Ledbandsskada i knäled

(Kollateralligamentskada i knä)

Definition

Indelas i skada på inre respektive yttre ledbandet.
Beroende på graden av aktuellt våld, kan skadan ha samband med bristning i menisken eller avslösning av menisken från ledkapseln. Det kan också finnas ett samband med bristning av korsbandssena.
Knäledskadan kan även omfatta andra senor och ledband runt knäleden t ex popliteussenan och/eller iliotibialbandet.

Knäledskadan indelas i tre svårighetsgrader allt efter undersökarens bedömning:
Grad 1: Minimal skada, stabilt eller minimalt instabilt knä.
Grad 2: Måttlig instabilitet.
Grad 3: Uttalad instabilitet, komplett avslitning av ledbandet, eventuellt i samband med avslitet korsband.

Orsak(-er)

Inre ledbandskada: vid vridning av knät med skenbenet utåtvridet eller vid våld mot knäts utsida.
Yttre ledbandskada: vid övertänjning i knäleden eller vid våld mot knäts insida. Ovanlig.

Symtom

Inre ledbandskada: Smärta på knäts insida. Vid större skada kan en instabilitet och vackling kännas tydligt. Slits det inre ledbandet endast delvis av, ger detta mer smärta än om hela ledbandet brister. Vid större skada kan instabilitet och vackling kännas tydligt. Om patienten klarar av att gå nedför en trappa, är detta ett positivt tecken.

Yttre ledbandskada: Smärta över utsidan av knät motsvarande ledbanden på sidan. Vackling utåt vid provokation.
Vid stora knäskador med helt avslitna ledband är ofta även korsbanden skadade och symtomen påtagliga; ”Knät viker sig”, ”Knät går ur led”.

Status

Klinisk diagnos!
En ny undersökning av knäleden efter några dagar, då den akuta smärtan försvunnit, kan vara mycket värdefull.

Vid inre ledbandskada: Smärta över inre ledbandets övre del då knät hålls böjt i 30 graders vinkel och underbenet förs utåt. Instabilitet i sidled bedöms vid olika grader av böjning i knäleden. Om korsbanden är hela, skall knät vara stabilt vid full böjning respektive full sträckning i knäleden. Ingen eller endast måttligt ökad sidovackling vid en partiell skada. Ev. noteras ökad rotation av inre skenbensknölen vid dragning framåt av skenbenet, med knät i 90 grader och fixerad fot sk modifierad främre draglåda. Vid inre ledbandsskada måste även meniskskada misstänkas.

Vid yttre ledbandskada noteras smärta över yttre ledbandet då knät hålls böjt i 30 graders vinkel och underbenet förs inåt. Eventuellt noteras ökad rotation av yttre skenbensknölen vid dragning bakåt av skenbenet, med knät i 90 grader och fixerad fot sk modifierad bakre draglåda.

Det är ofta svårt eller omöjligt att säkert bedöma stabilitet vid skada på yttre ledbandet. Man kan då använda sig av det s k ”figur-4 testet”, där knät böjs 90 grader och underbenet läggs över det andra underbenet (så att siffran 4 bildas). Härvid spänns det yttre ledbandet och kan då undersökas om det är helt.

Om man i samband med undersökningen noterar en svullnad av knäleden måste man misstänka att fler strukturer har skadats t ex korsbanden.

Alternativa överväganden

Inre ledbandskada: Det finns ett samband med inre meniskskada och/eller främre korsbandsskada.
Yttre ledbandskada: Det finns ett samband med yttre meniskskada och/eller bakre korsbandsskada.
Skada på lårbenets huvud vid knäleden.
Skada på lårbenets tillväxtzon hos unga individer: Isolerade korsbandskavslitning. Urledvridning inåt av knäskålen.

Utredning

Har patienten vätska i knäleden (hydrops) skall knät punkteras under sterila betingelser. Innehåller det som sugits upp i sprutan blod är detta tecken på allvarlig skada i leden. Innehåller det uppsugna synlig fettillblandning, måste man misstänka skelettskada.

Röntgen är vanligtvis normal. Det kan ändå vara bra att röntga knäleden för att utesluta andra tillstånd, som t ex skelettskada på lårbenets ledhuvud vid knäleden (kondylfraktur), avslitning av ett korsbandsfäste eller brott i bentillväxtzonen (epifysfrakturer) hos unga.

MR undersökning görs om man misstänker en större skada än om “bara” ett ledband brustit.

Behandling

Skador på enstaka ledband vid sidan av knäleden läker ihop under konservativ behandling, eventuellt med en ortopedisk stödanordning (ortos) som stöd. Dessa skador opereras inte.

