Höftfraktur

(Collum femoris fraktur)

Definition

Benbrott på lårbenshalsen alternativt på benutsprånget på lårbenets övre del sk Pertrochantär femurfraktur.

Orsak(-er)

Oftast fall inomhus. Drabbar ffa äldre patienter.

Symtom

Belastningssmärta, ljumsksmärta efter fall.
Benet är lätt förkortat och utåtvridet om benändarna är åtskilda och ligger fel (dislocerad fraktur).
Om patienten har diskreta men kvarstående symtom efter 1 vecka kan detta bero på att benbitarna kilats in i varandra. Dessa frakturer ses inte vid den akuta röntgenundersökning utan först efter 1 vecka.

Alternativa överväganden

Blygdbensfraktur i den undre eller övre delen. Oftast en beskedlig fraktur. Kräver endast smärtstillande och snar rörelseträning.

Utredning

Röntgen, akut. Eventuellt förnyad röntgen efter en vecka.

Behandling

Akut operation av ALLA collum femoris- och pertrochantära frakturer. Detta oavsett ålder och allmäntillstånd. Operationen görs för att patienten snabbt skall komma igång med gångträning.
Även en helt sängliggande patient kräver operation ffa i smärtstillande syfte. Operationen gör att det blir lättare att sköta den sängliggande patienten.

Uppdaterad: 2017

8 Kommentarer

 1. Klara skriver:

  Hej! Jag hade för ungefär 6 månader sedan en spricka i lårbenshalsen och till ett muskelfäste. Detta ska ha läkts nu men har fortfarande då och då känningar: Jag gick med kryckor i 8 veckor och sedan kunde jag direkt börja rida igen utan sjukgymnastik eller något. Jag ramlade av hästen för 2 dagar sedan och har nu ont igen, jag har ont när jag går och när jag vänder mig ibland. Jag känner igen smärtan förutom att jag inte fått Kramper ut i benet denna gången. Jag undrar då vad jag ska göra? Ifall jag ska in och kolla eller bara låta vara?

 2. Yvonne skriver:

  Hej 🙂 Bröt lårbenshalsen för 2 1/2 månad sedan. Går nu utan kryckor och kör sjukgymnastik. Min fråga: Jag får en typ av kramp i det opererade benet, känns mest på framsida lår och ner mot knät, flera gånger per dag. Går över när jag byter ställning. Det sker när jag sitter eller ligger.
  Mvh Yvonne

 3. Brage K skriver:

  Jag opererades för två månader sedan för en höftfraktur (trokantär) efter ett fall från ett tak. Har hela tiden efter operationen haft kraftig höftvärk. Däremot ingen värk i själva höftfrakturen. Kan idag inte gå utan kryckor. Har varje dag gjort övningar jag fick från lasarettet men det blir ingeen bättring. I början av augusti hade jag sådan värk att jag fick en akuttid till röntgen och ortoped. Bilderna från röntgen visade inget onormalt och läkaren sa att läkprocessen hade påbörjats. Nu undrar jag om det är normalt att det inte blivit någon förändring på två månader. Frakturen är sammansatt med en märgspik och två skruvar. Jag tar inga smärtlindrande tabletter och värken är värst på nätterna och jag måste sova på ryggen. Kan inte ligga på någon sida. Vänster är den sida frakturen sitter på men jag kan inte heller ligga på höger sida eller på magen. Vad bör jag göra???

  • Webbredaktören skriver:

   Svårt att svara på. Men eftersom det nu gått nästan en månad sedan du gjorde förnyad röntgen, och värken fortfarande håller i sig, så är det kanske läge att åter ta kontakt med din ortoped. Prova att få en tid för telefonkonsultation. Du kan också prova att ta kontakt med en fysioterapeut/sjukgymnast på ortopeden och kanske den vägen få några goda råd. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 4. Ann-Christine skriver:

