Klump i halsen

(Globus)

Definition

Känsla av en klump i halsen utan att man kan hitta någon kroppslig förändring.

Orsak(-er)

Okänd. Förhöjd muskelspänning i över del av svalg eller matstrupe som en följd av ångest, oro eller depression.
Kan också orsakas av att man alltför ofta trycker tungan mot gommen eller att man andas alltför snabbt sk dysfunktionell andning.

Symtom

Känsla av att inte få luft.

Alternativa överväganden

Magkatarr, struma, matstrupsinflammation, bråck vid övre magmunnen, ångest, depression, cysta på halsen. Cancer i halsmandel, svalg eller matstrupe. Främmande kropp i svalget.

Utredning

Genomgång av patientens sjukhistoria. Undersökning av öron, näsa och hals. Be patienten sträcka upp händerna. Om där då finns en struma som man inte kan känna med fingrarna brukar detta medföra ökat tryck över halsgropsregionen.
Syns en sk ”Ekbladstunga” som ett tecken på frekvent och ofta omedveten tungpressning?
Eventuellt röntgen av eller tryckmätning i matstrupen.

Behandling

Lugnande besked. Fokusera på patientens livssituation och eventuell stressbehandling. Bensodiazepinbehandling i låg dos kan prövas för att patienten skall se sambandet med ånget, t.ex. en tablett till natten i 5 dagar.
SSRI-behandling kan också ges men då i minst 6 månader.

Uppdaterad: 2017

20 Kommentarer

 1. anna skriver:

  Hej! Jag har mått dåligt nu snart i ett halvår, har ont, det svider och ömmar på olika punkter och känns obehagligt i hela magen och över revbenen, runt om till ryggen men på högra sidan känns det mest. Magen blåser upp sig ibland. Jag känner mig tjock i halsen och är väldigt slemmig, får inte ner all slem när jag sväljer, mår illa och har tappat matlusten för längesen. Har det svårt att svälja mat och medicin känns som det fastnar i halsen, det är tungt och andas. Jag har varit på olika undersökningar som magnetröntgen av buk och lever då dom hittade två godartade tumörer och en cysta. Har även gjort en koloskopi och gastroskopiundersökning, och så har jag varit till öra/näsa/hals och allt har sett bra ut. Har nu fått en tid för att röntga svalg och matstrupe. Känner mig så trött, ledsen mm. Vad kan det vara för fel???

 2. Nathalie skriver:

  Hej!

  Ibland får jag som en klump i halsen (känns som när man sväljer en tablett och den inte kommit ner ordentligt). Trots att jag försöker dricka mycket då jag får så, så går de inte bort. Den här klumpen gör så att mina kräkreflexer sätts igång och orsakar illamående (har kräkts några gånger men de blir liksom värre då) så därför försöker jag dricka så mycket som möjligt för att trycka ner klumpen. Har haft detta problemet från och till i ett par år och jag kan inte komma på vad det är. Har funderat på halsbränna men tycker inte att dessa symtom stämmer in när man läser om halsbränna. Men när man läser om orsakerna så stämmer de ju in på mig. Jag äter oregelbundet, dricker för mycket koffein och röker.
  Dessa symtom brukar oftast vara på morgonen efter jag tagit min medicin på tom mage och ätit något sent på natten. Brukar även få otroliga magsmärtor (känns som att någon sparkat mig i magen) och kan inte stå helt upprätt för att de gör så ont.
  Kan de vara halsbränna trots att jag inte uppfyller alla kriterier helt?
  Dessa symtom uppkommer när jag är stressad och sovit dåligt. Lider även av depressioner och ADHD (som jg äter medicin för) så kan de ha med det att göra?

  Mvh
  Nathalie

 3. Daniel skriver:

  Hej är 13 år och har en konstig känsla i halsen ner mot Adamsäpplet och har torrhosta. Mina föräldrar tror mig inte så jag berättar och jag ska ta kontakt med en läkare. Är rädd att det är cancer i hals/lungor. Är 13 och i princip hela livet framför mig och vill inte ha cancer.
  Jag är rädd ska ni veta. Tack på förhand.
  Daniel

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Daniel! Man ska inte gå och oroa sig för sjukdom så det är bra att du tänker ta kontakt med en läkare och berätta om dina besvär. Om det finns en ungdomsmottagning där du bor så kan du ta kontakt med dem och berätta om din oro. Du kan också ta kontakt med Ungdomsmottagningen på nätet, umo.se, och berätta. Hoppas du får svar som minskar din oro. Vänliga hälsningar webbredaktören

 4. Rebecka skriver:

  Hej! Jag har sedan julafton känt en klump i halsen. Efter ha känt av den två veckor efter julafton tog jag kontakt med vårdcentralen. Läkaren sa att jag fått en lite inflammation på ena mandel där jag kände av ”klumpen”. Doktor bad mig att återkomma om två veckor om jag fortfarande kände något. Tre veckor senare var jag tillbaka, kände precis som första gången. En torr klump som jag försökte svälja ner men det går verkligen inte. Doktorn kunde denna gången inte se något. Nu böjar jag fundera om jag inbillar mig detta? Men de måste verkligen vara något där. Värst är på kvällarna! Hjälp!

