Paranoid psykos

(Vanföreställningssyndrom)

Orsak(-er)

Symtom

Vanföreställningar som är ”rimliga” t ex att en känd person är kär i patienten, att patienten har HIV trots att han/hon ej varit i kontakt med smittkälla, är förgiftad, uttalad svartsjuka etc.
Sjukdomen debuterar senare i livet än schizofreni. Prognos som vid schizofreni. Vid denna sjukdom får patienten inte ha pågående hallucinationer och skall inte ha något samband med förskjutning av stämningsläget.

Alternativa överväganden

Schizofreni där patienten har mer bizarra vanföreställningar som är fullständigt orimliga.
Vanföreställningsdepression där vanföreställningarna föregås av en depression. Drogmissbruk.

Utredning

Utredning sker av psykiater.

Behandling

Behandling sker hos psykiater. Det blir ofta tal om en långvarig antipsykotisk behandling där patienten ofta är helt omotiverad till behandling. Kvarstående vanföreställningar är påfallande motståndskraftiga mot behandling.
Kognitiv psykoterapi fokuseras till en början på de mindre hotande vanföreställningar.

Uppdaterad: 2017
Lyssna på Doktorpodden om Paranoid psykos (öppnas i nytt fönster)

Podcast i samarbete med doktorpodden.se. Läkare samtalar kring diagnoser.

2 Kommentarer

  1. etna skriver:

    det finns inget mer perverst än det storhetsvansinniga troendet hos majoritet psykiatriker ha förmåga avgöra vanföreställningar .Detta går till så. att klienten redogör för sanna omständigheter-udda visserligen,men INGEN kan påstå att de inte är verklighet-ingen utom den paranoida psykiatrikern som grötmyndigt PÅSTÅR-OBS PÅSTÅR UTAN FAKTA BELÄGG BEVIS EVIDENS UNDERLAG(detta sann historia om en naiv idiot vark förr senare i ktkt m psykiatrin som gick skaffa sig psykfriskintyg åt vantroende pålis i en brottsoffersituation)att klient lider av vanföreställningar varpå klient tvångsomhändertas,iluras RISPERDAL(förment klients annan-LIKNANDE-hälsopreparat ej medfört.På kräkningar+dimsyn förstår klient den blivit ilurad psykmedicin+vägrar sedan intag-HOTAS DÅ MED TVÅNGSINJICERING av det vidriga förståndsbefriade pack som kallas psykiatriker).Med någon diagnostisering hade vettvilligheten noll göra och är nu i 3 år!! en rättsprocess.Psykiatrin är en våldtäktsverksamhet för de psykopater som har den som behändigt,kompetensbefriat levebröd.En skam från början till slut med ansvariga makthavares brottsliga blundande pga psykiatrikerbristen(förståeligt-INGEN intelligent läkare-ioförsig få även de!!-ägnar sig åt kriminellt hittepåande!).Verksamheten kan förtjänstfullt utövas av varje normalintelligent person med sunt förnuft-det som ”psykiatrin” är i varje avsaknad av.

    • Susanne skriver:

      Hej, Kan verkligen känna din frustration när jag läser ditt inlägg. Inser även att det kan vara svårt att ta upp problemet med berörd personal som man saknar förtroende för. Viktigt som jag ser det är att du får hjälp att komma vidare med de problem och komplikationer som uppstått. Patientombudsmannen kanske kan vara en instans värd att kontakta för att diskutera hur du bäst gå vidare. På 1177 finns en bra sida ”Om man inte är nöjd med vården”, där kan du hitta vägar/möjligheter att gå vidare på.Hoppas du får rät sida på detta. Mvh webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.