Mortons sjukdom

(Mortons metatarsalgi / Mortons neurinom)

Definition

Nervsmärta p g a tillklämning av nerven vid främre trampdynan mellan två mellanfotsben (oftast III:e och IV:e benet).

Orsak(-er)

Tillklämningen sker ofta p g a nedsjunket främre fotvalv. Även hårt knutna skor kan ge samma bild. Tillklämningen kan ge upphov till en godartad tumör på nerven (neurom).
Kort hälsena med tendens till spetsfot ökar belastningen på framfoten och kan också ge upphov till besvären.

Symtom

Smärta i främre delen av foten ut emot tårna vid belastning. Även känselnedsättning kan förekomma ffa mellan fingrarna.

Status

Ömhet. Vid ett snabbt, lätt slag över nerven på fotryggen kan patienten uppleva slaget som en elektrisk stöt (Tinells tecken positiv). Känselnedsättning kan förekomma mellan fingrarna. Ökad smärta vid hoptryckning av foten från sidorna.

Alternativa överväganden

Kronisk ledgångsreumatism (Reumatoid artrit). Stressfraktur. Inflammation i blodkärl (vaskulit). Nervsjukdom. Nedsatt blodcirkulation (ischemi).

Utredning

Klinisk diagnos. Injicera bedövningsmedel lokalt och se om patienten blir besvärsfri. Om så är fallet bekräftas diagnosen.
Röntgen kan ibland behövas för att utesluta stressfraktur.
Ultraljud eller magnetröntgen kan bekräfta diagnosen.

Behandling

Till en början skoinlägg i form av en främre dyna (pelott), eventuellt justering av skon. Ibland behövs ett helt skoinlägg. Undvik hårt åtdragna skosnören.
Om patienten har en stram hälsena rekommenderas stretching.
Kortisoninjektion kan prövas och upprepas en till två gånger (1 ml metylprednisolon + 1 ml mepivakain 1 %).
Hjälper inte dessa åtgärder skall patienten remitteras till ortoped för operation.

Uppdaterad: 2017

4 Kommentarer

 1. Mary skriver:

  Hej! Jag har haft problem med mina trampdynor sedan 1995… Första läkaren sa, det är inte roligt med onda fötter, det skulle inte jag vilja ha… När han efter ett tag ändå skickade mig till en ortoped, var denne en otroligt nonchalant person, så där fick jag ingen hjälp, du måste använda riktiga skor, och då menar jag sådana som kostar lite,sa han…. jag har en domnande smärta, som jag känner mest av när jag inte står på fötterna, det är i hela trampdynan och strålar ut i dom mellersta fyra tårna. Vände mig till en ny läkare för knappt ett år sedan, sa att jag MÅSTE få hjälp med detta, fötterna röntgades igen.., men eftersom inget onormalt syntes, (jag har atros också) har det inte hänt något mer!! Det har gjorts gipsavgjutning, så jag har riktiga skoinlägg sedan 2003, men det har inte hjälpt, värst blir det när jag stått och gått mycket. Ska kontakta läkaren igen, får jag ingen hjälp då, får jag väl leva med det… Hoppas att det går bättre för dig!

 2. Marie-Louise Lindblad skriver:

  Orsaker till Mortons neurom är nedsjunket främre fotvalv. Kan graviditet och övervikt ha någon betydelse?

  • Mary skriver:

   Hej Marie-Louise, jag tänkte inte på att jag skulle trycka på svara, så mitt svar till dig hamnade under ny kommentar! Hälsningar Mary

   • Mary skriver:

    Hej igen! Har hittat en intressant sida, knappa in: Mårtens syndrom-vanligt-Åsas blogg! ”Aha”-upplevelse… lycka till med dina fötter! 🙂

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.