällare” program, o en fundering från hans sida om jag även slagit ihop ben mot ben pga min smärtbild.
  Hursomhelst. Nu, tre v sedan skadan kan jag ännu ej belasta foten nämnvärt, har smärtor i de tre inre tårna, på översidan medialt på foten, ”vickbar” häl, rejält ont i områdena utanpå lig Deltoideum, PITFL, samt AITFL (om jag ska gå efter läkarens bedömning av område för AITFL eftersom det är där jag fortfarande har ont).

  När bör smärtan lägga sig? Jag jobbar efter naprapatens schema men fick lägga bort de sista övningarna för lättare belastning o tåhävningar! Pga smärtan som ökade igen… Vill bli frisk o är inte rädd för att jobba för det.
  /Anna

  • Anna skriver:

   Nu, 3v in i januari 2014, efter CT röntgen före jul där man fann förkalkning mediala deltoideums infästning i collum tali, samt mjukdelsinflammation och tecken på synovit i leden, vilket gav mig ytterligare 2-3v avlastning.
   Nu som först kan jag belasta foten lite lätt.

   Funderingen nu är, hur länge kan synoviten hålla i sig?

   Jag var till Idrottsskadecentrum och fick ultraljudsbehandling (för andra gången), tens samt massage. Jag har fortfarande synovit i talocruralleden och benhinneinflammation i talonavicularisleden, och har symtom av anterior impigmentsyndrom.

   Det går inte att hitta någon information på svenska om denna typ av skada, utan bara på engelska. Hur kommer det sig?
   Jag är vetgirig eftersom det drar ut så på tiden…

  • Anna skriver:

   Till sist, nästan 1 år efter stukningen har jag fått operera foten!
   Det visade sig vara en latent instabil syndesmosskada, samt kronisk broskskada, där nästan allt brosk på vadbenets (fibulas) insida var borta.
   En syndesmosrekonstruktion med ställskruv i 10 v och gipsad lika länge, dvs årsskiftet 2014/2015.
   Så kan det gå när man inte blir tagen på allvar. Rehabben lär ta tid. Musklerna har minskat radikalt sedan jag stukade mig. Ett års överbelastning på den friska sidan, ett års avmuskling på den skadade.
   Tyvärr sitter ju foten på kroppen vilket betyder att bara halva kroppen är musklad… 🙁
   Men, men, nu har man gjort allt man kan säger det. Kvarstående skador och smärta är bara att leva med. Tack o lov finns det ortoser, eftersom även subtalarleden är lite instabil o slår ihop med ytterankeln när det är ojämnt underlag.
   Skönt är det i alla fall att äntligen få ”bevis” för att jag inte simulerade, vilket de flesta av alla läkarna verkat tro…
   Nu är det framåt som gäller! ☝

 10. Emma skriver:

  Hej, spelar fotboll och har alltid haft problem med vristerna. Detta år har jag stigit snett och skadat vristen minst 5 gånger, och endast vilat några dagar och tejpat foten och börjat träna igen. Nu senaste gången var det lite värre och foten är sjukare än vanligt. Ska jag gå och visa upp foten för någon eller vad borde jag göra?

  • Susanne skriver:

   Hej Emma. Jag tycker du skall gå till en sjukgymnast eller till din vårdcentral för att kolla upp din fot och dess ledband. Hälsningar webbredaktören

 11. maja skriver:

  Hej!
  jag fick en ledbandsskada i min fot för snart 4 veckor sen. det känns som liksom att leden är ”för kort” irriterande är det, och vid vissa rörligheter gör det ont. kan jag börja spela fotboll om sisådär 4 dagar? eller till och med 2? jag har inte kunnat springa innan, men kan nu jogga lite lätt och om tempot går upp gör det ont i foten..

  • Susanne skriver:

   Hej Maja. Tycker du skall kontakta en bra sjukgymnast och få ett bra program att börja träna utifrån. Du behöver inte ha någon remiss från läkare. Mvh webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.