Ont i ryggen

(Lumbago / Rygginsuffciens)

Definition

De vanligaste ryggsjukdomarna: Diskbråck, ischias, ryggskott, sätesmuskelsmärta, rygginsufficiens och förträngd ryggmärgskanal behandlas i särskilda avsnitt i detta kapitel.

Orsak(-er)

Besvären kommer ofta från muskulaturen. Eventuell bakomliggande skada eller sjukdom kan ofta ej preciseras.
Psykosociala faktorer som vantrivsel på jobbet och dåliga möjligheter att påverka sin arbetssituation, har visat sig kraftigt öka risken för långvarig ryggproblematik.
I fall med kroniska ryggbesvär i upp emot 1 år och då man uteslutit annankroppslig orsak till ryggsmärtorna, har man kunnat påvisa störningar i hjärnans reglering av smärtupplevelse. Smärtan underhålls via en sänkt smärttröskel m fl mekanismer.
Arbetsmoment som återkommande tunga lyft, särskilt i böjda och vridna arbetsställningar liksom arbete på skakigt underlag som truckar och traktorer ökar risken för ryggsmärtor.
Andra riskfaktorer är fysisk inaktivitet med sparsam ryggmuskulatur, överkonsumtion av alkohol och rökning.

Symtom

Trötthetskänsla, stelhet, smärta, värk i ländryggen ned mot skinkorna (glutealregionen).
Smärtan kan även stråla ut i ena eller båda benen ned till knävecken.
80 % av ryggvärken självläker inom 2 veckor och 90 % inom 2-3 månader.
Ont i ryggen drabbar ungefär 80 % av alla vuxna någon gång under livet.
Har patienten svårigheter att urinera och att kontrollera avföringen innebär detta akut ortopedkontakt! Likaså ortopedkontakt om patienten har tappat känseln på insidan av låren och i skrevet sk sadelanestesi.

Diagnos

Speciell uppmärksamhet om patienten utöver sin onda rygg har:
Ischiassymtom med nervpåverkan.
Svår rörelseinskränkning.
Ryggsmärta hos barn under 18 år.
Sänka (SR) över 20.
Feber.
Bestående smärta under natten.
Markant morgonstelhet.
Inflammation i ögats regnbågshinna (irit), urinrör (uretrit) eller grovtarm (kolit).
Varit med om svår skada mot kroppen.
Oförklarlig viktförlust.
Ömhet vid tryck över ryggkotor.
Gradvis ökande symtom före 40 års ålder.
Tidigare cancersjukdom.
Avsevärda smärtor eller smärtdebut efter 55 år.
Cancersjukdomar i släkten.

Status

Undersökning görs med fokus på rörlighet i rygg, hållning, muskulatur (även djupa muskler i skinkorna) samt neurologisk undersökning.
Varierande fynd från att vid det akuta ryggskottet ha stora svårigheter att röra sig till de kroniska med en normal rörlighet. Efter en tids ryggproblem har patienten ofta spänd muskulatur längs kotraden. Man ser ofta svagt utvecklad rygg- och bukmuskulatur liksom stela och korta muskler på lårens baksidor (hamstrings).

Alternativa överväganden

Degenerativ disksjukdom ffa hos äldre individer. Ger bild av lokaliserad belastningsrelaterad smärta till något eller några nervsegment. Ofta utstrålande smärtor runt buken med huggande sensationer vid feltramp etc.
Spondylosis deformans. Intervertebralledsartros. Bäckensänkning. Finns benlängdsskillnad? Svår klinisk diagnos. Under 2 cm benlängdsskillnad mätt mellan mediala malleolen och spina iliaca anterior superior anses ej ge symtom. Spondartrit. Kompressionsfraktur. Spondylit/diskit. Tumör i ryggraden. Smärta från annat organ (sk referred pain) ffa från lungor, lungsäck, magsäck, galla, bukspottkörtel, tarm, urinvägar, underliv. Förträngning av ryggmärgskanalen (spinal stenos). Aortaaneurysm. Myelom. Dottertumörer från prostatacancer, lungcancer och bröstcancer. Njurcancer. Ändtarmscancer. Pyelonefrit. Alkoholmissbruk eller alkoholberoende PSC, Primär Skleroserande Kolangit, en leversjukdom där man även har rygg- och buksmärtor.

