Sår i munnen

(Aftös stomatit / Afte)

Definition

Inflammation i munslemhinnan.

Orsak(-er)

Afte: Sjukdomsorsaken är oftast okänd. Mest troligt är dock att sjukdomen orsakas av en s.k. autoimmun process där kroppens eget försvarssystem reagerar mot kroppens egna vävnader. Denna process kan aktiveras när individen har ett nedsatt allmäntillstånd t ex vid en infektion. Ibland ses samtidig en intolerans hos patienten mot gluten (celiaki).
Herpes Simplex typ 1: Primärinfektion kommer vanligen då barnen är mellan 1-5 år gamla. Därefter är virusinfektionen vilande till dess att stress, förkylning, intensivt solande eller mens aktiverar viruset.
Irriterande medel i vissa tandkrämer: SLS (natriumlaurylsulfat) är en skumbildare som finns i de flesta tandkrämer och kan irritera en redan känslig munslemhinna.

Symtom

Patienten upplever ofta smärta, sveda i munnen. Svårigheter att äta och dricka är också vanligt.
Afte uppvisar återkommande sår. Förändringen finns av tre typer: Minor afte, Major afte, Herpetiforma sår.
Herpes börjar ofta med stickningar och klåda. Därefter rodnad, svullnad i munslemhinnan och så småningom gruppformade vätskefyllda små blåsor på ena sidan av munnen.
Såväl Minor afte som Herpessymtomen försvinner vanligen på 7-10 dagar.

Status

Minor afte (Mikulicz’s afte): 1–4 blåsor som vardera är mindre än 10 mm i diameter och med en liten central, oval grundning. Denna grundning har en vit/gul fyllning omgiven av en röd ring. Blåsorna läker av sig själv på 7–10 dagar utan ärrbildning.
Major afte: Är över 10 mm i diameter. Sitter framför allt på läppar, i mjuka gommen eller i svalget och kan vara kvar i flera månader. Läker ofta med en liten ärrbildning.
Herpesliknande afte: Har 20–100 sårbildningar med diametern 1–2 mm. Blåsorna kan flyta ihop till större oregelbundna slemhinneförändringar. Ses oftast under tungan eller i munbotten.
Herpes: Rodnad, svullnad i munslemhinnan och så småningom gruppformade vätskefyllda blåsor på ena sidan av munnen.

Alternativa överväganden

Afte kan vara första tecknet på en inflammatorisk tarmsjukdom. Det finns även ett samband med allergi mot födoämnen t ex sädeslag. Andra åkommor såsom impetigo, munvinkelragader och brännsår i munnen kan också övervägas.

Behandling

Afte:
Antiseptika t ex klorhexidinlösning med dagliga munsköljningar kan också lindra besvären.
Patienten kan använda tandkrämen Zendium. Till barn används Zendium sköljvätska. Andra tandkrämer utan SLS är Sinaftin, Denivit, Sensodyne m fl.
Innan aften helt brutit ut kan Andolexlösning munsköljning ges.
Vid utbredda sår och om patienten har svårigheter att äta och dricka, används lidokain gurgelvatten.
I svåra fall används talidomid, som i dag är ett licenspreparat. Detta innebär att det endast kan ordineras i speciella fall och då av öron-, näsa-, halsläkare.
Herpes:
Antiviral kräm skall ges inom 48 tim för att behandlingen skall vara effektiv. Zinkpasta är lindrande och uttorkande. Patienten bör vara medveten om smittorisken.

Uppdaterad: 2017

4 Kommentarer

 1. Anneli skriver:

  Man kan tydligen borsta med vanligt salt som också renar munnen har jag hört, ej testat.

 2. Glenn skriver:

  Tips. Har haft AFTE i mååånga år och är nu fri från detta. Skippa tandkrämen så kommer flertalet av er att bli kvitt AFTE. Efter 40 års lidande skippade jag tandkrämen – tro mig jag har testat allt -även specialtandkrämer.

  Teori (min): Tandkräm innehåller ytaktiva ämen typ emulgatorer.tensider mm. Dessa ämnen försvagar slemhinnan betydligt hos många av oss. Teorin är dock inte tagen helt ur luften då jag på odontologen i GBG pratade med mr expert som nämnde att det är ett ytaktivt fenomen man inte har kläm på. Då jag arbetar med kemi föll poletten ner. Stämmer min teori så kan man kasta det där med autoimmun reaktion på tippen. Likaså varma drycker samt virus mm. Jag har haft kanske 3 återfall på 10 år . Nu är det väl så att vi är uppväxta med att borsta med tandkräm och att skippa denna är väl bensax på tänket. Jag har inte haft kariesproblem alls och för att förtydliga så fuskar jag med 1-2 tandborstningar/vecka med tandkräm utifall flouret ”dödar” elakingarna. Prova typ 2-3 månader om problemen är återkommande.

  Ingen mer AFTE.

  • Markus skriver:

   Hej intressant inlägg, du kan ha rätt då vissa ämnen är irriterande och jag är beredd att testa detta nu, men hur sköter du munhugienen? Luktar det inte illa om man skippar? Borstar du med tandborste utan kräm?

   Tack
   Markus

  • Erik skriver:

   Det ämnet som ökar aftefrekvensen (afte = blåsor i munnen) i vanliga tandkrämer är SLS, natriumlaurylsulfat. Det är det ämnet som får tandkrämen att skumma. Detta ämne delar av det yttersta skiktet av slemhinnan och man tror även att det är detta som resulterar i ökad frekvens av afte. Tandkrämer utan SLS är exempelvis Zendium och Salutem, där Salutem är den mest milda. Fluorets uppgift är inte att döda bakterierna utan istället stärka upp tandytan och öka motståndskraften mot bakteriernas syror. En hög frekvens av fluorexponering är därför att rekommendera på tandytorna för bästa effekt. Prova alltså hellre Zendium eller Salutem än att utesluta tandkräm!

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.