  • Jenny skriver:

   Jag har känt samma känsla (komiskt nog sedan julafton) och har detta problemet än idag. Det har dessutom blivit värre och jag har genomgått en hel del prover och röntgen, vissa utan resultat. Har du fått hjälp med detta eller har det gått över för dig?

   • Glenn skriver:

    Har också samma problem. För mig har det gradvis blivit sämre under ett års tid. Proverna och röntgen visar på att jag är frisk men inga symptom försvinner. Har du fått hjälp i frågan? Jag har inte fått någon hjälp utan snarare en dumförklaring på att jag hittar på det hela (vilket jag naturligtvis inte gör).

    • Katarina skriver:

     Exakt samma känsla. En klump som inte går att svälja. Känns hela tiden, men extra påtagligt när jag sväljer eller vrider på huvudet. Dock syns det inget utanpå halsen utan det är bara en känsla inuti halsen. Har ni fått något svar? Jag har upplevt detta mer eller mindre i 2 månader.

 5. Sara skriver:

  Hej, jag var förskyld med feber, halsont, hosta och hemma från jobbet två dagar då det blev bättre. Dock hade jag torrhosta kvar, vilket är normalt för mig att det kan sitta i ett bra tag. Så en vecka efter när jag återfått min energi och kände mig frisk började jag träna, men några dagar efter kände jag som en torr klump i halsen och känner behov av att svälja eller harkla mig. Mat och dryck bedövar för stunden men den obehagliga känslan av en klump i halsen kommer och går. Jag var lite extra stressad för det fanns en hel del som gick fel som jag inte kunde påverka. Nu har jag haft denna känsla i över två veckor och hosta i en månad. Rösten känns ansträngd, har svårt att sjunga och skratta. Jag vill ju gärna komma igång med min träning, behöver jag vara orolig? Några tips om hur jag kan bli av med denna obehagskänsla. Jag jobbar inom förskolan och undrar om det beror på röstansträngning eller om det kan bero på stress eller något annat. Börjar bli lite orolig för att sympomen inte försvinner. Tacksam för svar.

 6. Susanna skriver:

  Hej 🙂
  För ett par veckor sen upplevde jag att jag inte kunde svälja på kvällen och det kändes som tungan och halsen svullnade upp. Efter det började jag skaka, helt okontrollerat (antar att det blev pga av rädsla?). Ringde till sjukhuset och de skicka ambulans då de trodde att det var allergireaktion.
  Senare misstänkte de att det kunde vara hög ämnesomsättning då jag födde min andra son för sju månader sedan och jag har tappat mycket hår, varit trött osv. Tog blodprover för det och kolla värdena och har nu fått veta att allt ser bra ut.
  Men nu har jag den där känslan av klump i halsen igen och det är obehagligt. Speciellt när grannen som har cancer berättade att det var så det startade för honom..
  Känner mig bara till besvär om man ringer till läkaren igen men blir ju smått orolig.
  Läste ovanför att det kunde beror av oro men den kommer alltid efter jag får så här. Och så tankarna på cancer och då blir jag ju lite mer orolig nu.
  // Susanna

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Susanna! Tycker inte att du ska känna att du är till besvär om du tar kontakt med din läkare. Hon eller han tar säkert din oro på allvar. Tycker att du ska ta upp frågan om oro kan orsaka dina besvär. På din vårdcentral kan du säkert också få en samtalskontakt. Att få prata om hur man känner med en professionell person kan kännas bra.
   Lycka till, hälsningar webbredaktören.

 7. eva skriver:

  Hej. Jag har haft Hashimoto i 46 år jag har daglig hosta värst på kvällen och natten det kittlar och känns som någon skinnbit ligger och trycker på. Läkarna tar mig inte på allvar, mina vänner är trötta på att höra mig hosta och jag får dålig sömn och ont i revben och hjärtat av det. Äter Levaxintabletter. Hur ska jag bli bra ? Mvh eva

 8. Sebastian skriver:

  När jag sväljer framför allt tabletter, så fastnar de i en någon slags grop vid adamsäpplet. Jag känner tydligt storlek och form på tabletten, så det är inte något jag inbillar mig (som vissa har sagt).

  Vad beror detta på?

