Inre meniskskada

(Medial meniskskada)

Definition

Skada på den inre halvmånformade broskskivan i knäleden (menisken).

Orsak(-er)

Våld, belastad vridning av knät, huksittande eller sjukliga förändringar utan känt våld.. Det sistnämnda från 35 års ålder och som del av allmän förslitning (artros) i knät.
Inom idrotten vanlig skada, framför allt vid vridning av knät eller vid huksittande t.ex. vid landning efter hopp. Det är vanligare med skador på den inre menisken jämfört med den yttre p.g.a. mindre rörlighet av inre menisken.
Kan vara kombinerat med skador på t ex inre knäledbandet.

Symtom

Diskret knäledsvullnad, ömhet över inre ledspringan. ”Låsningar” av knät av och till är nästan liktydigt med diagnos.
Huggsmärtor, knastrande känsla (krepitationer).
Sträckdefekt i knäleden inger misstanke om sk inslagen menisk eller del av menisk.

Status

Ömhet över inre ledspringan och ibland ”svullnad” precis över menisken. Smärta provoceras vid meniskprovokationstester som t.ex. McMurray’s test där knät hålls böjt maximalt med skenbenet inåtroterat. Därefter rätas knät ut. Vid positivt test fås distinkt knäppande smärta över inre ledspringan.

Alternativa överväganden

Broskskada efter våld (ej artros).
Skada på det inre stödjande ledbandet vid knät ger ömhet över ledbandets fästen, oftast det övre och inte direkt över ledspringan.
Urledvridning av knäskålen.

Utredning

Röntgen är vanligtvis normalt.
Magnetröntgen (MR) bör ersätta diagnostisk artroskopi och kan hjälpa till för diagnos och ställningstagande till operation.
Datortomografi är mindre bra – kräver kontrast.
Artroscopi.

Behandling

I praktiken behandlas de flesta misstänkta lindriga meniskskadorna (utan samtidig ledbandskada), konservativt med kyla och tryckbandage i akutskedet. Därefter rehabilitering via sjukgymnast/fysioterapeut under i alla fall 6 mån med regelbunden träning.
Antiinflammatorisk behandling t ex NSAID i tablettform används ofta.
Om ingen förbättring av denna regim bör patienten få komma till ortoped för ev. artroskopisk diagnostik och behandling. Idag görs hos yngre personer försök med att reparera menisken.
Akuta (idrotts)skador hos yngre personer opereras med framgång; t ex vid sk inslagen menisk. Denna operation bör ske kort tid efter skadan.

Uppdaterad: 2017

6 Kommentarer

 1. Johan skriver:

  Snälla! Skriv ALDRIG Magnetröntgen!!!!!! Denna undersökningsform finns inte!!!! Magnet Resonans Tomografi är vad det handlar om, någon röntgenstrålning är INTE inblandad i denna undersökning!
  Magnetkamera undersökning är bättre att använda isåfall!

 2. Loria skriver:

  Hejsan. Jag trillade med cykeln för ca 2 veckor sen och fick konstaterat att det är en meniskskada. Jag jobbar nämligen heltid på hunddagis som är ett krävande jobb då det är många hundar som drar etc. Jag funderar på att sluta just pga denna skada och hitta ett annat jobb. Läkarna påstår dock att jag ska kunna gå tillbaka till jobbet normalt osv. Känner dock stor tveksamhet till det eftersom jag är 22 år gammal och har ett helt arbetsliv framför mig.. Låter mina tankar logiska?

  • Susanne skriver:

   Hej. Hoppas du mår bättre i ditt knä. Du ställde en fråga i ditt inlägg förra veckan, men det är inget vi på PM riktigt kan svara dig på. Du får helt enkelt känna dig för. Och meniskskador läker de också. Mvh webbredaktören

 3. Gamlamormor skriver:

  Har fått ont i ett knä ( insidan ) med svidande -brännande värk Rejält svullet men INTE hett Har haft detta en gång tidigare för ca 4 år sedan då tappades knäet ,efter på det inte några besvärande symptom Förrän nu Tyvärr har jag gått med detta sedan midsommar Ibland lite bättre därefter sämre igen Vad kan det vara ? samt behandling för detta ? Vill samtidigt passa på att nämna att jag har även samma typ av brännande smärta i fotknölen Värst på morgonen och när jag har suttit stilla en längre stund Är 69 år .Är detta någon typ av åldersförändringar i skelettet Eller ???? Trist att vara begränsad från det vanliga livet Tacksam om någon därute kan veta något om detta

  • Susanne skriver:

   Hej, jobbigt med ont i knät. Tycker du skall kontakta din vårdcentral eller mottagningen där du fick hjälp med knät vid förra tillfallet med svullnad och värk. Svullnader är alltid bra att undersöka i verkliga livet och svårt att sia om på en webbsajt. Har du kontakt med en duktig sjukgymnast so är bra på just leder så är detta också ett alternativ för att få koll på vad det är. Men visst kan det vara ett ålderstecken. Har du haft ett jobb med mycket belastning så kan det ju ge problem upp i åren. Du borde dock kunna få bra hjälp och slippa akut smärta och svullnad. Hälsningar Susanne

 4. Taina skriver:

  Precist tack för det Doktor Google!Närakuten sucks!

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.