Nacksmärta

(Cervikalgi / Cervicobrachialgi / Cervikal spondylos /Cervikal spinal stenos / Cervical rhizopati / Cervikobrakialt syndrom)

Definition

Sjukdomstillstånd i nackkotpelaren med utstrålande värk.
Cervikalgi: långvarig nackvärk.
Cervikobrakialgi: smärtor från nacke med utstrålning mot axel och arm.
Cervical rhizopati: smärtutstrålning från nacke ut i armen längs en specifik nerv.

Orsak(-er)

Den dominerande orsaken till värk i nackregionen är muskulärt utlösta besvär.
Sjukliga förändringar i halskotpelarens olika delar (disker, nervrötter, facettleder) kan, liksom våld mot nacken, orsaka såväl muskelvärk som nervrotpåverkan. Dessutom kan patienten ha diskbråck i halskotpelaren liksom förslitningsförändringar i de olika lederna mellan kotorna. Det förekommer också förträngningar av kanalen i halsryggen.

Symtom

Smärta i nacken med smärtutstrålning och känselbortfall ned i armen och även ut i handen och fingrarna. Det är oftast nervroten vid disken C5-C6 som påverkas med engagemang av tumme, lång- och pekfinger. Samtidigt noteras försvagade eller bortfallna biceps- och brachioradialisreflexer.
Ibland har patienten också överförd smärta (referred pain) från förslitningsförändringar i diskar.
Förslitningar i övre delen av halsryggraden ger ffa huvudvärk, ofta ensidig. Dessutom strålar värken ofta ut upp mot tinningarna och även fram över ögat. Ibland når värken även skulderregionen.
Det är också vanligt att patienten har yrsel, lock för öron, flimmer för ögon. Smärta utlöses eller förvärras vid rörelse i ytterläge i nacken och vid belastning som då man håller nacken länge i samma position.
Vid allvarlig förträngning av ryggmärgskanalen (cervikal spinos) kan sk långbanesymtom förekomma med nervpåverkan i benen, t ex droppfot.

Status

Smärtan kan utlösas genom att man böjer nacken åt den sjuka sidan eller vrider i nacken så att den aktuella nervgrenen kläms. Ofta ser man även annan nervpåverkan som t ex nedsatt känslighet för beröring ut i arm/hand m m. Spänd nackmuskulatur, stelhet kring nackkotpelaren.

Alternativa överväganden

Myofasciellt smärtsyndrom med utstrålande värk. Akut nackspärr. Nacksmärtor av spänningstyp. Whiplash.

Utredning

Slätröntgen av halsryggraden.
Magnetröntgen görs tidigt vid uttalad neurologisk påverkan men även på patienter som har haft nervsmärtor i mer än 3 månader.

Behandling

Smärtstillande. Inflammationshämmande medel, NSAID.
Sjukgymnastisk behandling med sk traktion och mobilisering.
Har patienten uttalade besvär med nervpåverkan som t ex vid förträngning av de sk foramina, vid diskbråck eller vid förträngning av ryggmärgskanalen i nacken (cervikal spinal stenos) kan operation komma ifråga. Vid dessa tillstånd skall bedömning ske av ortoped eller neurokirurg.
Vid nervpåverkan i ben pga förträngning av halsryggradskanalen skall snabb remiss skickas till ortoped för operation pga risk för kvarstående förlamning.

Uppdaterad: 2017

22 Kommentarer

 1. Britt-Inger skriver:

  Håller med Hjördis: Atlasprofylax!

 2. Anna skriver:

  21 år av whiplash och hjärnstamsskada. Tappat hörseln vänster öra, blickrörelserubbningar vänster öga. Förlamningskänsla hela vänstersidan.
  För ett år sedan vaknade jag och kände mig väldigt yr. Var väldigt yr i 14 dagar sedan försvann yrsel och ersattes av kraftig värk.
  Kunde vara uppe 2 timmar första 3 m0naderna sedan har det krympt till 5 minuter och sedan vila. Efter 5 minuter blir jag yr, får sockerdricka i bakhuvudet, hjärnan och tappar min vänstra sida.
  Har gjort liggande ner utan fynd i nacken men diskbråck T3-T4 och diskbukting och en cysta i bröst ryggen. Livet känns bra orättvist. Ibland har jag barn och barnbarn, men kan inte vara närvarande bara ligga i sängen. Sjukhusets ortoped tar inte emot mig. Smärtmottagningen gav mig Stesolid vilket jag slutat med. Och vårdcentralen har inget att tillägga, bara gilla läget.

