Nedsatt luktsinne

(Anosmi / Hyposmi)

Definition

Frånvaro av luktsinne (anosmi).
Nedsatt luktsinne (hyposmi).

Orsak(-er)

Förkylning eller virus t ex influensavirus och herpes simplex-virus kan ge helt och permanent bortfall av luktsinnet.
Svullna nässlemhinnor som orsakar nedsatt luktsinne ses också vid allergi, infektion, vid sk vasomotorisk snuva, överkänsliga slemhinnor, läkemedelsutlöst snuva, sjukdomarna Wegeners granulomatos och sarcoidos, bihåleinflammation, atrofisk rinit, diabetes, skalltrauma, tumor i näskaviteten, tumor intracerebralt (olfactoriusneuroblastom m fl), åldrad patient, hypogonadism, kronisk njursvikt, binjurebarksinsuff, Mb Parkinson, Mb Alzheimer, läkemedelspåverkan (neomycin, streptomycin m fl), effekt av drogmissbruk (ex kokain, amfetamin) m fl.
Ofta förblir orsaken okänd trots utredning.

Utredning

Patientens sjukdomsberättelse. Debuterade besvären i samband med en förkylning? Efter våld mot skallen? Tar patienten några läkemedel? Finns det en känd allergi?
Tecken tydande på att orsaken sitter i näshålan eller i bihålorna är att luktkänsligheten varierar, gradvist insättande symtom och att det rör sig om ett totalt luktbortfall snarare än ett nedsatt luktsinne.
Undersökning av näsan och näshålan görs bäst efter avsvällning av slemhinnan.
Neurologstatus görs då det finns misstanke om en hjärntumör. I ett senare skede kan det bli aktuellt med datortomografi eller magnetröntgen av hjärnan.
Om besvären är kopplade till en virussjukdom eller till ett våld mot skallen görs ingen ytterligare utredning.

Behandling

Om svullen nässlemhinna ges prednisolontabletter 5 mg 6×1 i 3 dagar, därefter nedtrappande dos med 1 tablett dagligen. Parallellt ges kortisonnässpray.
Om det finns en allergisk orsak till besvären ges antihistaminnässpray.
Vid oklar orsak till besvären remitteras patienten till öron-näsa-halsklinik.

Uppdaterad: 2017

5 Kommentarer

 1. Hilka skriver:

  Hur långt efter virusinfektion kan ett förändrat luktsinne ha koppling till infektionen och/eller behandling med avsvällande näsdroppar?
  Hade tre omgångar med infektioner i januari-februari. Upptäckte i februari att jag inte kunde känna av vårt dåliga dricksvatten på jobbet (brukar lukta sjö-aktigt). Under de senaste två veckorna har doftsinnet alltmer förbryllat mig, märkte att jag inte reagerade på exempelvis bilavgaser och svettlukt på samma sätt som jag brukar. Kaffedoft har blivit dämpad och underlig. Apelsin likaså. Kryddor måste jag stoppa näsan ner i burken för att känna något av. Jag brukar ha bra luktsinne och inser nu, då jag inte kan känna igen mig i tidigare bekanta dofter, att jag blir orolig. Blir också svårt att framöver bedöma lab-säkerhet (som ingår i mitt jobb) eftersom jag inte kan känna dofter som vanligt. Undrar om sådana här symptom kan komma flera veckor/månader efter en infektion eller om det kan ha någon annan orsak än virusinfektion.
  Tacksam för tips och råd!

  • Lisbeth skriver:

   Nedsatt eller förändrat luktsinne kan skapa oro. Kanske ska du konsultera din allmänläkare för att få svar på dina frågor, och genom det känna dig mindre orolig. Hälsningar webbredaktören

 2. Margita skriver:

  Hej!
  Jag har aldrig haft nåt luktsinne, eller väldigt nedsatt. Jag kan känna ammoniak och andra starka syror, alkohol, lacknafta, bensin, och mentol känner jag väldigt svagt, har nån gång känt att det luktat bränt också. Annars känner jag inget. Har dock fullgott smaksinne tycker jag.
  Som barn blev jag aldrig utredd, men i vuxen ålder har jag frågat öron-läkare som tittat i näsan och inte hittat nåt fel. Han sa också att det inte var nån idé att utreda närmare när jag gått så länge med det.
  Man lär sej förstås leva med detta, men visst är det också ett handikapp.
  Vad skulle man mer kunna göra i utredningsväg, eller är det hopplöst?

 3. Nick skriver:

  Intressant jAg känner alla lukter super starkt skölj medel luktar tio gånger mer än vanligt mitt vardags rum luktar etanol otroligt jobbigt tror hag fått hjärn tumör

  • Susanne skriver:

   Hej Nick, vissa människor har ett mer välutvecklat luktsinne än andra och det har inte bara fördelar, precis som du kort beskriver. Detta behöver inte vara symtom på en allvarlig sjukdom. Men känner du stor oro tycker jag du kan kontakta din allmänläkarmottagning och be att få en tid till din doktor. Mvh webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.