Hörselgångsinflammation

(Extern otit)

Definition

Inflammation av huden i hörselgången

Orsak(-er)

Besvären kommer ofta under sommarhalvåret då mycket badande stör örats vaxproduktion och vaxets skyddande egenskaper.
Ses också om patienten duschar mycket och får vatten i hörselgången.
Vid öronpetning, överdriven rengöring av hörselgången, eksem eller psoriasis ser man också hörselgångsinflammationer.
Likaså vid diabetes mellitus eller då patienten fått in ett främmande föremål i örongången.

Symtom

Diffus inflammation
Smärta, eventuellt flytning ur hörselgången och måttlig hörselnedsättning.
Huden i hörselgången kan vara från en lätt svullnad till en total uppsvullnad som helt täpper till hörselgången. Hos barn ser man också en svullnad i vävnaderna bakom ytterörat.
Hudsvamp
Klåda, fyllnadskänsla i hörselgången. Gråvita, lätt sönderfallande tunna fjäll kan plockas ur hörselgången och studeras i mikroskop. Man ser då de tydliga svamptrådarna.
Hörselgångsböld
Inflammation i talgkörtlar som sitter i yttre delen av hörselgången. Leder ofta till ömmande lymfkörtlar bakom och framför ytterörat. Ofta stafylokockinfektion, bakterierierna har kommit in t ex via öronpetning.
Elakartad inflammation
Orsakad av bakterien Pseudomonas Aurgenosa. Drabbar ofta insulinbehandlade diabetiker. Kan leda till ett allvarligt sjukdomstillstånd som skall behandlas av öronläkare och infektionsläkare.

Alternativa överväganden

Värk i örat vid ett sjukdomstillstånd som brukar kallas ”Myofascialt syndrom” med retning från tuggmuskeln M. Masseter.

Behandling

Diffus hörselgångsinflammation
Patienten får inte ”pilla i örat” och skall undvika att få vatten/tvål/schampo i hörselgången i samband med bad eller dusch genom att använda fetvadd. Använd kortisondroppar i hörselgången några gånger i veckan.
Hörselgången rengörs av läkare och vid infektion ges antibiotika via örondroppar, som dessutom innehåller kortison, under 5–7 dagar.
Har hörselgången svullnat upp kan en tamponad indränkt med alsollösning behöva läggas in i gången. Tamponaden får sitta kvar i 1 dygn. Patienten kan också behöva få smärtstillande medel.
Hudsvamp
Hela hörselgången skall fyllas med svampdödande kräm efter att den först har gjorts ren av läkare. Ibland kan man också behöva använda droppar innehållande svampdödande medel och ibland behöver det även penslas med metylrosanelin 0,5 %.
Hörselgångsböld
Försiktig rengöring med koksalt eller alkoholindränkt öronpinne. Därefter läggs en tamponad, indränkt med kortison- och antibiotikasalva, in i hörselgången. Tamponaden får sitta kvar något dygn. Därefter kan man behandla med örondroppar innehållande kortison och antibiotika. Någon gång kan bölden behöva öppnas och tömmas på sitt innehåll av var.
Elakartad inflammation i hörselgången
Behandlas som diffus hörselgångsinflammation. Viktigt att patientens blodsockernivå korrigeras.

Uppdaterad: 2017

5 Kommentarer

 1. Peter skriver:

  Hej. Vistas ocksa I Thailand. Har fatt örongångsinflammation konstaterat av en öron-läkare på hospitalet. Har nu tuggat penicillin och några andra piller. Cirka tio dagar senare har jag fortfarande ont, hugger till då och då, men hela tiden en ringande ton (susning ) och värk, lätt omkom svårare. Ofta får jag lockkänsla och hörseln försämras.
  Hur lång tid tar det for läkningen, normalt?
  Jo, jag har fatt Sofradex och tar regelbundet, när jag kommer ihåg!
  Är till åren kommen, 73, om det nu betyder något? Har inga kända andra sjukdomsymtom, ingen diabetes, kollat.
  Tacksam just för en kommentar.
  Med vänlig hälsning, Peter

 2. Jonas skriver:

  Hej, nu är det så att jag råkade klia mig i örat.. Vad kan hända?

