Revbensfraktur

Definition

Vanligt efter våld mot bröstkorgen. Drabbar i regel vuxna. Bensköra personer är särskilt utsatta.

Symtom

Ömhet vid tryck mot området. Smärtor vid djupa andetag. Smärtan ökar oftast något dygn efter skadan.

Status

Smärtpåverkad patient som aktar sig för djupa andetag eller att hosta.

Utredning

Fråga efter andfåddhet och hosta.
Vanlig undersökning av lungor, lungsäck, bröstkorg, hjärta och buk. Finns tecken på punkterad lungsäck? Blod i lungsäcken? Blod i hjärtsäcken? Skador i buken? Känn försiktigt på revbenen. Tryck försiktigt ihop bröstkorgen.
Vid misstanke om flera revbensskador eller då personen är allmänt påverkad görs en kontrollröntgen av lungorna för att utesluta skada på eller blod/luft i lungsäcken.

Behandling

I de allra flesta fall räcker det med smärtstillande behandling. Smärtan brukar finn-as kvar i 3-6 veckor.
Vid misstanke om skada på lungsäcken skall patienten före röntgenundersökningen komma till sjukhusets kirurgjour för behandling.

Uppdaterad: 2017

4 Kommentarer

 1. william skriver:

  Hej! Jag har fått en fraktur i ett av mina revben. Har inga större besvär av det, men undrar hur mycket påfrestning jag kan göra utan att de spricker mer? Tänker att benböj på 150 kg är uteslutet ett par veckor, men joggning, situps och cykling borde väl fungera? Vill helst inte bara sitta still och heller inte få några komplikationer. Tack

  • Webbredaktören skriver:

   Hej William. Det bästa är väl att känna efter vad du kan göra utan att smärtan ökar. Vill du ha mer specifika svar tycker jag att du ska tala med sjukgymnast/fysioterapeut, eller vända dig till din vårdcentral. Hälsningar webbredaktören

 2. Britt-Inger skriver:

  Jag ramla för snart 2 år sen den 11 dec 2010 min revbensskada har ännu inte läkt. De säger att en nerv ligger i kläm och operation är inte möjlig för än 2 år har gått. Nu ska jag om en vecka in på en ny röntgen för att se hur det ser ut. Nu undrar jag hur man gör en sån här operation om nerven är i kläm. Är den svår? Vad händer? Det är många frågor man har. Går hela tiden på värktabletter för att bedöva den värsta smärtan. Fick 2 gånger bedövningssprutor och då var värken borta i 2 dygn helt underbart.
  Hoppas på att få ett svar.
  Mvh Britt-Inger

  • Susanne skriver:

   Hej. När det gäller frågor kring just din operation och behandling tycker jag att du skall kontakta den klinik som du kommer opereras på. Jag antar också att de kommer kalla dig för ett besök där de berättar om resultatet på den röntgen som du snart skall göra och om planerna för din behandling och rehabilitering. Du måste ju få ordentlig information och möjlighet att fråga, och själv ta ställning till vad du kan tänka dig att genomgå. Hälsningar webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.