 3. Gunilla skriver:

  Jag har länge haft problem med rugg o ryggskott ofta sista gången var det längre upp i ryggen det var problem, sjukskriven å börjat långsamt arbeta mer, nu ett återfall men i ländryggen + yrsel ofta tex när Jag ligger ner , vänder mig om etc.

 4. Kristina skriver:

  Jag har lidit av nackvärk och medföljande huvudvärk i över tio år. Jag vet snart inte vad jag ska ta mig till. Nu är väl iallafall bollen i rullning sedan jag fick akut ont i ländrygg och värk i ena benet. Har gjort magnetröntgen på ländrygg nyss och det visade inget diskbråck däremot slitna kotor med buktande diskar. Gjorde för ca 7 år sedan en slätröntgen på nacken som visade förträngningar på en del ställen,kom faktiskt inte ihåg var förträngningarna låg. Nu har jag gjort en ny slätröntgen av nacken och har blivit kallad till ortoped. Vaknar flera gånger/natt av domningar och värk i båda armarna, får ibland akut i höger skuldra som gör att varje rörelse av nacke och arm känns som knivhugg i skuldran. Har ständig värk i huvud och nacke utlöpande mot axlar. Domningar i skulderblad (vä). Hoppas att de nu kan hjälpa mig på något sätt hos ortopeden för jag vet inte hur länge jag står ut med denna evinnerliga värk. Att vakna med huvud/nackvärk och att somna med samma sak är ingen höjdare. Min hållning blir bara sämre och sämre och fysoterapeut. försökte tejpa mina axlar,men jag fick sådan hemsk olidlig värk så efter ett par dagar var jag tvungen att avlägsna tejpen. Yrsel, konstiga ljud i örat och suddigt framför ögonen är vardagsmat för mig. Så snälla ni, säg att det finns någon slags bot mot detta så att jag kan få min livskvalité tillbaka. Tack för mig/Kristina

  • Maria skriver:

   Hej! Vet inte om du fått hjälp? Men jag lider av samma problem som du och har haft det i ett år cirka. Visste till slut inte vart jag skulle vända mig (varit hos läkare, sjukgymnast, tandläkare och massör). Nu har jag gått till naprapat och jag hade en låsning i nacken som ger alla dessa symtom med domningar, yrsel osv, så nu mår jag bättre.

 5. Katherine skriver:

  Hej.
  Allt ni beskriver e exakt så som jag har. Har tjatat på min dr på vc men hon påstår att hon inte kan hjälpa mig. Att jag får leva med ”kroniskt”smärta. Har t.o.m ont på nätterna, då domnar mina armar å gör ont som 17, huvudvärk. Sover aldrig ut. E alltid trött, oavsett hur ”länge” jag än sover. :/
  Lite kortfattat: blev misshandlad av 6 personer för snart 2år sen. D misshandlade mig så brutalt. Mina armar tog mest stryk.
  Kraftigt hjärskakning,brutna revben, å blåslagen över hela min kropp & i chocktillstånd. D vred mina armar så hårt att jag svimmade. Slog rygg & bakhuvud 3gpå asfalten. Jag svimmade ett par g medans d slog oxå. Våldet va mest riktad mot armar å huvud. Nu efter ha haft ont så pass lång tid tror jag att min nya dr har hittat rätt diagnos.
  Min fråga borde inte min dr på vc ha reagerat att vrf jag jämt har ont i huvudet,så starka att jag inte klarar av nåt alls å armarna är näst intill odugliga+att jag inte sover, mina händer e jämt iskalla. Sommar som vinter. Får klåda ibland oxå. Domsvettas/febervarma.
  Min hälsa har inte varit bra sen den dagen. Haft andra besvär men dom orkar jag inte ta upp här 🙂 då blir d dn hel bok.
  Hur kan min dr på vc säga att jag inte har nåt? Med all den våld min stackars huvud å armar fick ta borde d va nästan självklart att misstänka att dom har skadat mig för livet?
  P.s d va ett hatrelaterad misshandel. Jag e mörk(mestis).
  Tack & God Jul

 6. Akilleshälen skriver:

  Frågar med hopp om svar. Många är vi med onda ryggar och nackar.
  Jag trodde jag hade förlikat mig med mina ländryggsproblem som stört mig i mer än halva livet. Och så kryddas detta nu med misstänkt diskbråck i nacken. Det är iaf vad man tror. Väntar på MR.