Inre ledbandsskador
Skador av grad 1-2 behandlas alltid försiktigt. Till en början bara kyla, tryck och avlastning. Därefter successiv styrke- och rörelseträning via sjukgymnast/fysioterapeut. Lindrigare skador med delvis avslitning av ledbandet läker snabbare. Återgång i aktivt idrottande varierar mellan 2-6 veckor beroende på storlek av skada, eventuella andra skador och hur rehabiliteringen fungerar. I vissa idrotter, som t ex ishockey, kan man bära stödförband som möjliggör tidigare återgång i träning och spel.

Grad 3 skador innebär komplett avslitning av ledbandet. Det blir ofta även skador på korsband, ledkapsel etc. Vid större instabilitet i knäleden eller om det samtidigt finns skador på t ex korsband eller menisk, kan operativ åtgärd behöva tillgripas.

Yttre ledbandsskador
Skador av grad 1–2 med minimal instabilitet behandlas som vid inre ledbandskada grad 1-2 enligt ovan.

Grad 3 skador kan ibland behandlas konservativt dvs man avvaktar med operation. Istället får patienten intensiv träning av lårmuskeln i ett första skede under några månader. Därefter görs en ny bedömning. Har patienten kvarstående symtomgivande instabilitet, beslutar man att operera knät. Operationsindikationen påverkas också av patientens krav på fysisk förmåga.

Uppdaterad: 2017

77 Kommentarer

 1. Hanna skriver:

  Hej. För tre veckor sedan, den 4/9, spelade jag en fotbollsmatch och då när jag sprang så var det som om någonting flyttades i knät, och så knäppte det till och jag kunde inte stödja på benet på måndagen. Därpå så for jag och min mamma till akuten för jag kunde fortfarande inte stödja riktigt på benet och när jag kom in till doktorn så började han bryta och börja i benet och sa att det inte behövdes någon röntgen och att jag hade sträckt inre ledbandet i knät. Men nu, tre veckor senare, så har jag fortfarande ont i knät och kan inte göra max löpningar. Är det ledbandet eller är det något annat?

 2. Albin skriver:

  Hej, jag har vridit mitt knä och varit hos doktorn och fått konstaterat att mitt inre ledband är skadat, grad 2 och jag undrar om jag inte är tillräckligt försiktig, kan det förvärra skadan, till exempel slita av något eller bara göra återhämtningstiden lite längre? Tack på förhand

 3. Anna skriver:

  Hej! Jag hade fotbollsmatch i lördags. Då jag fick en tackling och kände hur det brände/knäppte till i vänstra knäet. Jag kunde gå helt okej resten av dagen. Men hade benet låst i en viss vinkel. Jag var till sjukhuset och hon sa att jag skulle komma tillbaka om 2 veckor. De tog en röntgen och ingen skelettskada. Nu är det 5 dagar sen det hände. Och jag kan inte röra benet alls. Har de låst i en 20 graders vinkel kanske. Men jag vaknade i natt för att det brände till och jag bara skrek. Då hade jag dragit upp knäet mot min kropp så nu är det i en 110 graders vinkel kanske. Men jag kan inte röra det alls och kommer inte upp ur sängen? Vad kan jag ha för problem? Och vad borde jag göra?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Anna! Eftersom tillståndet förvärrats tycker jag att du ska uppsöka sjukhuset igen. Vänliga hälsningar webbredaktören

 4. Madeleine skriver:

  He! För 2,4 år sedan vred jag mitt knä när jag satt på huk. Fick tyvärr inte röntgen vid första läkarbesöket utan röntgen gjordes först ett år efter skadan. På röntgen kunde de se att knäskålen var lite högt ställd och mjukhetsödem på Hoffas fettkudde samt någon inklämningsskada. Smärtan minskade ett tag, men nu har den ökat mycket. Jag har väldigt ont när underbenet vrider sig. Kontakt med sjukgymnast/kiropraktor finns redan och ortopeden verkar inte göra nåt?

 5. Axel skriver:

  Hej, igår halkade jag i nedförsbacke och satte mig på foten medan jag gled neråt. Fastnade alltså med vänsterfoten under höger lår sittandes, och idag kan jag inte röra knät mer än några grader. Kan inte böja mig fram för att t ex knyta skorna heller. Om jag sitter kan jag lyfta foten uppåt bättre och kan bara stödja på benet om jag låser knät bakåt så att benet blir spikrakt. Något som bör kollas upp eller mest troligt ömt för stunden?

  • Webbredaktören skriver:

   Nu har det gått några dagar, och om symptomen fortfarande är desamma så tycker jag att du ska ta kontakt med din vårdcentral så att de får titta på ditt knä.

