Bakercysta

Definition

En slemsäck (bursa) i knävecket som fylls med ledvätska.

Orsak(-er)

Förändring i knät där dess ledledhinna är inflammerad och producerar onormalt mycket ledvätska. Denna ledvätska fyller en cysta bak i knävecket.
Andra förändringar som ger en ökad mängd ledvätska är broskförslitning, menisk- eller korsbandsskada och inflammatorisk systemsjukdom som t ex kronisk ledgångsreumatism.
Barn i förskoleåldern kan ha Bakercysta utan att någon av dessa sjukdomar föreligger.

Symtom

Känsla av en utfyllnad i knävecket. Spänningskänsla. Eventuellt har patienten svårt att helt böja i knäleden.

Status

Svullnad i knävecket, ibland även i vaden. Går cystan sönder har patienten smärta och svullnad över vaden.

Alternativa överväganden

Djup ventrombos om cystan är stor eller har spruckit. Tumör. Aneurysm (sällsynt).

Utredning

Klinisk diagnos i typfallet. Vid osäkerhet görs ultraljud som skiljer cysta från en massiv tumör. Röntgenundersökning av venösa blodkärl i benen (flebografi) görs då man har stark misstanke att besvären orsakas av en blodpropp i benet.
Vid massiv tumör görs datortomografi (CT) eller magnetröntgen (MRT) via ortoped.

Behandling

Behandla eventuell annan ledåkomma i knäleden.
I de flesta fall avvaktar man med aktiv behandling av cystan.
Man kan prova med att injicera kortison i knäleden för att dämpa inflammationen i ledhinnan (synoviten). Detta ger en minskad vätskemängden i leden och cystan. En punktion av cystan är sällan meningsfull då denna snabbt fyller på sig på nytt så länge grundorsaken i knäleden kvarstår. En punktion är dessutom förenad med vissa risker med tanke på de blodkärl som passerar på knäledens baksida.
Om cystan är stor, remiss till ortoped för kirurgisk borttagning. Magnetröntgen ingår då i utredningen som görs innan operationen.
Om cystan är symtom på en reumatisk sjukdom kontrolleras att patienten får kontakt med reumatolog.

Uppdaterad: 2017

En kommentar

  1. Eivor skriver:

    Jag är 75-årig kvinna och är frisk från sjukdomar, men har diverse besvär som begränsar mitt sociala liv. Röntgen visade att jag har Bakercysta i höger knäveck på grund av att jag har ofta ”trampat snett” då jag promenerat. Sedan nästan ett år tillbaka har höger fot varit svullen, både på fram- och undersidan av foten samt runt vristen. Jag har inte ont, men foten känns som ”den har domnat” och jag har ingen kraft i den. Obehagligt! Jag har blivit undersökt med vanlig röntgen, ultraljud och flebografi, allt utan anmärkning. ”Besvären” började med att hela underbenet var svullet och spänt. Teorierna har varit många varför svullnaden finns fortfarande i höger fot. Jag blev kollad senast i juni och läkaren trodde då att orsaken var ett ”resttillstånd” i fall jag hade haft rosenfeber eller dylikt. Flera gånger om dagen gör jag olika rörelser för jag märker att foten känns stel annars. Vet någon om varför oförklarade fotsvullnader uppstår i fötterna och om svullnaden avtar helt? Tack på förhand!
    Vänligen, Eivor.
    ,

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.