  Dock började dessa nackproblem i somras med en obehaglig smärta i vad som kändes att vara bröstryggen eller vid skulderpartiet…strax till höger om ryggraden ungefär mitt på ryggen. Till en början vid djupandning och nysningar. Snart även vid vissa rörelser (spec rotation åt vänster)
  Förvärrades och förbättrades och så höll det på. Tills jag började få känningar i höger triceps. Inne i armen. Drog genast en parallell till den ischiasvärk jag hade innan mitt diskbråck i ländryggen opererades 2005. Detta då denna ilande smärta i armen upplevdes och upplevs ungefär i samma anda – dock mildare. Vidare domnade handen ngt med myrkrypningar och tyngdkänsla. Men detta har bara hänt vid ett tillfälle…att handen domnat. Dock blev det istället en kraftig värk i hela rygg- och axelpartiet. Och min högra underarm började göra ont. På akuten sa man inflammation och skrev givetvis ut en coctail med piller. Hjälpte ingenting.
  Sjukgymnast manipulerade och mobiliserade nacke och en direkt effekt blev att spänningar i bröstrygg och skuldror samt trapeziuz minskade. Dock har jag efter detta tillfälle haft värk konstant i nacken. Varierar mellan ont till svinont samt trötthet (såklart) i nacke, huvudvärk, ont och stel i bröstryggen, ont i u-armens ovansida, ont på det primära ställe i bröstryggen/skuldra där jag upplevde att det hela startade. Och tilläggas ska väl att det slår lock för öronen då och då.
  Har dock god eller hyfsat god rörlighet i nacken vad det gäller sidovridningar. Värre är det med framåtböjning av nacken.
  Nu – ca: 4 veckor senare – äter jag tiparol för att kunna sova och vara ngt så där smärtlindrad.

  Är såklart orolig att det är nytt diskbråck och därför till min undring…kan det vara ngt annat?
  Kan det vara min initiala känning/smärta i bröstryggen/skulderpartiet som genererat i nackvärken och armproblematiken?

  Nu väntar jag ju visserligen på MR men det här tar upp all min vakna tid. Jag bara står och går och funderar och analyserar.

  Trodde som sagt jag fått min dos av värk och lärt mig acceptera mina kassa diskar i ländryggen och alla ryggskott de bjuder mig på år ut och år in trots min ständiga rehabträning och ryggmedvetenhet, men livet vill tydligen annat. Och man får ju någonstans gilla läget.

  Trots många, många års värk och erfarenhet av disk-problem

  • Susanne skriver:

   Hej. Har du varit i kontakt med något av de olika smärtcentrum som finns i landet. Du kan få remiss dit eller söka med egenvårdsremiss. De brukar ta ett totalgrepp om patientens situation och jobbar både med kropp och psyke. Centrumen samarbetar i regel med patientens egen vårdenhet.
   Har du inte läst ”Hjärnkoll på värk och smärta” av Martin Ingvar och Gunilla Eldh (Natur&Kultur) så är det en riktigt bra bok att fördriva tiden med inför MR. Mvh webbredaktören

  • David skriver:

   Hej Akilleshälen.
   Hur är det med din hälsa nu och vad visade MR?
   Med vänlig hälsning, David

 7. Cecilia Lindblom Hilton skriver:

  Hej, jag rekommenderar ofta denna sida till mina patienter för den är lätt lästa och informativ.
  Som ett komplement till övriga åtgärder och undersökningar rekommenderar jag akupunktur av en välutbildad akupunktör. ( exemplevis medlemmar i Svenska Akupunkturförbundet vet jag är välutbildade i bla akupunktur) Jag använder själv bl a akupunktur för patienter med nack-problematik. Jag är specialiserad på whiplash. Det är väldigt effektivt för att lugna inflammationer och försiktigt få muskler och andra mjukdelar att slappna av och få en ökad blodcirkulation och därav en snabbare rehabilitering och läkning.
  Tack för en bra informativ hemsida!
  Med vänlig hälsning
  Cecilia Lindblom Hilton / VD CL Harmony – Friskvård & Rehab

  • Ulf skriver:

   Hej! Jag har varit skadad i 7 månader med mycket värk i nacke och kraftig huvudvärk 5-6 gånger per dag som sitter i 15 min upp till 2 timmar. Har provat akupunkter 12 ggr de senaste 6 veckorna med ett bra resultat. Lite mindre värk och huvudvärken har minskat i intensitet och är ”bara” typ 4 gånger per dag och topparna är kapade så det är mer som en vanlig huvudvärk. Det krävs inte så mycket för att känna sig bättre. Prova akupunktur!

 8. Daniel skriver:

  Hej har en fundering. Har efter en trafikolycka ständigt värk i nacken. Efter lång tid fick jag tillslut göra en MR som visade en trängsel i nervroten vid C4-C5 . Ska nu till ett Center för bedömning om en operation. Vad är det som avgör att det blir en operation ? Har haft värk nu i snart 1,5 år. Sen hur säker kan man vara att det var själva olyckan som orsakat detta? Hade då inget besvär alls innan.