 6. Julia skriver:

  Hej. Mitt knä hoppade ur led för 3 1/2 vecka sedan. Jag har undersökt det flera gånger och det är en väldigt liten benbit som slitits loss på insidan och då töjt ut korsbandet.

  Saken är den att för 2 veckor sedan kunde jag ligga på rygg och föra upp foten (tryckt mot marken) till precis innan det andra knät. Nu kommer jag upp till halva vaden. Det är inte svullet, utan bara stelt. Undrar om detta kan vara allvarligt? Det blir alltså stelare med tiden…

  • Lisbeth skriver:

   Jag tycker att det låter som att du skall gå tillbaka till din läkare eller sjukgymnast och be om en ny bedömning.

 7. Björn skriver:

  Hej och tack för en bra tråd!
  Jag opererade in ett nytt främre korsband år 2010. Det fungerar bra till vardags men när jag spelar fotboll så har jag upplevt vid ett flertal tillfällen att knät ”hoppat lite ur led”, och sedan tillbaka igen direkt eller efter någon sekund. Det gör inte ont just då men känns väldigt obehagligt. Dagarna efter blir knät stelt och ömt på insidan. Efter ca en vecka kan jag återgå till träning som vanligt.
  Situationerna när det uppkommit har inte alls varit märkvärdiga (oftast utan närkontakt), men känslan är att det händer när knät trycks inåt (mot det andra knät). Detta gör mig lite orolig vad som skulle hända om det är mer tryck på knät när detta händer.
  Jag tränar regelbundet både styrka och andra idrotter, mestadels fotboll.
  Bör jag vara orolig att något är sönder/uttänjt igen? Är det sjukgymnast som gäller för vidare utredning?
  Väldigt tacksam för svar!

 8. Maria skriver:

  Har haft problem med mitt vä. knä i ca: 8 mån och håller nu på att utreda detta. Sjukgymnast tror på meniskskada eller ev. artros. Saken är den att smärtan tilltagit sista tiden för att nu vara outhärdlig. Värkar o domningar i hela benet. Benet är helt instabilt och ett snedsteg eller full belastning är mer än jag klarar av. Smärtan blir så intensiv och håller i sig flera timmar för att sedan avta något. Dock med ännu sämre stabilitet och värk. Undrar nu om det verkligen ”bara” är meniskskada eller om det kan vara något annat.

 9. Carina skriver:

  För 1 månad sen åkte jag skidor för första gången i mitt liv, fick ont i knät efter det, gör ont att gå upp och ner för trapporna, och nu gör det ont när jag sitter (jobbar på kontor) och till och med när jag kör bil, smärtan blir har blivit värre.
  Ska jag ta kontakt med läkare eller sjukgymnast?

  • Susanne skriver:

   Hej. Låter som en bra tanke du har själv. Antingen går du till din allmänläkare eller om du redan har kontakt med en sjukgymnast så går det också bra. Mvh Webbredaktören

 10. Wilma skriver:

  Hej!
  Jag spelar fotboll sedan lång tid tillbaka, och tränar gymträning ca 2 ggr i veckan. Jag blir om 2 veckor 15 år. Sedan jag var ca 12 år har jag haft små problem med knäna. Det värkte liksom och gjorde ont inuti knäna, ibland det högra, ibland det vänstra, på olika ställen runt omkring knät, men oftast på insidan eller utsidan. Oftast kände jag av det när jag tränade eller satt i 90° ställning, men det kunde ibland dyka upp lite när som. Jag gick till skolsystern men hon sa att det kan bli så när man växer. Jag kände av det lite ibland men tänkte inte mer på det. Och efter ett tag gick det över, men så har jag fått mindre skador på dem två gånger, jag fick en smäll båda gånger, knäet svullnade jag och vilade 1-2 veckor, sedan var jag tillbaka och tränade. Jag vet dock inte om det har med mina nuvarande problem att göra. Nu för några veckor sedan har problemen sakta men säkert krypt tillbaka. Det började med att alltid när jag värmer upp värker det i båda insidor av knäna, men jag känner av det allt oftare, även vid de konstigaste tillfällena, t.ex. när jag går i en trappa. Min pappa som kan ganska mycket om träning säger att jag kan ha någon form av schlatter, men jag sökte lite om det på internet, men jag har inte ont nere i knäna utan på insidorna. Jag spelar med äldre tjejer och några tjejer som är väldigt duktiga inom träning säger att det inte är bra att träna gym när man fortfarande växer (dock vet jag inte om jag kommer växa mer?) Jag själv tänker att jag är kobent och det kanske kan ha en betydande roll? Vad tror ni? Otroligt tacksam för svar!

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.