Utredning

Under de första 1-2 veckorna låg profil i utredning.
I samband med ev. sjukintygsskrivande görs en ryggundersökning samt neurologisk undersökning av benen.
Vid fortsatta besvär kontrolleras sänka (SR), blodvärde (Hb), snabbsänka (CRP), urinsticka. Röntgenundersökning av ryggraden. Dessutom gås patientens psykosociala situation igenom.
Vid ryggbesvär som överstiger 1 månad kompletteras utredningen med S-elfores, S-calcium, S-amylas, ASAT, ALAT, ALP och PSA. Dessutom görs en undersökning av prostatakörteln. Eventuellt görs en magnetröntgen eller datortomografi. Rehabutredning via arbetsgivaren.
Speciell uppmärksamhet vad gäller utredning måste ske vid:
Ischiassymtom med nervpåverkan.
Svår rörelseinskränkning.
Ryggsmärta hos barn under 18 år.
Sänka (SR) över 20.
Feber.
Bestående smärta under natten.
Markant morgonstelhet.
Påverkade leder längst ut på armar och ben.
Inflammation i ögats regnbågshinna (irit), urinrörsinflammation (uretrit), inflammation i grovtarmen (kolit).
Våldsam skada i patientens sjukhistoria.
Oförklarlig viktförlust.
Ömhet vid knackningar över ryggkotor.
Gradvis ökande symtom före 40 års ålder.
Tidigare cancersjukdom (här är normalt utfall av slätröntgen ej tillräckligt. Vid långvariga smärtor; kompettera med skelettscintigrafi eller magnetröntgen).
Avsevärda smärtor eller smärtdebut efter 55 år.
Arftlighet för cancersjukdomar.

Behandling

 • Riktad behandling mot den utlösande orsaken om man känner till denna.
 • Motion och fysisk aktivitet är helt nödvändiga komponenter även om det tillfälligt innebär ökade besvär. Undvik sjukskrivning. Smärtstillande tabletter vid behov.
 • Vid långdragna besvär: Ryggträning, manuell behandling/manipulation (ej traktion). Akupunktur liksom TENS har påvisad effekt vid långvarig ländryggssmärta. Eventuellt kognitiv terapi. Det är ofta en fördel om patienten har kontakt med flera olika instanser t ex sjukgymnaster, företagshälsovård m fl. Psykologkontakt skall vara en av dem.
 • Har patienten svårigheter att urinera och att kontrollera avföringen innebär detta akut ortopedkontakt! Likaså ortopedkontakt om patienten har tappat känseln på insidan av låren och i skrevet sk sadelanestesi.
 • Amitriptylin i lågdos har påvisad effekt mot kronisk ryggsmärta.
 • Fungerar inte behandlingarna ovan och om patienten fortfarande har intensiv smärta bör neurokirurg kontaktas för ryggmärgsstimulering via inopererade elektroder.

Egenbehandling: Vid akut ryggskott skall patienten ligga i sk psoasställning under en stund och ha kylande omslag under 5 minuter. Ta därefter bort det kylande omslaget 10 minuter. Upprepa tre gånger.
Andra upplever att värmedyna ger bättre lindring.

Uppdaterad: 2017

23 Kommentarer

 1. Tessan skriver:

  Hej!
  Jag har väldigt ömma ryggkotor i ländryggen. Speciellt en ryggkota som gör jätteont när man trycker på den. När jag har fått massage av en massör har jag jätteont i ländryggen, går knappt att komma ur sängen dagen efter. Jag har även skolios men det är inte så många grader att jag ska lida av det säger de. Har fått stretchövningar men tycker inte att det har blivit bättre. Rörligare har jag blivit, men ömheten är kvar. Och ibland, händer inte så ofta, känns det som att det strålar ifrån vaden som förflyttar sig ner i foten och sedan försvinner. Detta har jag haft sen tonåren, är idag 27. Skulle en kiropraktor eller naprapat kunna hjälpa? Har inte vågat gå till en sådan eftersom det gör så ont efter massagen. Tack så mycket

