Axelsmärta

Orsak(-er)

Hos medelålders och äldre är rotatorcuffskada och rotatorcuffsinflammation vanliga orsaker till axelsmärta. Rotatorkuffen består av 4 muskler (m supraspinatus, m infraspinatus, m teres minor och m subscapularis). Dessa muskler har till uppgift att stabilisera axelleden.
Sk subacromial impingement en annan vanlig orsak till smärtan. Vid detta tillstånd kommer senorna till rotatorkuffens muskler i kläm i skulderleden.
Hos unga patienter och ffa hos kvinnor handlar det oftast om en instabil ledkapsel. Kapseln är “för stor”och behandlingen är träning. Denna stora kapsel leder ofta också till inklämning av muskler och senor (impingement).
Inflammationer i området kring axelleden är också vanligt. Det är framför allt mjukdelarna som drabbas, d v s muskler, senor och ledband.
Ha även följande tillstånd i åtanke: ledinflammation (artrit), ledbroskförslitning (artros), inflammation i bicepssenan, inflammerad slemsäck (bursit), muskelsmärta (myalgi), polymyalgia rheumatika, utstrålande smärtor från från nacke-arm (cerviko-brakialgier), förändringar i den sk akromioklavikularleden , collum chirurgicumfraktur, tumörer, diskbråck i halsrygg, projicerad smärta (referred pain) från nacke och skuldra men även från inre organ som hjärta (hjärtinfarkt, kärlkramp), lungor (tumörer i övre delen av lungan), lever och gallvägar.
I övrigt se avsnitten nacksmärta, frusen skuldra, inflammatorisk muskelreumatism, sen- och muskelbristning i axelleden, sen- och muskelinflammation i axel polymyalgia rheumatica och kalkaxel samt förslitning i acromioclavikularleden, bristning av bicepsmuskeln och inflammation i bicepsmuskeln i detta kapitel.

Behandling

Generellt bör patienter med axelsmärtor ha snar tillgänglighet till sjukvården och behandlas aktivt med träning och uppföljning. Detta för att inte patienten skall hamna i långdragna sjukskrivningar med rörelseinskränkning eller belastningssmärta som följd och med åtföljande svårigheter att häva dessa tillstånd.

Uppdaterad: 2017

En kommentar

  1. Ewonne Eneroth skriver:

    Hej
    Jag har haft ont i v-axel snart 2 år- Har fått diagnosen supraspinatus tendenit. Fått sjukgymnast info och ett program som jag utförde. blev inget bättre av det. Tackade nej till en spruta av Doktorn, corticon tror jag det var och det gör fruktansvärt ont att få, dessutom så mår jag dåligt i flera veckor efter en sådan. Har provat detta, därav sa jag nej. Nu står jag inte ut längre. Det verkar dag o natt och alla vakna timmnar. Funderar på att avsluta mitt liv. Jag har dessutom en svår fibromyalgi sewdan 1985 ca och det gör inte värken lättare. Vad finns det att göra åt detta? Tacksamt för ett snabbt svar.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.