Höftinflammation

(Trochanterit)

Definition

Inflammation i det stora muskelfästet och i de ytliga slemsäckarna vid höftlederna.

Orsak(-er)

Överbelastning. Monotona rörelser t ex vid arbete med fotpedal.
Sned belastning vid fotleder eller knäleder. Som en följd av olika smärttillstånd i ryggen. Höftledsförslitning (Coxartros). Hälta. Slag mot höften.

Symtom

Smärta vid höften vid belastning eller liggande i sidoläge. Smärtan kommer även vid sittande liksom vid gång i trappa. Ofta smärtutstrålning efter lårets utsida.

Status

Ömhet vid tryck mot höften och över höftens övre bakre del och med patienten liggande i sidoläge. Det är också lätt att framkalla smärtan om man för benet in mot kroppen och samtidigt vrider foten och benet inåt.

Alternativa överväganden

Ischiassmärta, höftledsfraktur, förslitning i höftleden, spondartrit. Myofasciellt syndrom med ”referred pain” från den päronformade muskeln på höftens utsida (Piriformismuskeln) eller från en nedsliten (spondylotisk) ländrygg.

Utredning

Klinisk diagnos. Ultraljud kan påvisa svullen slemsäck. Röntga höftled om det finns misstankar på höftledsförslitning.

Behandling

Vila, avlastning av benet med krycka. I det akuta läget kan korkinlägg i skon på motsatt fot hjälpa.
Sjukgymnastik. Stretching och stabilitetsträning över svanken.
Antiinflammatorisk behandling t ex NSAID eller lokal kortisoninjektion i det parti som ömmar mest. Ge 2 ml metylprednisolon + 4 ml mepivakain. Använd 70 mm lång nål.
Besvären upphör ofta spontant efter några månader.
Vid svåra och långdragna besvär kan ibland ortoped behöva konsulteras. Ofta blir det då aktuellt med ett operativt ingrepp.

Uppdaterad: 2017

71 Kommentarer

 1. Rama skriver:

  Hej! Undrar eftersom jag har haft ont i ländryggen (höger sida) i ett år. För två månder sedan var jag hos sjukgymnast och fick lite träning så det känns lite bättre i ländryggen, men nu i två veckor har fått ont i höften i höger sida och sedan två dagar har jag samma värk i vänster höft också. Samtidigt har haft ont i insidan av ljumsken och när jag drar knät mot kroppan då knakar någonting i ryggen. När jag springer, tränar och går så känner jag ingen värk, men efteråt får jag ont i höfterna. Några tips vad kan jag göra?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Rama! Prova med att vända dig till din sjukgymnast igen, hon eller han kan säkert ge dig råd. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 2. Eva skriver:

  I över 1,5 år har jag haft ett inflammerat muskelfäste i höften. Det har hållits någorlunda i schack med akupunktur. Efter sex dagar med MSM fick jag fruktansvärt ont där men tog det som en läkning så jag fortsatte. Natten efter kändes det som hela höftbenet gått sönder och varken Voltarensalva eller smärtstillande hjälpte. I några timmar låg jag och våndades och insåg att jag måste sluta med MSM. Sedan, som om ett ljus blåses, ut slutade det helt tvärt att göra ont. Dagen efter var jag stel och öm men kunde lätt gå tre kilometer. Idag, två dagar efter, känns ingenting. Jag äter även antiinflammatorisk kost vilket kanske gör att verkan av kosttillskottet blev så snabb.

 3. Tessan skriver:

  Hej, jag hade för en tid sedan problem med vänster fot (fick hälsporre och den säckade ihop på insidan). Jag fick då genom sjukgymnasten tips på inlägg och de hade jag under en tid tillsammans med ett par skor som inte alls var lämpliga (tyvärr sa aldrig han som gjorde inläggen att de inte passade ihop). Jag fick ganska snabbt problem med knäet och vänster höft. Jag gick i några månader, för jag trodde ju såklart inte det var på grund av inläggen. Gick tillbaka till sjukgymnasten och han kliade sig i huvudet. Jag har nu förstått att där han byggde upp mina inlägg var även mina skor uppbyggda så det blev dubbelt, vilket gjorde att jag gått på utsidan av foten i flera månader (och jag går mycket). Nu har jag jätteont i höften och foten framförallt. Men vet inte hur jag ska bli av med bekymret.

 4. saada skriver:

  Jag har ont i höger höft.

 5. Malin skriver:

  Hej! Jag fick barn för sju månader sedan och jag har superont i höfterna, bak höger knä och ländrygg. Gör även ont när jag ligger på sidan i sängen. Känns som om jag spänner höfterna och bara vill stretcha ut dem eller trycka på en punkt för att det ska gå över. Jag vet inte om det är foglossning eller inflammation. Vad ska jag göra? Ska jag gå till vårdcentralen eller kiropraktor eller något annat? Tack!

