Sväljningssvårigheter

(Dysfagi)

Orsak(-er)

Klump i halsen, otillräcklig slutning vid övre magmunnen, inflammation i matstrupen, kramp i matstrupen, struma, inflammation i tandköttet, halsfluss, förlamningar i svalget, sammandragningar i svalget, tumörer i svalget, främmande kroppar i svalget, utbuktningar på kroppspulsådern.

Symtom

Patienten har ofta svårt att svälja och smärtor vid svalgrörelser. Ibland har patienten en känsla av att maten stoppar upp bakom bröstbenet.
Den form som brukar kallas ”globus” ger aldrig riktiga sväljningssvårigheter utan det känns mer som en klumpkänsla, tryck över bröstet, en känsla av att inte få luft.

Utredning

Patientens egen berättelse är oerhört viktig vid utredningen.
Undersökning görs av hals, munhåla och stämbandsregion.

Röntgenundersökning skall alltid utföras på patienter med sväljningssvårigheter och samtidig avmagring. Undersökningen skall omfatta nedre delen av svalget och matstrupen och skall utföras med hjälp av kontrast.
Totalstopp orsakad av matbit som fastnat kan vara första tecknet på en elakartad förträngning. Detta undersöks genom att röntga efter det att matbiten avlägsnats.
Vid tumörmisstanke görs gastroskopi utan fördröjning. Denna undersökningen innebär att man med en tunn slang tittar ner genom matstrupen och vidare ner i magsäcken. Ett rakt instrument ger bra bild på hinder i de övre regionerna, ett böjligt instrument används vid hinder i de nedre delarana. Undersökningen skall utföras även om röntgen varit helt normal.
Vid normal röntgen och fortsatta besvär övervägs undersökningar av matstrupen som t ex pH-mätning i 24 timmar (för att mäta surhetsgraden i matstrupen) och tryckmätning.

Behandling

Riktas mot orsaken.
Vid återflöde av magsäcksinnehåll upp till matstrupen (reflux) eller vid inflammation i matstrupen ges protonpumpshämmare.
Vid kramp i matstrupen ges antikolinergika t ex hyoscyamin.
Psykiskt utlösta sväljningssvårigheter (globus) kan behandlas med ångestlindrande medel som bensodiazepiner eller paroxetin.
Vid för långsam rörelse i matstrupen kan cisaprid prövas. Detta läkemedel får numera endast förskrivas på licens för restriktiv användning.

Uppdaterad: 2017

22 Kommentarer

 1. Jan skriver:

  Mina problem stämmer helt med det Aron beskriver. Jag får ofta mer eller mindre dessa problem när jag äter ris, äpple och rå morot, framför allt om det är ”torr” mat, men inte alltid och sällan annan mat. När jag får problem så spänner det strax över mellangärdet och det bildas stora mängder slem som jag får upp med små bitar av det som sitter fast, symtomen varar mellan 5 och 40 minuter..
  Jag märkte av dessa problem första gångerna för cirka 10- 12 år sedan och har också märkt mindre av det under ett antal år, det uppträder dock mer ofta nu. Jag har aldrig gjort någon specifik undersökning för det, men genomgick ett antal undersökningar, även hals ner till hjärta och skiktröntgen av hjärta inför en hjärtabblation för cirka 1,5 år sedan och då såg det man undersökte normalt ut. Hälsningar Jan

 2. Ewa-Louise skriver:

  Varannan till var tredje månad så händer det att en tugga mat fastnar i matstrupen. Den sitter stenhårt, det går inte att dricka, vätskan lägger sig ovanpå. Efter någon minut när tuggan sitter i strupen bildas det bubblig vätska som jag brukar jämföra så här:
  ”Det känns som om jag druckit en flaska hårschampo.” För varje minut som går bildas det mer och mer ‘lödder’.
  I torsdags var jag på restaurang och åt lammracks och ovanstående hände. Försökte spotta i servetter – tills de tog slut. Jag skämdes mycket. Till sist fick jag gå ut på toan och försöka kräkas upp tuggan. Mina vänner satt med huvudena nedåt och låtsades som ingenting när jag kom tillbaka till bordet … De fattade förstås ingenting. Jag har sökt för det här för flera år sedan … men fick ingen förklaring och ingen direkt undersökning gjordes.
  Jag är säker på att felet sitter i strupen och är inte ngn reflux – är 60+.
  Är det någon av er andra som får sådant här lödder som måste ut hela tiden när tuggan sitter fast? Lycka till!