 2. Magnus skriver:

  Hej. Jag har haft ont i ryggen på lite olika ställen i cirka ett år. Slätröntgen var ok, likaså sänka och blodvärde. De senaste månaderna har besvären varit olika från dag till dag. Vissa dagar är ganska ok, men vissa är direkt jag stigit upp så smärtar det kring vänster sida alltid. Antingen molande värk vid de nedersta revbenen där bak eller lite längre ner vid baksida bäcken eller mer utåt sidan och neråt sätet. Har även i fyra månader haft en stel konstig känsla ner i vänster ben. Nästan lite avdomnat, känns baksida lår, och lite konstig känsel under foten. Ungefär som när den somnat lite grann.
  Vad kan allt detta bero på? Är desperat då jag varit hos sjukgymnaster, läkare, kiropraktor och naprapat.

 3. Sofia skriver:

  Hej! Jag är 25 år och har haft ont i ländryggen till och från väldigt länge. Förut räckte det med att jag tog Alvedon eller Ipren och det kändes bättre. Men nu senaste tiden, cirka 2-3 månader, har det blivit värre! Morgonen är värst då jag ibland knappt kan klä på mig nertill då det gör fruktansvärt ont. Är jättestel på morgonen. upplever även att smärtan strålar ut mot höften när det gör som ondast.
  För en vecka sen gjorde det så ont att jag blev tvungen att åka till akuten. Fick en Voltareninjektion som inte hjälpte ett dugg och fick utskrivet Naproxen och Paraflex. Läkaren tyckte att jag borde kontaka vårdcentralen för en utredning samt få remiss till magnetröntgen. Dagen efter besökte jag vårdcentralen som sa att jag måste motionera varje dag och blev sjukskriven 50 procent. Med andra ord tycker jag inte att jag fått någon vidare hjälp!
  Vad kan jag göra och vart kan jag vända mig för att få hjälp? Jag vill inte behöva äta tabletter varje dag för att inte ha ont.
  Med vänlig hälsning, Sofia.

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Sofia! Som du själv skriver vill du inte behöva tabletter för att hålla dina besvär borta, samtidigt är ju rådet att motionera varje dag är ju väldigt allmänt hållet, och säger inget om hur du ska motionera. Jag tänker att det skulle vara bra för dig att kontakt en sjukgymnast (det finns säkert på din vårdcentral) eller en naprapat för att få råd och ett träningsprogram som är anpassat till just dina besvär. Lycka till, vänliga hälsningar webbredaktören.

 4. rasmus skriver:

  Hej! Jag är 12 år och har ont i ryggen, ungefär vid korsryggen. Vad kan man göra?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Rasmus! Det är omöjligt att ge några råd utifrån din mycket korta beskrivning. Dock finns ett grundråd till dig som är 12 år: Tala med någon vuxen om dina besvär, en förälder eller någon annan vuxen i din närhet. Hade det varit skoltermin så hade jag gett dig rådet att gå till skolsköterskan, men nu är det ju sommarlov så då går ju inte det. Hälsningar från webbredaktören.

 5. Hanna skriver:

  Hej,
  Vår 3-årige son har till och från i cirka ett halvår klagat över ryggont, både i bilstolen och nuförtiden ofta på kvällstid. Han visar att det gör ont över ryggraden och eftersom han är smal så är ryggraden tydlig. Vad kan det vara? Bör vi söka vård och isåfall var?
  Tog upp med Bvc för några månader sedan men hon sa att om han inte har problem med att röra sig så var det ingen fara. Men det är väl inte normalt att ett så litet barn så ofta har ryggont?

  • Lisbeth skriver:

   Tycker absolut att ni ska be om att en läkare tittar på er son. Om inte annat för att stilla er oro. Hälsningar webbredaktören.

 6. Marie skriver:

  Hej! Har haft ont i ryggslutet väldigt många år, har blivit sämre ju äldre jag blivit så nu har jag gjort en vanlig röntgen. Jag har 6 st ländkotor istället för 5, undrar vad man kan göra åt det? På röntgen sa dom att jag skulle begära en magnetröntgen för o se om nått ligger i kläm, men jag undrar iaf vad gör man åt det?