  • Susanne skriver:

   Hej. Det hjälper ofta att dricka en något mer trögflytande vätska istället för vatten när man skall ta sina tabletter. Ibland kan dom fastna på slemhinnan i halsen och det kan kännas väldigt obehagligt. Me efter några ytterligare klunkar vätska eller mat brukar de alltid glida ner. Tabletter som fastnar kan orsaka irritation på slemhinnan och det är förstås inte att föredra. Händer detta ofta tycker jag du skall beställa tid hos din läkare. Det finns en ny produkt på apoteket, såg jag nyligen, som du kan ”klä” din tablett med och som enligt beskrivningen skall ta bort oangenäm smak som tabletter kan ha och även göra dem lättare att svälja. Vet inte om det fungerar dock. Saftsoppor o filmjölk brukar som sagt underlätta bra annars, mvh webbredaktören

 9. Kristina skriver:

  Hej! För 20 år sedan fick jag sköldkörtelinflammation. Denna behandlades med kortison i några veckor, sedan inget mer. Jag har sedan dess mått mycket dåligt. Men mina prover är normala. Dock tycker jag själv att T4 låter lågt. Har legat på 8-9, senast 10. Jag är extremt trött, tappat hår på benen, risigt hår, ena handen torr andra gul och mjuk. Skällhosta ibland. Klumpkänsla i halsen om jag ligger ner. Kan inte gå ner i vikt hur mycket jag än försöker. Har provat på många olika sätt men det går bara inte. Borde man inte kunna prova med Levaxin?

 10. Helena skriver:

  Hej!

  I ett par veckor har jag känt att det sitter något klumpliknande i halsen på mig, oftast mot eftermiddag/kväll. På nätterna brukar jag även vakna upp av att jag är väldigt torr i halsen och måste då svälja ett par gånger. Vad kan det bero på? Jag är lite hypokondrisk av mig, så detta skrämmer mig en aning.

  Mvh Helena

  • Steve skriver:

   Jag hat haft samm symtom.
   Klump/uppsvälld på högra sidan av halsen.
   Kommer och går under dagarna/kvällarna de senaste 8 veckorna

 11. Linda Åberg Luthman skriver:

  Hej,
  För c:a en vecka sedan var jag hos en läkare på min vårdcentral här i Härnösand.Jag hade en gång veckan innan sökt vård hos min pappas vårdcentral i Södra Sandby, Skåne, men de ville inte ta emot mig trots att jag var så sjuk. Jag sökte för att jag har svårt att svälja, och jag hade en kraftig halssmärta i nedre regionen av halsen, i området kring halsgropen. För 12 år sedan opererade jag bort mina halsmandlar och får alltså inga infektioner i det området utan får mer ont längre ner i halsen när jag får förkylningssjukdomar.
  I denna undersökning blev mina farhågor undanviftade, en sänka togs på mig som ansågs vara normal och läkaren tog ingen större notis till mina besvär utan sade bara att jag hade fått en virus. Sedan skrev hon ut Mollipect och Cocceliana Etyfin åt mig. Nu har jag tagit dessa hostmediciner i cirka en vecka med mycket lite effekt, hostan är delvis borta. (Jag hostade i början så mycket att jag kräktes.)

  Men alltså, smärtan är kvar i halsen och jag har mycket ont och kan inte svälja ordentligt. Jag är så trött av det hela att jag knappt orkar utföra dagliga sysslor här hemma och som grädde på moset så mår inte min dagliga ganska grava spänningshuvudvärk särskilt bra av detta. Det känns som om skallen ska sprängas i bitar!
  Vad gör jag? Jag har börjat få panik. Sedan orkar jag inte att hålla på med Alvedon längre. De hjälper mig ju inte.
  Tungan är svullen och ibland talar jag sluddrigt. Vad kan allt detta vara? Den där läkaren jag träffade känner jag att jag inte orkar träffa längre. Vad vet jag, den läkaren kanske är bra på mycket annat men hon inger inget förtroende hos mig.

  Har ni några råd och tips om hur jag kunde göra? Jag är i panik och behöver hjälp. Till på köpet är jag en mycket aktiv körsångerska och behöver ju verkligen min hals då rösten är mitt instrument!!!!
  Och hemma hos mig bor min gamla svärfar på 92 vårar som definitivt inte skulle behöva bli utsatt för infektioner överhuvudtaget. Jag har iakttagit så god handvård att jag numera har sår på händerna för att jag varit så noga. Jag vill ju inte förorsakar problem för hans skull.
  Jag tackar er enormt mycket på förhand, det ska ni veta! Jag är rädd!
  Med Vänliga Hälsningar,
  Linda

  • Susanne skriver:

   Hej.Kanske kan du kontakta en öron-näsa-hals-mottagning om det finns någon där du bor. Du skriver att du sjunger mycket i en kör, så dina problem kommer kanske från stämbanden. Alternativt att du går till en ny läkare. Svårt att ge mer personliga råd så här via webben. Mvh Webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.