  • Mattias skriver:

   Ewa-Louise, jag får sk lödder när mat fastnar rejält och jag försöker rensa genom små kräkningar. Vatten går inte att svälja. Även när maten är borta, så kvarstår löddret som gör att inget går att svälja eller en liten klunk var 10 minut. Har haft dessa problem sedan 20 år och har ökat i svårighet. Det är en neurologisk störning vad jag förstår och kommer av att sväljreflexen klickar/uteblir eller är svag ibland. Jag måste alltid äta små tigger långsamt samt dricka mycket vatten under måltider. Mvh Mattias

   • martin skriver:

    Hej, den där typen av kramp har jag levt med i många många år. Om jag slappnar av och andas lugnt så kan det släppa ibland. Och ibland kan det hjälpa med att svälja vatten. Men ibland hjälper inget. Det är väldigt drygt emellanåt och jag är nästan aldrig närvarande när jag äter. Stress verkar förvärra.

   • Carl-Erik skriver:

    Samma sak för mig. Var kommer neurologteorin ifrån? Sitter just nu med en fem timmars klump och håller på att bli galen.

 3. Berit L, 66 år skriver:

  Jag lider sedan åratal av halsbränna, sannolikt beroende på glutenallergi. Blodtrycksmedicinen Enalapril som jag åt under en period minskade halsbrännan men gav mig i stället illamående med nattliga kräkningar, så jag måste sluta med den. Det är alltså uppenbart att preparat som påverkar hjärtat och blodomloppet också kan påverka symptom från matstrupen.

  Efter en förkylning i oktober upplevde jag plötsligt sväljsvårigheter, som jag aldrig har haft tidigare. Det har framför allt varit svårt att svälja saliv och saliven har också känts tjockare och segare än normalt.

  Efter fem månader har nu sväljsvårigheterna gått tillbaka av sig själva. Igår fick jag emellertid höra att min systerdotter har genomgått en undersökning för sväljsvårigheter. Min undran är alltså om det kan vara ett ärftligt problem. Någon som vet?

 4. Cathrine skriver:

  Jag var med om detta för första gången idag, å blev livrädd ,. Har känt under en period att det känts trängre i halsen, tabletter har inte gått ner som dom skulle .. Men idag åt jag ris blandat med sås när det skedde, av ren reflex tiog jag en tugga till för att få ner det som fäst sig neranför adamsäpplet .. Å då kom smärtan ( sprängande) försökte svälja ner med vatten, första klunken ”gick förbi” nästa klunk la sig ovanpå å jag fick upp det igen .. Detta pågick i 5-10 minuter, återkom med sväljreflexerna ( smärtan ) rädslan blev markant, eftersom jag inte hade kontroll på vad som skedde, lr hur jag skulle bete mej .. Har framskriden skrumplever o förstorad mjälte, diabetes o läckage från hjärtat, så det är klart att jag tror det värsta när det sker en sån här grej .. Har ett långvarigt missbruk i ryggen, men varit helt ren från allt i fem år nu .. Min undring är kanske banal, men kan det som fastnar kväva mej, lr ta vägen ner i luftstrupen . Kvinna 48 år .