 7. Sabina skriver:

  Min 8-årig son klagade för huvudvärk för en månad sedan. Han hade svåra huvudvärk, ont i ryggmuskeln, feber som högst 38,6, hade svårt att böja huvudet framåt, trött, svårigheter att lyfta upp huvudet från kudden efter att ha legat en stund. Dessa symptom hade han från och med i två veckor. Jag ringde till sjukvårdsupplysningen och de rekommenderade att vi söker akutvård. Vilket vi gjorde. Läkaren tittade på honom och sa att det var muskelinflammation och att vi skulle fortsätta ge honom Ipren. Det gjorde vi och han blev bra efter två dagar. Han var symptomfri i två veckor men idag klagade han för ont i ryggen. Kan verkligen ett barn som är 8 år gammal ha så mycket muskelinflammation utan ansträngning? Vad ska vi göra? Tacksam för alla råd.

 8. Christine skriver:

  Hej
  Jag har genomgått två cancer operationer för ca 8-9 år sedan. Idag är cancern botad tack vare fantastiska läkare och medikamenter.
  Efter sista operationen (leverregeneration) så fick jag väldigt ont i ryggen så ont att jag började gråta, den fantastiska sköterskan sprang runt och letade efter vetekudde men det fanns ingen, jag fick inget annat än alvedon som smärtstillande då. Jag sa till läkarna att jag hade väldigt ont i brsötryggen och bröstkorgen och undrade hur lång tid det skulle ta innan jag blev bättre. Läkarna kunde inte ge något svar, någon sa att det var sjukhussängen som var gammal??
  Idag alltså 8-9 år efteråt har jag enorma smärtor, i bröstrygg och bröstkorg, vänster sidas lår känns bedövat på utsidan ända ner till en bit under knät i huden (ung. som en lokalbedövning) likaså under nackkotan, vänster skuldra och vänster sida av ryggraden ung. i mitten under skuldrorna. Jag har enorma smärtor i vänster arm, axel och utsida av armen, fingertoppar känns domnade, jag har både urin och avföringsinkontinens, alltså hinner inte hålla mig eftersom jag inte känner det komma, förräns det är för sent. Har ofta ett enormt tryck i nacken som gör mig så trött och oförmögen att tala klart och koncentrera mig. Jag har genomgått unders. Neurologen (visade inget) Röntgen av ryggen (vanlig ryggröntgen) Nackröntgen, Datortomografi av hjärna visade normalt, Jag ligger under i bentätheten och är alltid stel och har nedsatt kraft i vänster arm (uppmätt under arbetsprov) 3,7 av 20 genomsnittet. Dålig syn, dåligt minne och tappat en hel del ord.

  Jag får flera gånger om året någon konstig ryggsmärta som vandrar från väns. häg. sida i ryggen (mitten) och höfterna vilket gör att jag absolut inte kan räta på ryggen eftersom det gör hemskt ont i 6-8 veckor, innan det börjar avta så smått.

  Ingen av alla läkare jag har haft har någonsin tänkt på att remittera mig till Ortopedin, ingen har gjort något ryggmärgsprov eller ens tänkt tanken att något kanske gick fel under leverregenartionen (ryggbedövning)? Jag vet inte hur jag ska få rätt på detta? Äter Tramadol, Sertralin (läkaren trodde allt detta berodde på ångest), symbicort ( för min astma) + andra mediciner som jag tyvärr inte kommer ihåg nu, men inget som har med ryygen att göra endast astman och slemmet från lungorna.

 9. Wilda skriver:

  Hej!
  Jag är en tjej 19 år gammal.
  Jag har haft ont vid skuldblad i ca 10 månader nu.
  Men gick till ortoped läkare förrgår.
  Jag har liten skolios som inte ska påverkar mig något.
  Men idag fick jag smärtor nere i ryggen och det strålar ner till ben.
  Det gör verkligen ont och jag försökte hitta en ställning som inte gör ont i ryggen.
  Men ingen funkar och jag har fortfarande jätte ont.
  Alvedon funkar inte heller.

  • Susanne skriver:

   Hej. Du verkar ha fått ischiasnerven i kläm och det kan verkligen göra mycket ont. Om du tål anti-inflammatoriska mediciner kan det vara ett komplement till paracetamol, som du inte tycker hjälper. Fråga på apoteket för bra alternativ. Om det inte går över eller blir värre med smärta och domningar eller känselbortfall i ben och/eller fot tycker jag att du bokar/droppar in för ett akutbesök hos din allmänläkare på vårdcenralen. Mvh webbredaktören.

