Kroniskt ostadig fotled

(Kronisk fotledsinstabilitet)

Definition

Ostadighet i fotled som finns kvar efter upprepade fotledsstukningar.
Indelas i mekanisk instabilitet respektive funktionell instabilitet. Sistnämnda innebär upplevelse av instabilitet/vrickningrörelse i leden utanför viljans kontroll.

Orsak(-er)

Upprepade fotledsstukningar.

Symtom

Smärta och svullnad i fotleden vid aktivitet. Stukningstendens vid gång eller vid löpning på ojämnt underlag.

Status

Vid mekanisk instabilitet: Positiv s k draglådetest i fotleden. Hälen kan då dras framåt medan skenbenet hålls fixerat. Patienten kan också ha en ökad rörlighet/slapphet vid uppåtvridning av fotsulans inre kant (supination). Detta brukar kallas för “talar tilt”.
Vid funktionell instabilitet kan status vara normalt. Ibland ses viss muskelförtvining.

Utredning

Röntgen oftast normal. Själva röntgenundersökningen bör ske under samtidig provokation av leden.

Behandling

Till en början tejpning eller stödjebandagering av fotleden. Patienten skall ha denna behandling under åtminstone 8-12 veckor vid träning/tävling. Intensiv rehabiliteringsträning inklusive styrketräning, stretching av akillessenan och koordinationsträning t.ex. på balansplatta.
Det krävs i regel ett års kontinuerlig rehabiliteringsträning innan stabiliserande operation kommer ifråga.

Uppdaterad: 2017

3 Kommentarer

 1. Malin skriver:

  Hej! Min fot vek sig när jag gick i trappan o ramlade. Efter svullnade den upp o blev blå. Nu ett års sen går jag hos en gymnast o gör övningar o samma hemma, o ortopeden säger samma sak gör övningar. Men benet har vinklat sig från ljumsken ner till foten o benet är ostadigt o ser ut som en banan när jag står normalt, gymnasten säger att det är en ovanlig skada, ledbandet under fotknölen är av, så när jag sitter är foten vinklad helt mot andra sidan, ( knäskålen känns knappt, måste spänna benet för att stå normalt) därför undrar jag opererar man el ska man göra gymnastik hela livet. (Är 38 år)

 2. Anonym skriver:

  Jag har en kompis som för ungefär ett halvår sen stukade någon del av foten (tror att det är fotleden), hen har tills nu gjort rehabilitering och har börjat idrotta sen ett långt tag tillbaka med en fotskena, men samtidigt har hen gjort rehabilitering. Det jag undrar är om man efter att ha fått en såpass rejäl stukning/skada som hen fick, är det bra att ha fotskenan så hårt åtspänd att man tillslut får blodstopp var 1-1,5 h av idrottande, även om hen säger att det hjälper för stunden så känns det inte som om det är bra långsiktigt? Kan det vara så? Eller oroar jag mig i onödan?

  • Susanne skriver:

   Hej. Det är ju alltid lite jobbigt att stå vid sidan av och känna oro för sina vänner. Men det är lite svår att ge råd så här via webben och stukning är ett diffust namn som kan innebära rätt mycket. Men att ha en fotskena som ger ”blodstopp” låter inte rätt. Går din kompis hos en fysioterapeut fortfarande kan du väl be att få följa med nästa gång så kan du/ni ställa frågor och få förklarat hur det fungerar just i hens fall. För har man en fotskena bör detta följs upp tills man klarar sig utan den. Att fortsätta med skena på egen hand är inte att rekommendera. Mvh webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.