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Malin. Jag tycker att du ska börja med ett besök på vårdcentralen och få en bedömning. Vänliga hälsningar webbredaktören

 6. My skriver:

  Jag började träna rätt mycket för snart ett år sen och fick plötsligt ont i höften. Gjorde superont så jag åkte in akut en dag. Fick då veta att jag hade en inflammation på muskelfästet på vänster sidan i höften. Fick inflammationsdämpande, har vilat massor och har nu börja köra igen men har fortfarande ont till och från, gjort ont i snart ett år. Svider i höften ibland, ömmar mest längst sidan på vänster sida och längst höften.
  Hur ska jag göra? Har även börjar få ont på höger sida. Har även höftproblem i familjen på pappa sida. Vill kunna träna och inte ha den här smärtan!! Tack för er hjälp!

 7. Patrik skriver:

  Hej! I lördags körde jag två tuffa pass spinning. Jag kände mig frisk innan men är rädd att jag haft infektion i kroppen då jag blev dålig direkt efter. Först fick jag en väldigt jobbig hosta, sen feber, ont i halsen, förkylning och smärta i båda mina höfter precis som ni beskriver här, gör väldigt ont när jag går i trappor. Har haft strax under 40 graders feber nu i fyra dagar.
  Jag fick inte ont i höfterna förrän efter 1,5 dygn. Kan det vara inflammation i höfterna eller kan det bero på att jag låg väldigt mycket på sida under det första dygnet som sjuk? Nu kan jag knappt ligga på sida längre.
  Bör jag uppsöka läkare eller avvakta?
  Tack på förhand… Med vänlig hälsning, Patrik

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Patrik. Om dina besvär håller i sig och du fortfarande är orolig över vad det kan vara, så tycker jag absolut att du ska besöka din vårdcentral för att få en bedömning. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 8. Fanny skriver:

  Hej! Kan man få detta av en svår foglossning? Jag har ont precis rakt på höften, öm. Kan inte ligga längre stunder på sidan! Vilket jag måste eftersom svanskotan är bruten från förlossning! Jag behöver hjälp!

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Fanny! Börja med att prata med personalen på barnavårdscentralen, de känner säkert igen problematiken från andra mammor. Du kan också boka en tid på din vårdcentral. Hälsningar webbredaktören

 9. Jeanette skriver:

  Hej, jag är 67 år har aldrig haft ont i mina höfter, så helt plötsligt fick jag något så grymt ont. Vid varje steg jag tog trodde jag att jag skulle svimma, så jag var till vårdcentralen och den läkaren sa att det var slemsäcksinflammation och jag fick en kortisonspruta. Min fråga, kommer jag att bli helt bra igen?

 10. Fredrik skriver:

  Hej. Har sedan två dagar bakåt en besynnerlig (på så vis att jag ibland kan forcera fram den och att den ibland vekar komma av sig själv) och framförallt extrem smärta på vänster sida, vid nedre delen av ryggen, höftpartiet och ner mot låret. Saken är den att jag för några veckor sedan fick Esomoprazol, ett vanligt läkemedel vid exvis magsår. Började ta detta, men fick utslag över benen – ganska många till antalet. Dessa gick ned med tiden. Dock fick jag rosfeber som satte sig i vänsterbenet som delvis blev varmt, ömmande och svullet. Fick penicillin mot detta.
  Det är när jag kommer hem och ätit middag som jag ska resa mig från bordet; ungefär som man brukar göra när man reser sig från ett stol vid ett bord: roterar vänster och reser sig upp. Denna gång känner jag dock en extrem (!) smärta på vänster sida vid höften. Det är denna smärta som ni inte vill ge med sig.
  Under gårdagen skrek jag som jag aldrig gjort. Jag nådde konstant smärttoppar och det verkade som att när smärtorna kom, så krampade höften och benet. Jag har nog aldrig varit så nära att svimma av smärta. Detta har fortgått, och natten till igår var ingen rolig historia. Gårdagen var okej, jag tvingade mig att ta en promenad, men vid ett visst läge, eller bara slumpmässigt(?), så kommer denna extrema smärta då jag får släppa allt jag håller på med och bara vänta ut – det kan ta några sekunder.
  Tyckte att natten till idag var betydligt trevligare, hade bl a bytt till en något tunnare madrass, så bädden blev lite hårdare. Men smärtan består. Jag kom knappt upp ur sängen, och smärt-attackerna kommer titt som tätt, däremellan molar det i höften och i låret.
  Vad sjutton kan ha hänt? Jag går hos fysioterapeut en gång i veckan, och har gjort så under kanske två månaders tid. Detta då jag tidigare i sommar hade något form av ryggskott och ryggen låste sig i en krampad krokighet. Detta är något annat – men vad varför denna extrema smärta som jag vill sätta som 10 på en skala där den siffran är max.
  Läste lite på bipacksedeln på Esomoprazolen. Där stod förutom detta med att man kunde få hudutslag, även att man kunde få … frakturer! Något som jag skrattade lite åt, för det verkade så långsökt. Men nu börjar jag nästan undra om det är något som hänt, eller om det är infektionen i kroppen som kan ha satt sig på fler ställen än nere på smalbenet. I vart fall verkar det här inte riktigt vilja gå över, och smärtattackerna är snudd på ohållbara. Under gårdagen var jag nära att ringa ambulans för att komma till akuten, så illa var det.
  Funderade på ischias, eller den falska varianten. Den sistnämnda skulle visst vara mer molande, men det jag har upplever jag definitivt som snabbt, huggande smärta. Försöker jag forcera genom att röra på ryggen så verkar inte detta ha med saken att göra. Ska jag däremot försöka ta på mig ett par byxor så smärtar det ordentligt runt vänster sida, på höften, med mot benet. Just spänningen på utsidan av låret har jag känt av tidigare, men inte på det här viset. Har även kunnat provocera fram smärta genom ta ut vänsterbenet lite grand. Då kommer smärtan, och går sedan gradvis tillbaka om jag flyttar benet in igen. Det brukar även kännas som det krampar lite grand.
  Undrar om detta är höftledsinflammation, eller om det är något annat. Hur många dagar ska gå innan jag söker hjälp och smärtlindring?
  Stort tack på förhand, Fredrik, strax över 40.

