Heberdens knutor. Bouchards knutor

(Heberdens noduli / Bouchards noduli)

Definition

Förslitningsförändringar av brosket i den yttersta fingerleden (Heberden) eller näst yttersta fingerleden (Bouchard).

Orsak(-er)

Okänd. Det finns ett samband med arv, ålder och dessutom med kvinnligt kön.

Symtom

Små hårda knölar, som växer ut från benen vid leden. Detta ger lederna ett deformerat utseende och en fixerad snedställning i leden. Förändringarna orsakar svullnad och smärtor vid rörelse i fingret. Varierande grad av värk och ömhet. Värken lugnar sig ofta då leden stelnat vilket brukar ske efter några år.

Diagnos

Ömhet över leden och typiska förändringar leden i form av uppdrivningar (små knölar) och snedställning.

Alternativa överväganden

Ledsjukdom i samband med psoriasis kan ge liknande förändringar.

Behandling

Oftast ingen.
Vid uttalade besvär kan inflammationshämmande medel som NSAID användas.
Någon gång kan det också behövas kortisoninjektion i leden vilket dock tekniskt är svårt.

Uppdaterad: 2017

5 Kommentarer

 1. Anfi skriver:

  Hej…det kommit en knuta på mitt finger. Ser ut dom en ärta i storlek. Har aldrig haft sådana innan. Har immunbristsjukdom och ledvärk. Hälsningar Anfi

 2. Marita skriver:

  Opererad flera gånger, alla fingrar utom ringfingrarna. Höger tumbas opererad fyra gånger. Har nu fått så ont i höger ringfinger i leden, inte leden under nageln utan i leden innan knogen. Har så ont så jag överhuvudtaget har svårt att använda den handen. Mycket svullen över leden och fingret börjar ändra riktning. Vad göra när man på grund av Waran inte får äta inflammatoriska tabletter?

  • Webbredaktören skriver:

   Det låter väldigt besvärligt. Föreslår att du tar ett ingående samtal med din behandlande läkare för att diskutera eventuella alternativ till antiinflammatoriska tabletter. Allt för att du sk få någon lindring.

 3. Dolly skriver:

  Har fått knutar på nedre leden på lillfingret. Jag har nu märkt att min fingertopp är sämre känsel i, känns som fingret förlorat styrkan vid grepp. Är detta något man måste söka för? Mvh Dolly

 4. Anders Holmström skriver:

  Förslitning är ett ord som ingen medicinskt skolad person någonsin mer bör använda. Artros beror endast i extrema undantagsfall på belastning. Övervikt är en riskfaktor som också bör tas i beaktande vid alla typer av artros.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.