 5. Per skriver:

  Hej
  Jag har sedan tidig sommar haft mer eller mindre konstanta kramper i matstrupen. Jag vet genom tidigare gastroskopi att jag har en förträngning i övre magmunnen. I augusti fick jag gjort en ny gastroskopi och dessutom en s.k. Tryckmätning i matstrupen. Det visade sig att jag hade uttalade kramper i mellersta delen av matstrupen. Undersökningen skedde på klingas i Malmö . Jag blev remitterad till gastro i Lund och har där fått beskedet att det är en sjukdom som går under namnet nutcrackers syndrom, ej att förväxla med syndrom som kallas samma sak och som är en förträngning av vänster njurven.
  För mina besvär har jag fått förskrivet amlodipin 5 mg x 1. Efter. 14 dagar kan jag inte märka någon förbättring, däremot har jag fått vissa biverkningar, som kraftig klåda, röda fläckar huden.
  Graden av besvär i matstrupen kan variera ifrån nästan outhärdligt till nästan inga besvär alls. Det senare kan vara enstaka dagar eller delar av dag någon gång i veckan. Krampen sitter i hela matstrupen från magmunnen och krampen går ibland upp i käkarna.
  Är det någon om känner igen sig i detta och har kommentarer eller idéer, så är jag oerhört tacksam.
  Vänliga hälsningar
  Per
  PS finns det en Facebook grupp där denna typ av diskussioner förs. Tacksam för tips DS

 6. Maria skriver:

  Hej
  Jag är just nu under utredning för mina problem att äta. Att mat kommer tilllbaka upp i munnen när jag äter är jag van vid. Det har det gjort i många år och jag har konstigt nog blivit van. Men när maten började fastna någon stans bakom bröstbenet blev jag rädd. På ett halvår har det försämrats så mycket att jag nästan bara intar flytande kost. Och nu har det tillkommit ytterligare ett symptom. Efter någon minut när jag stoppat i mig något, tex några skedar gröt, får jag ett starkt tryck från magen och uppåt. Kan jag då rapa släpper det något och sen börjar reflexen som varar en bra stund. När refluxen börjar minskar tryckkänslan. Jag har röntgat mig med kontrast, gjort gastroskopi och tryckmätning men ingen av dom visar något fel. Hur ska de kunna åtgärda ett fel de inte hittar trots att jag verkligen inte kan äta och har så starka symptom? Det räcker att vara bredvid mig när jag äter för att se att något är galet. Kommentarer jag får från omgivningen är, har det fastnat? Eller oj vad det åker?

  • Susanne skriver:

   Hej Maria. Det låter jobbigt. Hur förklarar din läkare din situation? Det måste ju pågå en fortsatt utredning, antar jag. Hur är det med allergier? Ta hjälp av vår text ovan vid ditt nästa besök till din behandlande läkare. mvh webbredaktören

  • A skriver:

   Hej Maria.
   Har du fått något svar gällande dina problem?
   Jag har exakt samma problem nu sedan några månader tillbaka och har hittills gjort samma undersökningar, dock utan något resultat.

 7. Magnus skriver:

  Hej !

  Jag har precis som Aron och Anne-Marie. Har gjort både kontraströntgen i alla konstiga ställningar samt 1st gastroskopi. Har förträngning/bråck i halsen. I 5 år har jag fått stå ut med detta och de börjar bli ett helsike. Har fått börja ta näringsdrycker, har fått depression. Nu i december 2013 har 2 gånger, under kort tid, fått kraftiga anfall och behövt kräkas för att bedöva krampen. Att rapa är en bekräftelse för mig att krampen har lagt sig, men jag kan inte äta vidare. Maten sätter sig fast precis under adamsäpplet och sitter de kvar och man rapar så kan ni ju tänka hur de stinker = illa. Humöret har ändrats, är mera grinig.
  Jag tycker jag har provat de mesta men inget hjälper, har provat muskelavslappnande medel, magmedicin, ångestdämpande… inget hjälper.
  Jag har hört att man även ska genomgå ytterligare en gastroskopi med provtagning (man blir nedsövd under tiden) för att kunna säga vad felet är.
  Jag har gjort mycket forskning själv kring detta problem och blivit undersökt för sjukdomar som Achalasi, Plummer Vinson Syndrome och sist Eosinofil Esofagit = troligen de jag har enl läkare.
  Jag själv har en känsla av att jag har Achalasi, med de flesta symptomer kring dessa tre sjukdomar är väldigt likasinnade och olika (svårt att förklara) man får googla och läsa mycket. Hittar man en bra sida på nätet med de symptomer som överensstämmer med dig så skriv ut den/de sidor och boka tid hos läkare och visa för läkaren. Berätta exakt hur du känner dig samt din egen upplevelse och känsla.