 3. Wojciech skriver:

  Hej
  Jag har sedan 15 år tillbacka haft problem med hörselgångsinflamation. Det har gått så lång att jag får problemet även direkt efter ett vanlig bad i badrummet. Jag måste skydda örat för att undvika att nästa dagen få ont i örånen.
  Finnes det möjlighet att få en läkartid hos en expert på området ?
  Just nu är jag i Tailand och naturligtvis har fått problem. Ska flygga imorgon. Av en lokalläkare fick jag en penicilin som heter Ciproxyl 500 mg och Prednisolone 5mg. + sofradex Men det hjälper inte alls. Tidigare i Sverige fick jag alltid bara Kåvepenin 1 mg och Absollösning i örat. Jag brukade känna förbätring redan efter 1,5 till 2 dygn. Är de 2 olika ( men ändå liknande) behandlingar jämförbara ?
  Mycket tacksam för svar.
  Med vänliga hälsningar
  Wojciech Sedek

  • Susanne skriver:

   Hej. Jobbigt du har som får återkommande problem i hörselgången. Men vissa personer verkar ha lättare för att få dessa problem, kanske har det med utseendet i hörselgången att göra eller andra orsaker. Behandlingarna är delvis jämförbara, alsollösningen brukar vara behaglig att få och ha god effekt när det gäller att svälla av i hörselgången. Sofradex är en kombination av kortison och antibiotika. Prednisolon är ett kortisonpreparat och Ciproxyl och Kåvepenin är olika former av antibiotika. Ofta får man andra läkemedel utomlands än de man får i Sverige och ibland är det samma läkemedel under andra namn. Om du har återkommande problem och inte har varit hos någon öron-näsa-halsspecialist tycker jag att du kan hör av dig till en sådan mottagning i din hemstad och boka en tid. Hoppas du fick lite hjälp av detta svar. Krya på dig, vänligen webbredaktören Susanne.

 4. Claes Lundberg skriver:

  Press-release från Amellnova AB angående användningen av Burows lösning som profylax och behandling av hörselgångsinflammation.
  Varje år drabbas drygt 100 000 svenskar av inflammation i ytterörat, så kallad extern otit. Behandling av extern otit består idag av framför allt receptbelagda läkemedel som innehåller steroider och antibiotika. Nu lanseras Otinova, ett antibiotikafritt alternativ, som består av aluminiumacetat/acetotartrat och ättisksyra, mer känt som Burow’s lösning.
  Burow’s lösning är en välbeprövad anti-bakteriell beredning som användes för bland annat behandling av extern otit i Sverige under 1950-talet. Men när antibiotikan lanserades försvann Burow´s lösning nästan helt från marknaden. Idag är problemen med antibiotika välkända och både Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet efterfrågar en mer restriktiv användning av antibiotika för att minska spridningen av resistenta bakterier.
  Otinova kan användas både som profylax och behandling. Om behandlingen påbörjas redan vid de första symptomen som stickningar i örat så kan man lätt avvärja hela problemet. Har sjukdomen redan brutit ut med klåda och värk kan Otinova även ersätta en stor del av de receptbelagda läkemedel som finns mot extern otit.
  – De som är mottagliga för extern otit är ofta medvetna om det. De tvingas att begränsa sitt dagliga liv och sina semestrar för att undvika att drabbas. Bad och andra vattenaktiviteter är exempel på vanliga utlösande faktorer liksom vistelse i varma och fuktiga miljöer. Nu kan besvären förebyggas innan de bryter ut, säger Claes Lundberg, doktor i medicinsk vetenskap och utvecklare av Otinova.
  En fördel med preparatet är att det sprayas in i örat vilket gör det lätt att använda och ger en bättre spridning i hörselgången.
  Antibiotikan på väg bort
  Halsfluss, bihåleinflammation och öroninflammation är exempel på sjukdomar som inte längre behandlas med antibiotika i samma utsträckning som förr, men för hörselgångsinflammation är det fortfarande vanligt.
  ¬¬– Det är onödigt eftersom extern otit oftast börjar med en mindre infektion/inflammation i den yttre hörselgången. Då finns ingen anledning att behandla med antibiotika. Burow’s lösning fungerar i allmänhet lika bra, säger Claes Lundberg.
  Otinova är ett vetenskapligt och kliniskt testat preparat som är registrerad hos Läkemedelsverket som profylax och behandling av extern otit. Otinova öronspray finns receptfritt på de flesta apotek från 129 kronor.
  Referenser
  Kashiwamura et al. The Efficacy of Burow’s Solution as an Ear Preparation for the Treatment of Chronic Ear Infections, Otology & Neurotology, 2004, 25, 9-13.
  Thorp et al. Determination of the lowest dilution of aluminium acetate solution able to inhibit in vitro growth of organisms commonly found in chronic suppurative otitis media, Journal of Laryngology & Otology, 2000, 114, 830-831.
  Clayton et al. A double-blind, randomized, prospective trial of a topical antiseptic versus a topical antibiotic in the treatment of otorrhoea, Clin Otolaryngol, 1990, 15, 7-10.
  För mer information kontakta Amellnova, telefonnummer: 018-145455, e-post claes.lundberg@amellnova.se, eller besök vår hemsida http://www.amellnova.se.
  Amellnova ab
  Tallmovägen 8
  Box 10036
  SE-750 10 Uppsala, SWEDEN
  http://www.amellnova.se

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.