Droppfot

Orsak(-er)

Förlamning av Peroneus-nerven.
Nervpåverkan till följd av osymmetrisk skada på nerver som i sin tur orsakats av diabetes, alkohol, lösningsmedel m fl.
Förlamningen kan också uppstå

 • vid tryck intill knäet p g a gips, skada, huksittning
 • i samband med viktsnedgång
 • vid skada på ischiasnerven
 • vid borreliaskada på L5- nerven
 • vid påverkan på lillhjärnan t ex vid ALS
 • vid påverkan av läkemedel
 • vid nedsatt njurfunktion (uremi)
 • utan säker förklaring (idiopatiskt)

Symtom

Nedsatt kraft eller oförmåga att lyfta upp själva foten. Släpande fot.
Normalt har åkomman en god prognos med spontan tillbakagång av symtomen inom 3-6 mån.

Status

Vid den typiska peroneusförlamningen ses svaghet i fotled eller tår som enda fynd. Dessa symtom har uppstått akut.
Nedsatt vibrationssinne över fotknölar + sänkt känslighet vid test med monofilament + utsläckt Achillesreflex (polyneuropati).
Svaga muskler på baksidan av låret med svårighet att t ex göra knäböjningar. Detta ses ffa vid påverkan av ischiasnerven.
Svaghet i sätesmuskeln M Gluteus medius med svårigheter att föra benet vid höften utåt (L5- radikulopati).

Utredning

Patientens sjukhistoria. Har patienten akuta eller kroniska smärtor? Nedsatt känsel? Finns tecken på nervskada (polyneuropati)? Finns alkohol, diabetes, lösningsmedel med i bilden? Fästingbett? Läkemedel?
Gör stämgaffeltest och testa med monofilament.
Eventuellt testas vitamin S-B12 samt leverproverna ASAT, ALAT, GT, CDT.
Vid onormalt förlopp tas prover med fokus på cancersjukdom, systemsjukdom, bristande näringsupptag.

Behandling

I vanliga fall får patienten en skena samt ett träningsprogram via sjukgymnast. Avvakta 3-6 mån. Ofta spontant tillfrisknande.
Vid avvikande bild med smärtor, försämring och då flera never förlamats skall patienten remitteras till neurolog.

Uppdaterad: 2017

17 Kommentarer

 1. Johan skriver:

  Var hos läkare idag efter att jag känt att vänster fot känns bortdomnad. Började efter att jag suttit på en gammal stol med benen upplagda över en annan stol på balkongen i söndags. Ingen bra sittställning. Satt så i 3 timmar. Läkaren trodde att det möjligen kunde spela roll. Har inga ryggsmärtor, sänkan var bra.

 2. Abi skriver:

  Hej! Jag fick droppfot för snart ett år sen som sedan sommaren har blivit bättre och bättre men jag har fortfarande vissa problem med att röra tårna och att böja foten, smärta i hälsenan som har tillkommit nyligen. Kommer funktionen i foten bli återställd eller är det något jag får leva med? Är det vanligt att man inte blir helt återställd? Jag är noga utredd utan att de hittade någon orsak och jag har fått hjälp av sjukgymnast en kort tid, till vardags rör jag mig mycket och använder foten normalt, men den är inte lika rörlig som den vänstra.

 3. Lovisa skriver:

  Hej
  Har haft droppfot i ca 3 år nu. Droppfoten orsakades av ett diskbråck som jag opererats för. Kan man ersätta de skadade nerverna i ryggen med en nervtransplantation?

  Mvh Lovisa

  • Åsa skriver:

   Hej! Det var ju längesedan du skrev det här så jag hoppas du fått tag på den här informationen förut. Men i alla fall så finns det en privatklinik i Skåne som heter Kaernan ortopeden som opererar droppfot genom att flytta en del av en sena på insidan av foten och fäster den fram på foten så den lyfts upp. Det gör att man inte snubblar med foten. Genom vårdgarantin kan man få en betalningsbekräftelse från sitt landsting så kostar det inte mer än ett vanligt läkarbesök.
   Bor man däremot i Skåne så gör man tydligen den här operationen på lasarettet i Malmö, då får man vända sig dit i stället för privatkliniken.

   • Åsa skriver:

    Kom på en annan sak. Det finns något som heter dictusband som man fäster runt fotleden och sedan hakar i skon med en gummiring. Den gör att foten lyfts upp när man går. Finns även att fästa runt foten och gå med inne utan skor. Säljs på nätet av Erimed.

 4. Isabella skriver:

  Hej,
  Jag har haft droppfot sen 2007, har behandlats på flertalet sjukhus där de har försökt att ”laga nerver”, sjukgymnast samt förkortat senor i hopp om en förbättring dock utan framgång. Jag är idag 21år och påverkas dagligen av mig droppfot då jag snubblar, har krypningar samt känselbortfall och en konstant smärta i fot och ben. Jag har fått skenor som ska förhindra mig från att trilla, skenorna ger mig dock så mycket smärta att jag inte kan använda de i mer än 15 min. De neurologer och ortopeder jag träffat säger att detta är obotligt och något jag kommer att få leva med. Jag har inga övriga sjukdomar och anledningen till att jag fick droppfot är okänt. Jag har svårt att tro att detta skulle vara obotligt och på grund av min unga ålder känner jag att detta inte är något jag vill leva med för resten av mitt liv. Finns det någon forskning på detta eller klinik som kan göra något åt detta? Det spelar ingen roll om det finns i Sverige eller någon annanstans i världen, bara jag får slippa detta. Med vänlig hälsning, Isabella

  • Susanne skriver:

   Hej Isabella. Kunskap om forskning kring dropp fot utan känt ursprung har jag ingen aktuell kunskap om men jag kan se vad jag kan hitta och lägga ut det är på sajten under kommande vecka. Mvh webbredaktören.

