Örontrumpetsinflammation

(Otosalpingit/Sekretorisk mediaotit/Sekretorisk otitis media)

Definition

Upphävd eller förhindrad luftning av och i mellanörat.

Orsak(-er)

Svullnad av örontrumpens slemhinna. Vanligt tillstånd i samband med övre luftvägsinfektioner och efter inflammation i mellanörat. ”Bakåtsniffare” d v s personer som intw snyter ut slem och snuva från näsan utan upprepat drar in det via näsinandningen.
Stora polyper bakom näsan kan också vara en orsak.

Symtom

Hos vuxna: Nedsatt hörsel, lockkänsla för öronen.
Hos barn: Det är ofta omgivningen som märker hörselnedsättningen hos barnet. Bubblande och knastrande i örat.

Diagnos

Hörselnedsättning. Vätska i mellanörat. Inåtbuktande trumhinna, ibland med ökad mängd synliga blodkärl.

Alternativa överväganden

Akut mellanöroninflammation. Katarr i trumhinnan med rosa trumhinna som följd av ett ihållande skrikande hos barnet. Vaxpropp. Tumörer bakom näsan. Kronisk infektion t ex av Chlamydia influenzae.

Utredning

Patientens egen sjukdomshistoria är viktig. Trumhinnan undersöks och man gör ett hörseltest på patienten.
Prov med stämgaffel kan avslöja trumhinnans funktion (Rinne och Weber, se avsnittet Hörselnedsättning).
Ibland görs mer avancerade mätningar på trumhinnan för att konstatera eventuellt undertryck i mellanörat (tympanometri).

Behandling

Inflammationen läker i de flesta fall spontant efter 1–3 månader. Antibiotikabehandling har ingen effekt. Högläge av sängens huvudända rekommenderas.
Vuxna kan göra ”valsalvamanöver” (metod för tryckutjämning) genom att hålla för näsan, sluta munnen och försöka blåsa ut. Tveksamt om avsvällande nässpray eller avsvällande tabletter gör någon nytta.
Man kan också göra s k Politzerblåsning och patienten kan på apoteken införskaffa en otovent-ballong. Båda dessa metoder innebär att luft blåses in i näsan så att örontrumpeten öppnas och tryckutjämning sker till mellanörat.
Patienter med inflammationer som inte läker av sig självt inom 3 månader bör undersökas av öron-, näsa-, halsläkare för eventuellt insättande av plaströr.
Barn som har dubbelsidig örontrumpetsinflammation bör komma till öronläkare för snar bedömning eftersom det hos dessa barn finns en risk för sämre talutveckling. Se även avsnittet Öronbarn.

Uppdaterad: 2017

4 Kommentarer

 1. Stig skriver:

  Hejsan Anna! Detta känner jag igen – har haft samma problem ett halvår. Har du blivit bättre nu?

 2. Anna skriver:

  Hej!
  Fick diagnosen örontrumpetsinflammation i november förra året. Problemen kvarstår då jag fortfarande är tät på höger sida med lockkänsla i örat. Har fått tolv mediciner, nässprayer inräknat. Har blivit undersökt av specialister men inget fel hittas. Skiktröntgen visade inte på något onormalt. Vad gör jag?
  Hälsningar
  /Anna

  • Leo skriver:

   Vad gjorde du då? Är det bättre nu?

   • Anna Söderlund skriver:

    Hej! Efter att jag blivit feldiagnostiserad på VC, skickades remiss till öronkliniken, där jag undersöktes och utreddes två gånger. Det enda som kom fram var sänkt hörsel på höger öra. Jag kontaktade då Specialistläkarhuset, privatläkare i Sundsvall. Omfattande undersökning visade på ärrvävnad och vätska i örat, men inga bakterier. Jag ordinerades då koksalt, nässköljning samt ny kortisonspray. Har följt ordination varje dag och upplever minskade infektioner men samma trånga hörselgång samt lockkänsla. Jag upplever också trötthet i stämbanden och ”kuddkänsla” över högra sidan av huvudet.
    Med vänlig hälsning, Anna Söderlund

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.