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Fredrik! Att döma av ditt långa brev har du ordentliga besvär. Tycker absolut att du redan nu ska höra av dig till din vårdcentral för undersökning av höften och benet, och för svar angående eventuella biverkningar av din medicin. Hoppas på bättring. Vänliga hälsningar webbredaktören

   • Fredrik skriver:

    Tack för ditt svar. Hamnade på den akuta vårdcentralen som hade öppet nu i helgen. Läkaren petade fem gånger på benet och gjorde även testet där han drog upp benen. Sen sade han att han inte visste var det var, men att det inte var akut för jag hade puls i benet. Blev inte så imponerad av denna undersökning. Han hänvisade mig vidare till akuten på det stora sjukhuset. Fick dock starka tabletter utskrivna, men efter att kollat på biverkningar så hoppade jag över att ta dessa. Var någon syntetopiat/morfin eller likn.
    Men… Idag kunde jag gå upp ur sängen själv och haltade väl något snyggare än tidigare. Inte samma knivsmärta, även om smärta fortfarande kvarstår. Tursamt nog har jag en vanlig läkartid hos min ordinarie vårdcentral i morgon, får ta upp detta då. Själv undrar jag – vad tusan var det som hände mig, och hur kunde det debutera så snabbt?
    Önskar er en bra vecka!

 11. Gunni skriver:

  Jag har gått med min smärta i höften i ett år nu. I september fick jag en kortisonspruta, det hjälpte en tid men smärtan är nu tillbaka. Det är inte lätt att gå, och det känns som om benet viker sig om jag flyttar tyngden till det benet. Jag har tagit Voltaren 50 mg 2 ggr dagligen i 10 dagar. Det känns bättre, men vågar jag fortsätta med det? När kan det vara lämpligt att få ytterligare kortison som kändes bra?

  • Stefan skriver:

   Du visar inte din ålder men det har förvisso betydelse. Kräv av din läkare en magnetröntgen för att se om du möjligtvis har Ledgångsreumatism. Kräv det .

 12. Angelika skriver:

  Hej. Har under några månader haft värk i höger höft, speciellt när jag ligger på sidan, spelar ingen roll åt vilket håll. Det är som en molande värk som sitter i mer eller mindre hela tiden. Borde jag kolla upp det eller är det något som ger med sig? Är det en inflammation? Har också fått ont i hälsenan på samma sida. Hör det ihop på något sätt dessa åkommor? Tråkigt att ha ont. Vad kan jag göra för att det ska bli bättre?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Angelika! Då du haft dina besvär en längre tid nu tycker jag att det är befogat med en konsultation på din vårdcentral. Vänliga hälsningar webbredaktören