  Jag ådrog mig en blygdbensfraktur efter ett plösligt fall på en strandpromenad. Inget högt fall alltså. Först trodde jag att det bara var en muskelsträckning som skulle ge med sig på en vecka eller så. Efter att med möda tagit mig till mitt hem så förstod jag att det inte var så. Fick rådet av 1177 att uppsöka akuten, vilket jag gjorde. Läkare klargjorde för mig att man inte åtgärdar med operation utan att det skulle självläka och att det skulle ta cirka 8-9 veckor. Okej för mig tänkte jag då, men anade inte att det skulle vara så besvärligt under så lång tid. När det gått 7 veckor och jag inte börjat känna någon direkt förbättring så började jag misströsta. Men så plötsligt efter 7,5 vecka så kände jag att det liksom vände… Jag hade då haft stora problem att sitta då det var som en stor böld i baken på mig och trots hjälpmedel så hade jag det väldigt besvärligt. Två veckor senare kunde jag trappa ner på värktabletterna. Nu har det gått 13 veckor och jag tar värktabletter oftast bara på morgonen. Lite obehag har jag fortfarande men det blir bättre efter hand. Så alla ni som misströstat – det blir bättre. Jag är 68 år och ska testas om jag har benskörhet. Under hela konvalacenttiden har jag inte träffat någon läkare.

 5. Pia skriver:

  Jag har ådragit mig en ramusfraktur i form av en spricka. Det tog flera veckor efter att jag fått svår smärta i ljumsken och stora problem med att stödja på benet innan frakturen till slut upptäcktes på röntgen. Sammanlagt låg jag knappa tre veckor på ortopedavd i första hand för smärtlindring, då smärtan var hemsk. Jag har också Ehlers-Danlos syndrom (hypermobilitet) som är en genetisk bindvävssjukdom och som innebär att jag är mycket instabil i många av kroppens leder. I mitt fall har jag mina största bekymmer med svår instabilitet i bäckenet (typ: foglossning).
  Sprickan sitter nedanför sittbenet i blygdbenet mot ljumsken och smärtan är också främst lokaliserad till ljumsken. Därför kan jag skilja på fraktur- resp EDS-smärtan.
  Pga frakturen har jag problem med att ta mig i och ur sängen bl a och lösningen blev i mitt fall en placering på korttidsboende. Här kommer jag att vara kvar till dess jag klarar mig med hemtjänst. Jag hade redan innan skadan hemtjänst, men kommer med all sannolikhet att behöva mer hjälp när jag väl kommit så långt att jag klarar mig i säng själv. Att som 50-åring hamna på korttidsboende är ingen drömsituation, men jag kan nu efter snart tre veckor här inse att jag öht inte hade klarat mig själv hemma.
  Jag har fortfarande mycket ont av frakturen och kommer säkert att få leva med den smärtan lång tid innan den klingar av. Men även om det går sakta så ser jag små framsteg vilket inger hopp om att jag kan få komma hem till min lägenhet.
  Idag är jag tacksam att jag fick plats på kommunens korttidsboende, trots allt.
  Den placeringen har gjort att jag kan träna i min egen takt och låta kroppen läka. Så får ni erbjudande om korttidsplats som ett mellansteg mellan sjukhus och hemmet så är det väl värt att fundera över. Ville delge er mina erfarenheter efter en mindre (men som sagt, mycket smärtsam) bäckenfraktur.

 6. Anna-Lena skriver:

  Drabbades av en sittbensfraktur, båda sittbenen, det är mycket bättre nu och det är drygt
  Ett år sedan det inträffade i duschen. Känns fortfarande som en tyngd i nedre delen av
  Buken.,Har mest diffusa smärtor i korsryggen. Dom första mån var jag mest sängliggande.

  Detta hände i Egypten och jag åkte ambulansflyg hem. Hade också 100 i sänka. Är det
  Vanligt?
  Tacksam för svar.

  Vh Anna-Lena

  • Susanne skriver:

   Hej. Svårt att svara på varför du hade 100 i SR då. Kanske hade du fler problem/sjukdomar förutom din sittbensfraktur vid den tidpunkten. Låter som du haft det jobbigt sista året. Hoppas du fått riktigt bra rehabilitering och har bra läkarkontakter om du nu har smärtproblem. Mvh webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.