Kompartmentbesvär

(Kompartmentsyndrom)

Definition

Ökat vävnadstryck inom ett anatomiskt rum, s.k. ”kompartment”. Oftast en muskel som omges av oeftergivliga bindvävsväggar.

Orsak(-er)

Ökad volym i en muskelgrupp (loge), p.g.a. våld eller klämning mot muskellogen med blödning, svullnad. Kan också uppstå vid kraftig fysisk aktivitet med förstorad muskel eller vid tryck från utsidan av t.ex. cirkulärt gips.
Allt detta leder till minskat blodflöde till området. Anatomiska förhållanden som trånga muskelgrupper gör det lättare för besvären att uppstå.
Vid kroniskt kompartmentsyndrom dominerar troligen kombinationen av långvarig fysisk aktivitet och de anatomiska förhållandena som orsak.
Även lågt blodtryck i vävnaden efter medvetslöshet eller förgiftningar kan framkalla kompartmentsyndrom.

Symtom

Akut kompartmentsyndrom: Kraftig smärta, ofta utan tecken på synligt våld. Vanligaste lokalisering: underbenets muskelloger, mer sällan fotled, underarm eller lår.
Kroniskt kompartmentsyndrom: Uppträder successivt och är ofta mer diffus och svårtolkad.

Status

Svår smärta är det viktigaste symtomet i såväl vila som vid passiv rörelse. Stelhet och spändhet i muskellogen, muskelsvaghet av påverkade muskler. Smärta vid passiv sträckning av aktuell muskulatur, nervpåverkan inom området. Pulsar i blodkärlen nedanför det drabbade området är normala, kompartmenttrycket överstiger i regel inte artärtrycket.

Alternativa överväganden

Benhinneinflammation. Stressfraktur.

Utredning

Diagnosen kan vara svår att ställa. Ofta kan tryckmätning i muskelgruppen via ortopedklinik vara nödvändig.

Behandling

Avlägsna eventuella cirkulära gips direkt.
Akuta fall remitteras vid misstanke för direkt omhändertagande på sjukhus. På sjukhuset opereras patienten omgående. Den aktuella muskellogen öppnas för att ”släppa på trycket” (fasciotomi). Detta kan rädda muskulaturen från bestående skador.
Kroniska fall kan eventuellt åtgärdas genom att korrigera träningen. I sällsynta fall kan det även här bli aktuellt med fasciotomi.

Uppdaterad: 2017

6 Kommentarer

 1. Paul skriver:

  Hej Robin, ja har samma problem som dig lider också av kompartment. Har opererats 3 ggr för det, 2 fasciotomi operationer och 1 fasciectomy operation men känner fortfarande smärta. Senast opererades jag av Jorma Styf. Hur har de gått för dig nu? Maila mig på acmilanese@hotmail.com

 2. Robin skriver:

  Jag lider av kompartmentbesvär, har gjort en fasciotomi sammanlagt 3 gånger. En gång på vänster ben och två gånger på höger ben. Men av någon anledning så bildas det en ärrvävnad över den klyvna fascian, så kompartmentsyndromet kommer tillbaka.
  Min idrottsortoped har jobbat i 20 år och han gör ca 5 kompartmentoperationer per vecka, men jag är tydligen det enda fallet han har sett. Så nu ska jag få träffa Jorma Styf, professor och överläkare på Yrkesortopeden i Göteborg. Tydligen den enda experten i Sverige. Så det är inte alltid det blir bra av att korrigera träning och göra fasciotomi.

  • Emma skriver:

   Hej, såg att du gjorde operation mot kronisk kompartmentsyndrom för några år sedan. Gjorde min första för 7 veckor sedan, tog båda benen samtidigt, både insida och utsida. Hur är det för dig nu? Har du blivit bra?

   • Jess skriver:

    Hej Emma. Jag har nu sökt för att få genomföra en sån här operation då jag inte blir bättre av naprapatbehandlingarna. Hur har det gått för dig? Har du blivit bra?

    • Filip skriver:

     Hej, lever tråden fortfarande?
     Haft symptom på kroniskt kompartmentsyndrom i drygt ett år. Remitterats till ortoped nu. Tänker att det kan vara aktuellt med fasciotomi. Hur gick det för er?

     • Idrottare skriver:

      Hej, jag har gjort både fasciotomi och även en andra operation där de tog de bort en stor del av fascian ist för att snitta men det har fortfarande inte blivit bra. Som det verkar så blir många bra efter operation men symptomen kommer tillbaka efter några år, så frågan är hur man lever med detta? Jag har daglig svullnad och spänningar i vaderna. Ifall någon har koll på hur man kan underlätta med symptomen, tacksam för råd.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.