Sen- och muskelinflammation i axel

(Supraspinatustendinit)

Orsak(-er)

Vävnadsförändringar med sammanväxningar och svullnad i den sena i axeln som går till supraspinatusmuskeln. Egentligen ingen riktig inflammation utan mer en allmänt nedsatt funktion i senan (tendinos). Besvären kan komma akut efter belastning som t.ex. lövkrattning, målning med armen lyftad ovan horisontalplanet. Är ofta del i ett sk impingementsyndrom där senan kommer i kläm under skulderbladets benutskott (acromion).

Symtom

Vilovärk ffa nattetid. Svårt att ligga på den onda sidan.
Smärta vid rörelse av armen ut från kroppen. Ibland har patienten smärta på utsidan av arm och armbåge.

Status

Ömhet kring skuldrans övre parti. De sk rotatorcuffen kan ej kännas eftersom den ligger under skulderbladets benutskott. Oförmåga att lyfta armen över axelhöjd. Skall testas med tummarna nedåt. Smärtreaktion vid aktiv rörelse av armen 70-130 grader ut från kroppen sk painful arc, ffa mot belastning.

Alternativa överväganden

Entesopati (som del i spondylartrittypiskt). Frusen skuldra. Kalkaxel. Vid detta tillståna är det ofta just supraspinatusfästet som är drabbat. Cervikal rizopati. Cervikobrakialgi. Inflammation i bicepsmuskelns sena (bicepstendinit).

Utredning

Röntgen undersökning skall göras om patienten inte blivit bättre på 1 månad.
Ultraljud visar förtjockad sena och eventuell bristning av senan.

Behandling

Cortisoninjektion ges bäst från baksidan; strax under kanten på skulderbladets benutskott i den sk subacromiala bursan. Man injicerar 2 ml metylprednisolon + 3 ml mepivakain 1%. Samtidig utsugning av kalk är i praktiken svårt då det förutsätter att kalkhärden är väl lokaliserad. Dessutom krävs grov sprutspets då konsistensen ofta är som ”tandkräm”.
Avlastning. Smärtstillande medel eventuellt i kombination med antiinflammatoriska läkemedel, t ex NSAID. Alltid sjukgymnastik.
Patienter med långdragna eller återkommande smärta kan behöva komma till ortoped för bedömning och ställningstagande till operation..

Uppdaterad: 2017

5 Kommentarer

 1. Sarah skriver:

  Hej, jag drabbades utav en axelledsluxation i januari, ända sedan dess har jag haft återkommande inflammation i höger axel och arm i perioder. Vad kan de vara?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Sara! Om du inte varit på din vårdcentral och diskuterat detta, tycker jag att du ska beställa en tid. Vänliga hälsningar webbredaktören

 2. Fredrik skriver:

  Välkommen till axel klubben 🙂 Josefin, jag har samma skada , gått i snart 1 år, största problemmet är att det finns ingen sjukvård i detta land, pengarna är slut. Funderar själv på att köpa en laser för 20000:-
  Måste på något sätt lösa mitt problem, allt dom gör att bollar omkring en och ger olika diagnoser, och för inte tala om alla mediciner dom vill skriva ut 🙂

 3. Josefine skriver:

  Hoppas detta är ett skämt, har haft denna smärta i över ett år de ger cortisonsprutor framifrån fått 2 st utan verkan.. Har nu en frozensholder (stavning)? Ständig värk även så man inte kan sova.. Men de gör inget!

  • Cecilia Lindblom Hilton skriver:

   Hej Josefine, tyvärr har du nog fått fel undersökning och behandling eller utan rätt rehabhjälp i kombination med cortisonet. Sök upp en duktig akupnktör ( medlem i svenska akupunkturförbundet) och se om denna kan hjälpa dig.
   Lycka till!
   Vänliga hälsningar
   Cecilia Lindblom Hilton / VD CL Harmony – Friskvård & Rehab

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.