  Har startat en sidan på Facebook som heter Eosinofil Esofagit – Kramp i matstrupen, gå gärna med i den gruppen så kan vi alla kanske hjälpas åt. Jag vill väldigt gärna komma i kontakt med flera som har detta problem.
  På Facebook sidan finns bara 2st medlemmar än så länge, gå gärna med och dela den sidan så vi kan bli flera. Läkare är mer än gärna välkomna.

  Jag har hör att de finns 2 eventuella lösningar på problemet, 1:a ballongvidgning (i mitt fall varannan vecka upp till en gång i månaden) eller cortisonbehandling (man vet inte hur lång tid detta hjälper).
  Ett annat viktigt moment är att inte stressa, det gör krampen mycket värre.

  Ett litet tips som oftast funkar på mig när det är som svårast med krampen. Försök hitta lugnet och få inte panik, låt krampen fortgå men försök andas genom näsan och massera halsen lite lätt eller försök hitta punkten i halsen som krampar och håll lite lätt där så slappnar krampen fortare. Inte alltid det fungerar men allt som oftast i alla fall.

  Med Vänlig Hälsning,
  Magnus Larsson

  • Maria skriver:

   Oj vad jag känner igen mig Magnus i det du beskriver.
   Jag hart diagnostiserats akalasi och har gjort en dilatering 2007 på Falu lasarett.
   Det funkade för mig. Visst kom det tillbaka, men det jag har tagit till fasta är just att ta det lugnt, äta mindre portioner och oftare i så fall, har alltid ett glas vatten (helst kallt) tillhands. Inte äta försent på kvällarna för då kan det bli ett stopp som finns kvar under hela natten. Ligga lite högre, med två kuddar. Jag håller dessutom på med meditation både för egen del och håller i grupper. Jag utövar numera även yoga, vilket allt handlar om att ta det lugnt. Ordet akalasi betyder ju faktiskt – oförmåga att slappna av – fick jag veta.
   Sen en liten tid tillbaka upplever jag att det försämrats och jag börjar överväga att ta kontakt för att ev få göra en ny vidgning. För visst blir det jobbigt i längden, absolut, det ska gudarna veta. Jag har ju klarat mig fantastiskt länge ändå. Det blir dessutom en inre stress att försöka hålla undan att maten skall fara upp och ned när man sitter i större sällskap exv. Jag har lärt mig att ”tänka” mig lugn i dessa situatoner, det lyckas för det mesta men ibland kör det ihop sig.
   Va intressant med FB grupp, den går jag gärna med i.

   Ha det gott
   Med värme
   Maria

  • Anita skriver:

   Jag känner också igen mej i en del i det du berättar här Magnus.
   Jag har dock bara drabbats av kramp vid magmun totalt 3-4 gånger och det under de senaste 8 mån så det är inget jag dragits med länge men det är ytterst smärtsamt och obehagligt och det gör mej orolig. Jag har inte sökt nån läkarhjälp för problemet än… Alla gånger det hänt har jag varit lite extra stressad och har också kanske druckit lite dåligt. Så det här med avslappning och meditation tror jag stenhårt på… men det är inte så lätt i alla situationer.
   Jag sökte nu på Facebook efter den där gruppen men hittar den inte. Har du tagit bort den eller bytt namn på gruppen? Skulle väldigt gärna gå med i den!

   Varma Hälsinge Hälsningar
   /Anita

  • Emir skriver:

   Hej…har en mamma som har detta problemet. Hittar ej Gruppen på facebook ? Hur kommer vi i kontakt för att hjälpas åt

 8. Anne.Marie skriver:

  Hej jag är 62 år och har haft det precis som du i säkert 5 år . Väldigt jobbigt när du blir stopp när man är borta tex på kalas eller på semesterresa restaurang frukost mm . Har äntligen berättat för min doktor och precis varit på röntgen med kontrast vätska. Har ett bråck i nere delen av mat strupen och någon förträngning. Ingen tumör. Har blivit rekommenderad gastroskopi. Vi får se om jag klarar av det utan att kräkas upp hela utrustningen. Tänker att det är bra att veta hur trängt det är. Om man hamnar på sjukhus någon gång och inte kan tala om varför man inte kan få ner maten. Att det inte går ! Kanske de operera detta. Vet ej

 9. Aron skriver:

  HEJ !