  Svåra frågor att svara på men kanske nån som har nån tanke !

  • Susanne skriver:

   Hej. Viktiga frågor du har om ditt hälsotillstånd. Dessa skall du ta upp med den läkare du träffar på centret. Tillsammans kommer ni sedan göra en bedömning om du skall opereras eller inte. Mvh webbredaktören

  • hjördis skriver:

   Många som lider har fått hjälp hos atlaskotan .Det kanske skulle vara värt att prova.

 9. Madde skriver:

  Har stelopererat med burar c 3- C 5 vid två tillfällen, väntar på svar vilka eller förhoppningsvis vilken som gett sig nu.
  Efter att ha läst detta vet jag att det åtminstone är c 5- c6.
  Första gången 2010 blev jag tillfälligt förlamad då jag har medfödd spinal stenos i hela ryggraden., men blev akut opererad så det gick vägen med lite nedsatt höger sida. Har börjat känna av benen emellanåt nu beroende på hur jag vrider huvudet.
  Måtte han ringa snart för jag blir bara värre å värre..

 10. Anette skriver:

  dessa saker har jag alltid haft problem med. har ofta ont i ryggen. jag haltar sedan 2005 och det syns inget på varken ultraljud eller röntgen, har inget med ont i ryggen för ryggen har gjort ont sedan ungdomen. jag har också på näsbenet 2 broskknölar som känns som de täpper igen så jag andas sämre och när jag hade glasögon så var det svårare att andas. vaknar flera gånger med andnöd. hjärtat bankar jätte fort och jag måste sätta mig men det händer inte i samband med att jag har svårt med andningen, svårt att förklara alla mina besvär så här. jag har levt i skymundan så länge för ingen läkare tror på mig. har haft många av mina symptom sedan tonåren. gungande har jag att det är svårt med andningen från näsan. jag skulle vilja ha bort knölarna så jag kunde andas. lite lättare är det då jag nu slipper glasögon men gungandet återstår. läkare vill bara ha det att jag har fobi. men om jag kunde läkarspråk då kunde jag tala om hur det är. jag skulle vilja bli frisk efter 27 år hos olika läkare som inte tror mig. men det blir väl så att jag får fortsätta att leva isolerat??? för det jag har och inte har råd att göra en skönhetsoperation för vanliga vården vill inte hjälpa mig. hur ska jag kunna slippa vara sjuk jämt???? orkar inte ha ont vill också kunna andas.

 11. sören skriver:

  har haft värk i nacke o rygg länge ibland yrsel o lock för öronen,på vårdcentralen får jag bara rådet att äta värktabletter o åksjuktabletter.men här har jag fått en diagnos som stämmer helt på hur jag känner.är mycke tacksam för det

  • Susanne skriver:

   Hej, bra att du fick mer kunskap av vår information om nacksmärta. Hoppas nu att du får hjälp med smärtan via sjukgymnast eller på annat sätt som vi skriver om. Det bästa är om du inte blir ”gåendes” för länge utan får behandling tidigt, för långvarig smärta i nacke och rygg det blir lätt en ond cirkel som ger följdproblem. Mvh webbredaktören.

  • Sola skriver:

   Hej! Det är ett år sen du skrev men jag chansar ändå att du läser detta! Såg att du fick åksjuketabletter o undrar jag varför o om det hjälper? Själv har jag 3 whiplash som bl.a. gör att jag mår illa och allt blir suddigt. Det är då nacken som säger ifrån. Jag brukar beskriva det som att bli åksjuk. Därför jag undrar om det kanske hjälper med åksjuketabletter ? Hoppas du mår hyfsat och ha det bra! /Sola

 12. Yvonne skriver:

  Denna förklaring var den bästa jag hittade som man förstod. Tycker att det är konstigt att läkaren numera skriver Kroniskt smärtsyndrom som diagnos. Har ju haft samma besvär efter trafikolyckor sedan 1995. Han säger att man måste ha bevis för att sätta en annan diagnos??

  • Gunilla skriver:

   Hej Yvonne,

   såg din kommentar då jag letade efter en annan sak. Vid trafik-fall-och ridolyckor kan så mycket mer i nacken skadas än det som sen visar sig på de röntgens som utförs i Sverige. Jag rekommenderar dig att googla på dr Stokke (Trond Stokke, info dr stokke.no) Oslo, Norge och om du gillar det du läser så åk dit och gör en c-bågeröntgen (pris ca 3.500 NOK), titta även på symptomlistan på http://www.nackskadeforbundet.se.

 13. Britt Johansson skriver:

  Den bästa förklaring jag fått hitills ang mina nack/axel besvär Toppen

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.