 10. Mia skriver:

  Hej!
  Blev för 18 månader sedan påkörd på ett övergångsställe. Multipla frakturer på ländkotpelare och bäcken stod det på sjukintyget. Har haft ont i ryggen sedan dess. Första halvåret blev det bättre. Jag gav det ett år eftersom jag på ortopedavdelningen fick höra att det tar ett år för en fraktur att läka helt. Har nu fått göra MR. Den visar två diskbråck. Har inget känselbortfall så ortopeden tror inte att diskbråcken gör att jag har ont. Förklarade det med att nya nerv- och blodbanor bildades i frakturerna som sänder felaktiga signaler alt. att diskbråcket retar ryggmärgshinnan som sänder smärtsignaler. Kommer detta att avta eller ska jag få leva med konstant smärta? Vi olyckan blev det även en stor blödning i lilla bäckenet som resulterade i ett handbollsstort hematom på höger lår. Har töms ett par gånger, opererats och tömts 11 gånger efter det. Det fyller ändå på sig. Sist var det nästan 1,5 dl. Vad kan man göra åt detta, eller ska jag gå med en bulle på benet resten av livet?

  • Susanne skriver:

   Du har verkligen gått igenom mycket jobbigt de sista åren. När det gäller diskbråcken så kan man ha smärta runt diskbråckets lokalisering även om man inte har känselbortfall och utstrålning. Så kan det givetvis vara även så som din ortoped beskriver det. Har du någon bra sjukgymnast som du jobbar med, antar att du i alla fall har haft det när du låg inne efter olyckan och fick rehabiltering? Denna yrkeskår kan verkligen göra under, så hör av dig till henne eller honom igen, eller en ny sjukgymnast, för att få råd och hjälp. När det gäller hematomet som du måste tömma, så måste jag hänvisa till din behandlande läkare med den frågan. Hoppas verkligen att smärtan och övriga jobbigheter försvinner under 2014 och du får en bättre livskvalitet. Mvh webbredaktören

 11. Liv skriver:

  Hej.
  Jag fick ryggskott för drygt en månad sen i samband med styrketräning. Har gått till kiropraktor o blivit bättre. Är fortfarande stel i ryggen i vissa lägen. Under denna månad har jag blivit jättespänd över mitten av bröstkorgen. Värst på morgonen när jag legat stilla över natten. På dagarna känns det stelt i vissa lägen, känns tjockt över bröstet (svårt att beskriva känslan) o även öm när jag trycker på bröstkorgen. Kan det ha att göra med att jag gjort illa ryggen?
  Tacksam för svar!

  • Susanne skriver:

   Hej. Ont i ryggen är vanligt även då man tränar. Kanske kan din stelhet i bröstryggen vara en reaktion på kiropraktorns behandling, svårt att svara på. Du skulle kunna kontakta en sjukgymnast för att få ett expertutlåtande och hjälp med bra övningar för att mjuka på denna stelhet. Hälsningar webbredaktören

 12. Caroline skriver:

  Hej. Jag är 28 år och började få ont i ryggen för ca tio år sedan. Då i nedre delen av ryggen när jag satt ner. När jag var gravid för sex år sedan ökade min ryggvärk avsevärt och har sedan dess inte blivit bättre. Under graviditeten flyttade smärtan runt. Efter graviditenen har smärtan koncenrerat sig till högra sidan av ryggen ungefär på mitten intill ryggraden. Ibland värker även mina revben mot framsidan. Smärtan i ryggen går rätt igenom till framsidan precis inunder revbenen konstant. Jag har en liten skolios som hänger ihop med att mina ben är olika långa. Jag är röntgad och de kunde inte se någon broskbildning. Ibland får jag smärtor i andra delar av kroppen; knän, lår, skuldror, nacke som jag vet hänger ihop med min ryggont. Det brukar oftast gå över efter några veckor. Vart skall jag vända mig? Vårdcentralen har inga svar förutom sjukgymnastik, jag tränar gärna men det tar inte bort smärtan. Jag har vant mig vid att alltid ha ont och försöker att inte tänka på det, men ibland så orkar inte humöret med och jag blir ofta deprimerad och inte minst trött. Jag vill bara veta vart jag skall vända mig då vårdcentralen verkar stå svarslösa.
  MVh