 13. Sarah skriver:

  Hejsan! Har en längre tid haft ont i vänster höft. Smärtan blir bara värre och värre. Det kommer stötvis beroende på vad jag gör. Om jag visste hur det känns när någon sticker in en kniv och vrider om så är det nog en sån smärta. Sen några månader smärtar det också till på framsidan av låret. Det gör så ont ibland på båda ställena att jag tappar andan, det får mig till och med att gråta. Har fått smärtstillande, varit hos sjukgymnast, röntgat mig och väntar nu på en tid hos ortoped. Röntgen visade inget, förutom att jag är lite sned i bäckenet och ryggraden. Jag är långtifrån överviktig så problem med vikten har jag inte. Jag är mycket ute och går, ute och dansar ibland och gör fyra olika övningar från sjukgymnast. Undrar så vad denna smärta beror på? Hoppas ni kanske vet eller har en liten aning om vad det här kan vara?
  Med vänliga hälsningar Sarah

  • Webbredaktören skriver:

   Hej – det låter jobbigt att gå med denna smärta. Hoppas att du snart får tid hos en ortoped för konsultation. Till dess är det kanske bra om du pratar med din sjukgymnast som kan råda dig när det gäller promenader och dans. Kanhända ska du vila din höft från ansträngningar?

 14. Juttina skriver:

  Hej. Efter många års paus har jag kommit igång med jogging igen. Förra gången tappade jag motivationen pga höftont, diagnostiserad av en läkare till slemsäcksinflammation. Som sagt, jag har börjat jogga igen och det har gått bra sen juli 2014. Jag har joggat regelbundet 3 gånger i vecka 5-6 km per gång. För cirka 2 månader sen fick jag för mig att öka en utav rundorna till 10 km vilket kändes helt underbart, men efter tre veckor fick jag ont i höften igen!!! Först litegrann och jag vilade då 2 veckor, åt en hel del Voltaren också. Efter 2 veckors vila skulle jag ut på min vanliga joggingrunda då det kändes rätt ok i höften, men efter 2 km fick jag stanna, superont. Haltade hem deprimerad … Tog kontakt med en naprapat. Har nu gått till henne två gånger och vilat ytterligare en vecka (inga Voltaren). Genom att jag är nästan i panik för att inte kunna jogga igen, bestämde jag idag att jogga på bandet på gymmet, lite lugnt. Joggade knappa 5 km mycket sakta o lugnt vilket gick bra, men nu efteråt, superont på vänster sida. Jag vill absolut inte sluta jogga, däremot vill jag bli av med inflammationen eller vad det nu är. Kan en kortisonspruta hjälpa till? Eller skall man bara bita ihop och smörja Voltaren gel och sen ger den sig efter ett tag? Har även börjat stretcha, och skall fortsätta med naprapaten…

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Juttina! Kanske är det värt ett nytt besök hos läkaren som skrivit ut recept på Voltaren (eller har du kanske använt den receptfria varianten?). I vilket fall så skulle det nog vara bra med besök hos en läkare för att få råd om hur du ska förhålla dig till dina höftbesvär i kombination med jogging, som jag ser att du verkligen vill fortsätta med.

  • Alice skriver:

   Hej Juttina, har problem som låter väldigt lika dina – äntligen kommit igång med joggingen, sprang lite för långt och fick knallont i höften. Har haft en mer gnagande värk i höften i flera år, vilket har fått mig att lägga av joggningen i perioder, men den här gången kom det som en blixt från en klar himmel. Vilade en vecka och sprang 1 kilometer igår, det kändes sådär. VILL INTE sluta jogga, utan komma igång igen så snart som möjligt. Har du fått någon hjälp och i så fall vad? Ditt inlägg är från i maj, har du kommit igång sedan dess? Hoppas allt gått bra och att du vill dela med dig av lite tips :-).

 15. Lisa skriver:

  Hej, jag har fått stötvågsbehandling i omgångar för trochanterit och jag har blivit smärtfri och slutat med stark smärttabletter, ett nytt liv för mig!

  • Jenna skriver:

   Åå de låter ju helt fantastiskt! Hur länge hade du besvär?

   • Elisabet skriver:

    Hej Lisa! Hur länge hade du besvär innan du fick stötvågsbehandling? Jag har haft besvär av och till de senaste åren och det har hjälpt med Pronaxen, men nu har jag haft jätteont över en vecka och ätit mycket smärtstillande utan att det hjälper. Var hos läkare idag men fick bara nya recept! Till saken hör att jag rider och nu sist kom värken efter en längre tur!!! Någon annan ryttare som känner igen sej? Ska åter till läkaren om det inte är bättre om två veckor! Ger sjukgymnaster stötvågsbehandlilg??

 16. Anna skriver:

  Hej! Under sommaren har jag haft ont i höfterna och det blev bara värre och värre , gick till läkare som sa att jag troligtvis hade irriterade höftspetsar ? Mina symtom kom tillbaka här om dagen , det började med att jag domnade i höften och rumpan när jag satt och läste sen blev det som en kramp som inte ville försvinna , jag gick på jobbet och sen kom smärtan . Några tips vad man kan göra ? Jag jobbar som undersköterska och springer mycket i korridorer och trappor.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.