Broskskada i knä

Orsak(-er)

Ofta idrottsvåld mot knäleden. Vanligen i kombination med menisk- och/eller korsbandskada.

Symtom

Svullnad och smärta i knäleden. Leden ”hakar upp” sig, låser sig. Återkommande smärta i knät under och efter belastning. Patienten brukar ange att smärtan sitter över lårbenets runda avslutning vid knäleden (kondylerna). Typiskt är ett ”strulande knä” där vila, tid, träning, NSAID etc. ej hjälper.

Alternativa överväganden

Meniskskada. Korsbandskada. Chondromalacia patellae.

Utredning

Utredning görs av ortoped med bl a magnetröntgen eller sk artroskopi. Utredningen kan aktualiseras när rehabilitering börjats och knät ej blivit bra.

Behandling

Remiss till ortoped för ställningstagande till brosktransplantation med brosk från egen broskvävnad (autolog brosktransplantation).

Uppdaterad: 2017

3 Kommentarer

 1. Eva 69 skriver:

  Föll vid yrselanfall och slog i knät (skrubbsår mitt på knäskålen). Ingen svullnad, bara stark smärta som sitter i även efter 2,5 veckor. Äter 3 x 75mg Voltaren/dag. Smärtan avtar då något men släpper inte helt! Hur länge ska man gå med detta innan man behöver uppsöka läkare?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Eva! Om du tar Voltaren 3 gånger om dagen, gör du det på läkarordination? I så fall är rekommendationen att du ber att få återbesök hos denne om dina besvär inte gått tillbaka.

 2. Sissello 74 år skriver:

  Jag har plötsligt får en obehaglig känsla i höger knä. Det känns som om det har blivit ett glapp i knäskålen samt att det känns som om det kommit luft in i knäet. Jag har ingen värk men jag vill gärna halta när jag går. Vill inte gärna belasta knät. Har inte slagit mig eller på något annat sätt påverkat knät, utan har istället varit mycket stillsam senaste veckan. För övrigt har jag lite artros i hö höft… Kan det vara av betydelse?

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.