  • Susanne skriver:

   Hej. Har man även gjort magnetkameraundersökning av ryggen? Vissa diskbråck syns först vid denna form av undersökning. När det gäller sjukgymnastik så finns det specialiserade sjukgymnaster som även ger olika behandlingar med mycket god effekt, till exempel ”Ortopedisk Manuell Terapi”. Så att gå till sjukgymnasten innebär inte enbart träning. När det gäller vårdcentraler så kan man ju alltid gå till någon annan och se vad de kan erbjuda för kompetens. Jag tror dock att du skulle kunna få hjälp av en duktig sjukgymnast. Hälsningar webbredaktören

 13. Niklas skriver:

  Hejsan. Jag har problem med min rygg. Jag har öm ryggkota, smärta när jag ligger på mage och andas. Ondast har jag på morgonen då jag känner mig fruktansvärt stel och de smärtar när jag reser mig ur sängen. Ska tilläggas att jag jobbar som lagerarbetare och lyfter flera ton om dagen.
  Tacksam för svar om eventuell behandling.

  • Susanne skriver:

   Hej Niklas. Det är jobbigt att ha ont i ryggen och även frustrerande när man inte riktigt vet varför det gör ont. Smärtan kan naturligtvis komma från ditt tunga arbete. Men vad jag förstår vill du veta vad det är som gör ont. Har du någon bra allmänläkare/vårdcentral att gå till eller en företagshälsovård? Börja där och be dem undersöka dig. Kanske blir det aktuellt med remiss till en sjukgymnast som är specialiserad på ryggar. Hoppas du får snabb hjälp med din onda rygg, hälsningar webbredaktören.

 14. imran skriver:

  Hej har bara en fråga om ryggsmärtor. För ungefär ett och ett halvt år sen
  när jag hade kört marklyft så råkade jag lägga till 5 kg på den ena sidan så
  när jag väl lyfte under övningen så kände att det var lite ojämnt med
  vikterna. När jag var klar med övningaen så fick ja lite smärtor på vänster
  sida av korsryggen och i den vänstra sidan höften och har haft det fram
  tills idag vissa dagar är mindre smärtsamma än andra, det gör som mest ont
  och det blir stelt , ömt när jag kliver upp ur sängen på morgnarna eller när
  jag tar på mig strumpor på morgnarna men det blir lite bättre under dagen.
  Vad bör jag göra för att undvika smärtan ska jag till läkare ?

  Jag har skippat att köra markyft o knäböj ett tag men det börjar nu att
  stråla , kännas på vänster arm när jag böjer på ryggen vid dom tillfällen
  den vänstra delen av ryggen, höften är stel.Jag använder kylbehandling i tre
  dagar sen värmebehandling på det område jag har ont, är öm i.
  Har gjort de i två veckor nu och det hjälper lite faktiskt då jag fick lite
  mindre stelhet men nu har det till skillnad från tidigare månader börja
  kännas som en strålande känsla från vänstra sidan av korsryggen och höften
  till vänster arm när jag böjer mig framåt.
  Det har börjat nu men jag tror det är pga ja lyfte tunga vikter på gymmet i
  fredags men de har börja sen förrigår.
  Men bör ja gå till läkaren? Eftersom dom rekommendationer han har gett mig om att hålla på me sjukgymnastik har inte hjläp direkt.

  Men när jag har en vikt kudde mellan benen när jag sover så hjälper det men när den åker av så kommer smärtan, stelheten tillbaka men den har minskat s dr lite bara.

  Tack så mycket.

  • Susanne skriver:

   Hej. Det låter absolut som du skall be någon inom sjukvården att hjälpa dig. När det gäller ryggar så tycker jag du skall kontakta en riktigt bra sjukgymnast, hör med människor i din närhet eller ring sjukvårdsupplysningen i ditt landsting. Du kan komma till sjukgymnast utan remiss. De är duktiga på att göra en första grundlig undersökning och vet när det är dax att boka tid till en läkare. Mvh webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.