 5. Jonas skriver:

  Hej, jag har medfödd ej synlig liten CP skada sen jag föddes. Det jag fick på köpet är att jag har kort hälsena i framförallt höger fot. De senaste 5-7 åren så har foten börjat droppa lite mer, inte så farligt. Sliter ut skor lite fortare bara. Jag har inga större problem att gå eller så. Bara lite svårt att lyfta foten uppåt som man gör med normal fotisättning. Vi är vanemänniskor och vänjer vid oss hur vi går. Jag kan pga det lätt snubbla, eller lättare än andra i alla fall. Kan se lite komiskt ut ibland. Ha de gott, Jonas

 6. Christina skriver:

  Hej! Min son som har Downs syndrom har fått diagnos droppfot ! Han är svälld o har svårt att gå ! Är de vanligt hos människor me DS .. .? Han är 31 år mvh Christina

  • Susanne skriver:

   Hej. Droppfot kan ju uppkomma av en mängd olika anledningar. Jag har försökt leta efter just samband mellan Downs Syndrom och droppfot men kan inte vid en snabb överblick hitta detta, även om jag har ett svagt minne av att ha hört just det. Jag var inne på Svenska Downsföreningen och titta lite, kanske du höra med dem. Mvh webbredaktören.

 7. veronica skriver:

  Hej ska operera min droppat jag fick 2003 av en ryggoperation. Dom ska förlänga hälsenan och förkorta sedan på framför. Är det vanligt att man blir återställd? Är jätte nervös.
  Mvh Veronica

  • Susanne skriver:

   Hej Veronica. Hoppas att du har fått en god kontakt med både neurolog och ortoped inför operationen. Det bästa är att kontakta den mottagning som du sedan kommer att skötas via efter operationen. Där kan du fråga om efterförloppet för just den typ av operation som du skall genomgå. Men jag hoppas nu att de finns flera PM-läsare/besökare där ute på nätet som genomgått liknande operationer och som kan delge dig sina egna erfarenheter.
   Jag är enbart webbredaktör med bred allmänmedicinsk kunskap och kan således inte hjälpa dig närmare, men jag hittade nyss en artikel på Dagens Medicin från 2002 som jag tror du kan läsa med viss behållning. http://www.dagensmedicin.se/nyheter/flyttad-sena-hjalper-forlamad-fot-att-lyfta/ . Lycka till med operationen. Bästa hälsningar Susanne

   • veronica skriver:

    Hej Tack för ditt svar. Nu har det gått ett år sedan jag opererades och går på hög smärt medicin. Läkaren som utförde den säljs varit bakfull. Min fot st fruktansvärd ut med 2 stora knölar på fot ryggen. Har ont ständigt och läkaren säger att operationen misslyckats. Min man var med mig till honom följa måndagen och frågade om han var nykter. Varpå han springer ut och kall svettas. Han kommer in till mig efter ca5 min. Och säger att han ska skicka recept. Men när jag skulle hämta det visade de sig att han sänkt mig med 60mg morfin per dag enbart för att jävlas. Och när jag var där tyckte han att jag skulle höja 40mg till natten. Får han verkligen göra så här? Sen ringde jag min husläkare och förklarade varpå han ser att ortoped dr skrivit en remiss till mr. För han säger att det är inte han som gjort dessa knölar. Sen när jag tog bort skruven från foten så går han in i samma är bildning. Och jag vet att man inte får det. Ja vad ska man Göra Och säga? Jo han skulle visa oss journalerna han skrivit och tar fram min och öppnar den första som är helt TOM, han öppnar den 2 och där likaså 4st öppnade han som vart helt Blanka? Vore tacksam om du svarade skriv gärna till min mail eller här. Tack på förhand.
    Mvh Veronica

 8. Mikael skriver:

  Hej Fredrik,
  Hur går det nu för dig med droppfoten? Har du undersökts vidare gällande övriga symtom som svettningarna och ryggsmärtan? Är intresserad av området som naprapat då jag har några patienter som är under behandling här hos oss på Access Rehab i Stockholm. Om du är intresserad tar jag tacksamt emot mail från dig om hur det går. Mvh. Naprapat Mikael Klintmark

 9. Fredrik Ohlsson skriver:

  Sedan januari 2010 har jag droppfot. Jag fick urinvägsinfektion, blodförgiftning, hög feber, infektion i ryggen. Akuten S:t Göran, så Sabbatsberg och i februari Karolinska, Solna. Slang i halsen, sköterskor från Vården injicerade varje morgon kraftig dos antibiotika. Friskförklarades den 19 maj. Men droppfoten fick jag dras med. Och yrsel, dålig balans. Använder käpp. Får ofta fruktansvärt ont i ryggen. Tar smärtstillande tabletter. Läkare har sagt mig att foten aldrig kan bli bättre och att den inte går att operera. Jag kan inte få corteson mot ryggsmärtan. Är ofta törstig och svettas enormt. Har läst att det hör till när man har droppfot. Finns hjälp? Hälsningar Fredrik Ohlsson.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.