  Om jag äter torrt ris eller svårtuggat kött, fastnar tuggan i nedre delen
  av matstrupen och om jag försöker skölja ner tuggan med vatten, kommer
  detta upp och jag tvingas spotta ut vattnet och kräkas upp en mängd
  vatten och slem och ibland även maginnehåll. Efter någon kvarts ivriga
  sväljförsök händer det, att krampen upphör och jag kan åter dricka vatten.

  Hela situationen är både otäck och plågsam, och även om krampen bara
  inträffar ibland, när jag varit oförsiktig och ätit någon opassande, vore jag
  OÄNDLIGT TACKSAM FÖR EN VERKSAM MEDICIN, SOM KUNDE
  HJÄLPA MEJ !

  TACK OCH STOR KRAM från Aron

  PS I övrigt positiv, pigg och kry!

  • Susanne skriver:

   Hej Aron. Du har det jobbigt. Har du genomgått några undersökningar på ditt sjukhus? Med de problem du beskriver så borde du bli undersköt ordentligt. Sväljproblem kan ju ha olika ursprung och behandlas då på lite olika sätt, så det går inte att ge ett enskilt svar här. Mvh webbredaktören

  • Markus skriver:

   Aron, jag har exakt samma problem som du beskriver, och ris och kött är oftast det som orsakar det hela. Ibland kan det hjälpa mig om jag tar och dricker ett helt glas vatten innan jag tar första tuggan. Ibland hjälper det inte. Ibland hjälper det att försöka tvinga ner vatten om tuggan har fastnat och då få ner tuggan. Efter det brukar det gå att äta. Men ibland bara går det inte med vatten och då blir det till att kräka upp det hela. Kan bli ganska pinsamt i vissa situationer om man inte hinner till toaletten. Gjorde misstaget att försöka pressa ner tuggan med kolsyrat vatten och det kan jag lova var ingen höjdare. Så vanligt vatten är det som kan rädda en. Men jag upplever också att jag med tiden har svårare och svårare att tvinga ner tuggor (oftast kött) som fastnat även med vanligt vatten. Hoppas att det går över med tiden eller att någon har något bra tips på vad det kan bero på. Min pappa lider av samma symtom, så det kanske är något genetiskt ärfligt?

   • Christina skriver:

    Hamnade i denna tråd efter ytterligare en bedrövlig kvällsmat… Men krampen gick över och jag har fått i mig maten. Är 51 år och har i 25 års tid haft besvär med att äta rivna morötter och kalla potatisar. På senare år har det blivit en kraftig försämring och nu kommer krampen ideligen. Maten fastnar precis bakom halsgropen och nu gör jag processen kort när det händer, jag uppsöker badrummet och kastar upp allting. Jag upplever att det är stress som är boven. Det finns ett sätt att undvika problemet och det är att äta extremt långsamt, ta små tuggor och sedan tugga ytterst noga och länge. Det är ju bra eftersom jag då kan uppleva mycket mer smak och därtill inte äter för mycket – är överviktig så jag behöver gå ner i vikt hursomhelst – men det kräver koncentration och en mycket förstående omgivning. Familjen tycker att det ska gå till läkare och det måste jag nog, men jag vet inte om jag pallar med en gastroskopi…

    • Webbredaktören skriver:

     Hej Christina. Håller med din familj och tycker att du ska vända dig till din vårcentral och förklara dina väldigt långvariga besvär. Och gastroskopi är kanske inte första åtgärden. Hälsningar webbredaktören

  • Jan skriver:

   Hej, då mina symtom är identiska med det Aron skriver 2013 undrar jag hur det gått för honom och om han hittat en lösning på sina problem?
   Oerhört tacksam om svar kan ges?
   Hälsningar Jan

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.